Dagens markarbete

Detta är då planen för dagens markarbete: 
 
 
 
Det är en trekombination och två fristående hinder. Mellan dom röda hindrerna är det 10 meter, alltså två galoppsprång. Dom blåa kan man antingen rida på en 30 meters volt eller efter kombinationen. Den här banan kommer vara på 20-30cm i höjd. Brukar hålla mig på den nivån när det är markarbete. Det är inte höjden jag ska träna på utan tekniken. 

Näthat

Ett hett ämne just nu bland alla bloggar är snacket om allt näthat. Och såklrt vill jag skriva om min åsikt också! 
 
Jag har (om jag minns rätt) aldrig skrivit en kränkande kommentar. Och om någon skulle ha tagit illa åt sig har detta självklart inte varit min mening. Jag är mycket för konstruktiv kritik. Har man något bra tips till mig om min ridning är det alltid varmt välkommet. Men om någon bara har dålig kritik till mig utan någon fakta så behöver man faktiskt inte yttra sig. 
 
Ett tag skulle alla bloggare (iaf många) skriva svar på tal. Helt fel väg att gå kan jag tycka för dessa människor som inte har något vettigt att säga vill bara ha uppmärksamhet, varför då ge dom det? 
 
Nu var det länge sen jag fick oschysst kritik på min blogg. Kan vara för att jag har så himla snälla läsare, hehe. Men skulle jag få det skulle jag helt ärligt inte bry mig. Jag har ganska mycket skin på näsan och tycker en viss person något om mig då får den helt enkelt göra det. Jag är så även privat, gillar inte någon mig, bra då behöver den personen inte umgås med mig. Simple as that. 
 
Dock ska man tänka på vad man skriver. Kränkande ord kan polisanmälas och man kan alltid lista ut vem som har skrivit vad. 
 
Men jag blir förvånad att så många tar åt sig utav opassande kritik. Jag förstår yngre tjejer att dom blir ledsna men jag fyller 22 år nästa år och det är bra många äldre än mig som tar åt sig alldeles för mycket. Jag tror också att om man har fått mycket oschysst kritik bygger man en mur och när man får konstruktiv kritik läser man mellan raderna och tar det som en personangrepp istället för att ta in det, och vem vet det kanske är det bästa tipset man har fått under alla år som ryttare. 
 
Det finns även många som tycker att bloggar man så får man räkna med att ta lite skit. Okej? Så bara för att jag har facebook så är det ok för någon att skriva elaka saker just för att jag finns på internet? Nä skulle inte tro det. Sånt beteende ska inte accepteras någonstans. Inte på internet, inte på jobbet, inte i skolan ect ect. 
 
Man ska stå på sig om man får sådana kommentarer. Det är ingen som känner din häst bättre än du själv och troligtvis har dom bara sett ögonblicksbilder eller filmer. Dom är inte där varje dag, dom har aldrig ridit din häst. Dom tror att dom känner dig för att dom läser om din häst varje dag men det gör dom inte. Jag säger som Grynet, ta ingen skit! 
 
 

Mina bästa övningar: markarbete

Tänkte skriva om mina tre bästa övningar som jag använder mig av ofta när jag tränar markarbete. 
 
1. Studs 
 

Studs är en perfekt övninging om man vill träna på att hästen ska bli kvickare med benen eller om man vill att hästen ska lyfta på dom mera. Man kan både trava och galoppera in i en studs vilket är bra om man är lite osäker. Jag brukar oftast ta 3 eller 4 hinder när jag hoppar studs så att man får ett fint flyt. Man kan också variera höjden på varje hinder för att hästen ska tänka efter lite och lyfta mer på vissa utav hinderna. Jag brukar ta 3 meter mellan hinderna men som storhäst kan man ligga mellan 3-3,5 meter, det är det optimala. Jag har med studs i nästan varje markarbetspass. Man kan dessutom variera studsen. man kan ha den innan eller efter ett hinder eller ha den på böjt spår. Studs är en väldigt enkel övning och passar dom flesta hästar. 
 
 
2. 5,5:an 
 
5,5:an är en perfekt nybörjarövning och den ska man alltid trava in i. Banan är uppbyggd så att det först är en travbom på marken, 2,5 meter efter det är det ett enkelhinder. 5,5 meter efter det är det en oxer. Det är alltså 1 galoppsprång mellan hinder 1 och 2. Hästen har väldigt svårt att hamna fel i den här övningen. Hästen får ett sug in och hoppar oftast väldigt fint ut. Genom att man travar in får man väldigt bra kontroll på sin egna sits och hästens språng. Jag och Kungen har hoppat den här övningen många gånger och han tycker det är lika roligt varje gång! 
 
2. Studs med oxer
 

Den här övningen är lite mer komplicerad än dom andra två men absolut inte svår. Sist jag hoppade byggde jag två studshinder och 6,5-7 meter efter det en oxer. Alltså ett språng. Har man en kortgalopperad häst kan man ta 6 meter istället. Den här övningen kan man också trava in på. Hästen kommer troligtvis lägga in galoppen efter studsen och då får man ett fint språng ut. Hästen får tänka efter lite mer i denna övning och man kan få många fina språng där hästen hoppar med ryggen. En bra övning om man vill börja träna på kombinationer men vill ha det lite lättare i början! 
Man kan också ha en travbom in om man vill, men man behöver inte ha den. 
 
Gillar ni sånna här inlägg med övningar, är det något jag ska börja göra oftare? 
 
 
 
 
 

Dagens att göra lista

Idag är det massor som ska fixas, här kommer en lista på allt som ska hinnas med! 
 
Jobba 7-14 
Mocka 
Rida (ändrade palner åker iväg på hoppträning!!) 
Handla mat 
Tanka bil 
Diska 
Tvätta 
betala räkningar 
skriva sporren  
 
 
Blir nog en sen kväll idag ser jag! ;) 
 
 

Bekväma ryttare

Sommaren är slut och hösten har kommit. Hösten innebär oftast att man får klä sig lite varmare, det blir mörkare tidigare på dagen och himlen öppnar sig. Här i Norrtälje (8 mil norr om sthlm) har vi haft några dagar i rad med regn. 
 
Jag rider efter schema som ni säkert vet eftersom dom läggs ut på bloggen. Jag planerar efter hur jag jobbar och att det ska bli så varierat som möjligt. Helst ska ett schema innehålla 1-2 vilodagar, ett dressyrpass, 2-3 uteritter, ett markarbetspass och en hoppträning. byter också bort vissa pass och lägger in promenad eller longering istället. Jag vill helst inte byta bort något pass när det är bestämt att jag t.ex. ska hoppa på tisdag osv. Jag har ridhus bredvid stallet och en utebana. Dressyren blir oftast på utebana och allt som har med bommar att göra sker inomhus. 
 
Häromdan när det regna valde jag att rida ut barbacka istället för att rida i ridhuset. Varför? Jo för regn ska inte vara ett hinder till att man inte kan rida. Såklart finns det undantag. Vissa hästar kan inte ridas i regn av olika skäl, helt förståeligt. Jag rider inte heller om det är storm, eftersom det är farligt att vara ute då. Men det finns bekväma ryttare som rider efter väder. 
 
Bekväma ryttare är sådana som styrs av vädret det kan t.ex regna, vara för kallt, vara för varmt etc ect för att rida. Hästen kan ridas upp till minus 25 grader utan att det är farligt. Är det för varmt kan man ta en promenad eller vänta med att rida tills på kvällen. Dock tror jag att ryttaren tycker det är för varmt och inte hästen. 
 
Jag kan tycka att man är lite lat om man inte vill rida för att man blir blöt.. Hästen är ett djur som kräver motion och den struntar nog om det regnar eller inte (fortfarande så gäller det inte alla). Och att plöja runt i ridhuset varje dag stjälper nog mer än vad det hjälper. Sen kan man alltid lägga in en vilodag istället om det är skitväder men att göra det flera dagar i rad för att det regnar tycker jag är fel.
 
Jag kan tycka att det är rätt mysigt att rida när det regnar. Bara att dra på sig en vattentät jacka och ländtäcke på hästen så är det lugnt. Väljer man att inte rida på en vecka för att det regnar hela den veckan då ska man nog byta hobby. i alla fall enligt mig. 
 
Vintern är runt hörnet, bara att förbereda sig med varma kläder :) 
 
 

Uteritt på morgonen

Var upp idag igen vid 8.30 för att ta mig en ridtur med Kungen. Idag blev det uteritt med fokus på ställning. Han var sjukt fin till en början och hade inga problem med att ställa sig höger eller vänster. Provade galoppen och den satt också. 
 
Vägen vi red idag går igenom en gård och där blir Kungen alltid jättetittig. Så var det även idag. Men istället för att låta han stirra och stressa upp sig på onödiga saker ställde jag han bort från det läskiga. Kungen var inte riktigt med på noterna så det blev lite tjaffs ett tag. Samma sak var det på hemvägen. Men det är bara att nöta för han ska lyssna på mina hjälper och inte göra som han själv vill. På slutet släppte det iaf och han kom ner i en fin i form. Jobbade även med vänster galoppen. Dom två sista fattningarna blev bra men han är lite lat så innan markarbetet imorrn ska jag värma upp med övergångar mellan trav och galopp så han lyssnar bättre. 
 
Avslutade med nedsittning i trav och då bärde han sig själv och var jättefin. 
 
Kungen gick helt okej idag. Höger galoppen satte han jättefint och gick ner direkt i form så det är vänstern som ska börjas tränas ordentligt! Imorrn är det markarbete och det ser nog både jag och Kungen fram emot! :) 
 
 
Bild från idag! 

Önskeoutfits!

Jag har sålt av mig en massa grejer och har spanat in en hel del nya. Förhoppningsvis äger jag några av sakerna inom en snar framtid! 
 
 
Glen Gordon schabrak Marvel, 429kr 
 
Glen Gordon schabrak Crown Sweden, 449 kr 
 
 
Glen Gordon huva Marvel, 249 kr 
 
Dyon träns Working collection, 1199kr 
 
Allt finns hos sharpman.se 
 
 

Mina ovanor

Jag skrev för ett tag sen om Kungens ovanor. Tänkte nu dra upp mina. Alla ryttare har saker vi har lagt in i ridningen för att vi ska "rädda upp" olika situationer. Man kan också lägga till ovanor för att man tror att det är det rätta. Här kommer iaf mina. 
 
1. Jag höjer händer i ridningen. När Kungen blir lite för "på" eller spänner sig åker mina händer magiskt upp. Då blir Kungen störd i munnen och jag saboterar för han. Jag har lagt till den här ovanan för att jag trodde att jag kunde påverka han mer och att det skulle balansera upp mig själv. FEL! Höjer man händerna så har man noll balans. Dessutom ska man hålla balansen med övriga kroppen inte händerna. Dessutom stör jag Kungen i hans mun och det blir bara fel. Detta är något jag jobbar på varje ridpass och något som blir bättre med tiden.
 
2. Jag faller framåt i galoppfattningen. Detta är en typisk klassiker. Man vill hjälpa hästen att fatta galoppen. FEL! Man ska sitta upprätt när man fattar galopp eftersom man då är i balans med hästen. Lutar man sig framåt har man noll koll på balansen. Om hästen dessutom går i form tappar den allt stöd (om den inte bär sig själv förstås) eftersom man släpper lite på tygeln. Får påminna mig om detta varje dressyr pass, dock är jag lite slarvigare när vi rider ut. 
 
3. Jag vill kontrollera för mycket: Åter till hoppningen. Oftast innan hindret vill jag gärna vara där och hjälpa till. När det kanske är 2 galoppsprång kvar så tänker jag "oj jag kanske ska göra en halvhalt till". Man kommer garanterat fel på hindret. Detta är toltalt FEL! Innan hindret ska man vara stilla med händerna just för att inte störa hästen. Halvhalten gör man inte flera galoppsprång innan hindret. Min tränare får ständigt påminna mig om att inte vara där med händerna och störa. 
 
Det finns säkert flera saker till som jag behöver träna på att förbättra. Men det här är väl dom mest tydliga grejerna just nu. Huvudsaken är inte att man ska rida 100% perfekt. Det gör ingen så det är bara att glömma. Men att man upptäcker felen och jobbar på dom. Det är inget dåligt att ha ovanor, det har alla och man hittar på nya ovanor hela tiden. Vet några få som slår av sig all kritik då dom inte kan ta att dom inte rider perfekt. Accepterar man inte att man gör fel/har ovanor kommer man heller aldrig bli en bra ryttare. 
 
Jag tycker det är roligt med utmaningar. Kanske därför jag bara har ridit ridtravare dom senaste 4,5 åren? Istället för att se det negativit så kan man se det positivt, för nu har man något att träna bort. Mål är något jag alltid har haft och strävat mot. Ett av målen kan vara att just träna bort en ovana eller två. Det höjer min motivation iaf. 
 
Inte bästa bilden men här ser man mina höga händer... bild från i våras..
 

Dressyr i regn

Imorse åkte jag upp till stallet ungefär vid 8.10, var väl där runt 8.30. Regnade lite då och då och fortsatte hela morgonen. 
 
Jag började med att mocka och göra ordning åt Kungen. Tog in en glad men blöt häst. Idag stod det dressyr på schemat och så fick det bli. Jag gillar att jobba han på utebanan när det är dressyr, dessutom var det redan en i ridhuset. Det var bara att dra på sig jackan och Kungen fick sitt ländtäcke så begav vi oss ut i regnet. 
 
Skrittade och travade fram han först. Skrittade lite mer än vanligt för att riktigt värma upp musklerna. Traven jobbade jag några varv i lättridning. Gjorde 15 meters volter för att kolla om han var med mig. Han blev lite stirrig ett tag på ett annat ekipage. Då avlede jag han genom att ta galoppen och börja galoppa lite fortare till att gå ner för till trav och sen skritt, avslutade med att rygga. När Kungen blir sådär får man jobba bort det. 
 
Red Lätt C:1 programmet två gånger. Kungen kändes riktigt fin i alla gångarter och galoppen börjar jag få till riktigt bra nu. I höger varv kommer han ner fint i tempo och form, nu ska han bara lära sig att han kan ställas innåt även i galoppen. Vänster varv har han svårt med. Han vill inte riktigt ta fattningen, han kommer ner i form och takten och farten börjar bli bättre men det är en bit kvar. Men galoppen i sig är helt klart bättre än vad den har varit! 
 
Hade kortare stigläder än vanligt så skumpade en hel del. Ska länga dom till nästa gång. Jobbade lite mer med galoppen och nöjde mig efter ett tag. Travade och skrittade av han och så fick han mycket beröm. Kungen jobbade på väldigt fint idag :) 
 
Kungen efter ridpasset, behöver jag nämna att han hatar att bli fotad? ;) 

Planering

Det har varit rätt lugnt med pay and jumps och tävlingar ett tag. Senast var den 25/8, min första lokala tävling, även Kungens. 
 
Det kommer vara lugnt i oktober också som det ser ut nu. Kommer fokusera på markarbetet i oktober. Vill klara av lite svårare serier och att han ska kunna jobba i ett lugnare tempo. Lilla jäkeln vill ju alltid dundra på! 
 
Men i november har jag spanat in en pay and jump och en pay and ride. jajamensan första dressyr "tävlingen" kommer träna stenhårt tills dess. 
 
Har planerat såhär: 
 
17/11 pay and jump, 80+90cm 
24/11 pay and ride, LC:1+LC:1 
 
Vill köra två Lätt C klasser så jag kan förbättra mig till andra gången. Plus att det är det ända dressyrprogrammet jag kan, haha! 
 
I december får vi se hur det blir. Har inte planerat längre och det finns inte så himla mycket pay and jumps ute än :) 
 
 
boka tid för dressyrlektion kanske? Skulle nog vara på sin plats.... 
 

Veckans schema!

Här kommer veckans schema! 
 
Måndag: Uteritt
Tisdag: Dressyr
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Markarbete
Fredag: Uteritt 
Lördag: Hoppträning
Söndag: Vila 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blåst och sol!

Efter att inte ha ridit på 4 dagar var suget idag enormt! Och jag känner mig frisk igen, woho! Dock blåser det typ halvstorm ute men det stoppar inte mig! 
 
Började med att mocka och fixa åt Kungen och även åt Denise häst Kyra. Denise brukar hjälpa mig när jag inte kan komma upp till stallet, som igår när jag jobbade exakt hela dagen. Då är det perfekt att hjälpas åt :) 
 
Jag och Kungen tog en jättemysig uteritt. Han var väldigt framåt men det är inte så konstigt nu när han har stått i hagen i 4 dagar. Men han var lugnare och inte lika tittig som han brukar vara när han står några dagar. 
 
Skrittade fram lääänge och bara hade det otroligt mysigt med Kungen i skogen. Kungen ägnade större tiden av skrittandet med att äta löv och grenar längst vägen, haha. Dock får han alltid en brun/röd sörja kring munnen som ser ut som blod, sjukt äckligt men det är som sagt bara sav från alla grenar han tuggar i sig. 
 
I traven jobbade han på frammåt och föll in i en fin form. När han blev för stark så saktade jag bara av till en långsammare och kortare trav då blev han mjuk och lugn igen. Det räcker oftast med att luta sig lite bakåt så saktar han av lite. 
 
I galoppen fick han köra sitt egna race, haha. På vissa ställen kollade jag av om han lyssnade vilket han gjorde. Dock har han några konstigheter för sig i vänster trav. Vänster galoppen är inte lika stark som höger och det märks tydligt när han råkar snubbla till. Han kommer in i en konstig korsgalopp och lägger höger i fram då (tror jag) och allt känns bara helskumt! Detta ska absolut forskas mer på. Får försöka träna bort fumligheten i hans ben när vi galopperar. 
 
Avslutade med trav och skritt. Är väldigt nöjd över dagen! :D 
 
 
Kungen väntar på matte <3 
 
Det är jäkligt fint i skogen nu! :D 
 
 

Skriva om vad man vill?

När jag var inne på en blogg häromdan såg jag att denna kommentar i kommentarsfältet: 
 
"Du skriver alltid o att din/dina hästar går dåligt sluta med det" 
 
Okej? 
 
Jag kan tycka att man ska få skriva om vad man vill på sin blogg. Skulle Kungen ha en riktig skitvecka ska man då skriva att "åh allt gick superbra" när det egentligen inte gjorde det? 
 
På min blogg kommer det alltd vara sanning om det jag skriver. Skulle jag skriva att Kungen gjorde ett perfekt galoppombyte så har han gjort det. Finns ingen anledning om att ljuga för att det ska låta bättre på bloggen. Och hur rolig är det att läsa en blogg som det ständigt ljugs i eller att det går överdrivet bra i fast när det kanske inte rikigt går så bra?  
 
Sen känns det lite omoget att ständigt tänka på att läsarna ska gilla det man skriver. Bloggen är väl ursprungligen en "dagbok" på internet. Dom som har haft en "riktig" dagbok har väl aldrig tänkt att "oj nu måste jag skriva bra ifall att någon läser den". I don't think so. 
 
Sen gillar jag alla "stavnings-poliser". Jag kanske inte är den bästa på att skriva och det blir konstiga meningar, felstavade ord etc etc. Så jag tycker det är lite underhållande när det kommer kommenatrer som att " oj du glömde ett D där...". Tänker jämt att oj den personen kan inte ha mycket till liv när den endast skriver sånna kommentarer. Nu kanske några av mina bloggläsare kommer tycka att jag låter hård. Men det är faktiskt såhär jag tycker, alla tycker olika och det är väl bra. 
 
Såklart ska man inte kränka eller trycka ner andra, men det ska man aldrig göra. Men det som skrivs i min blogg kommer alltid vara 100% ärligt. Min blogg är för att visa Kungens utvecklig och i framtiden kommer jag även skriva lite mer om mig själv också. Jag kommer inte göra verkligenheten till något annat än vad den just är. Ibland går det skit och ibland svävar jag på rosa moln. Precis som livet är ibland. 
 
Jag med kort hår, detta var ett tag sen ;) 
 
 
 

Helg=jobb

Vaknade upp ännu mer sjuk idag. crap. Halsen kändes superkonstig och jag är fortfarande rätt snuvig. Dock ingen feber så man får vara glad för det lilla ;) 
 
Dock bestämde jag mig för att Kungen får vila tills måndag. Inget roligt beslut då jag jättegärna vill rida men att rida när man är sjuk kan vara det osmartaste man kan göra! Vet flera stycken som har utövat något jobbigt fyskiskt sätt när dom har varit sjuka och det har slutat med hjärtmuskelinfalmmation. Inte värt alls. Får man det blir man sjukt dålig och är det i flera veckor! 
 
Så Kungen får alltså en vila på 4 dagar och på måndag kör vi på en uteritt. Han kommer ha mycket energi då som jag måste rida bort. 
 
Idag jobbar jag mellan 13.30-21.30 och imorrn är det heldag som gäller 7-21.30... Tur att man är ledig på måndag ;) 
 
Dock har jag en liten fråga till mina bloggläsare. Skulle det vara roligt om jag inte bara skrev om Kungen utav även också om mitt liv utanför stallet? Jag är ju faktiskt inte där 24/7 
 
Vad tycker ni? :) 
 
 Nästa vecka är det hoppträning igen! :D 

Torsdag plus fredag

Kuneg fick vila igår. Kollade på min ridplanering och hade missat att han isf skulle få gå 6 dagar i rad, eh kanske inte så snällt. 
 
Idag mår jag relativt skit. Jag är ju förkyld som jag har skrivit tidigare här på bloggen och jag tror att jag hade en släng av feber inatt. Så imorse när jag mockade kände jag bara att fan vad jag är slut. Och att mocka en box är ju lugnt mycket lättare än att rida, fysiskt sätt. Så Kungen får helt eneklt stå idag. Ska jobba ikväll så jag behöver spara på den energin jag har... 
 
Men jag ska lägga mig tidigt så jag är förhoppningsvis piggare imorrn. Vi får hoppas på det iaf för jag jobbar 7-21:30 på söndag och hinner inte rida då. Jat hatar att vara sjuk... :( 
 
 
 
 

Markarbete

På schema stod det markarbete och så blev det! Dock är jag superförkyld men orken höll iaf :) 
 
Banan bestod utav en tre kombination med 10 meter mellan hindrerna, alltså två språng. En stuts på böjt spår i ena hörnet, tre hinder. Och en serie med två studs hinder, 6 meter sen oxer, alltså 1 språng. 
 
Började hoppa fram på kombinationen i trav. Kungen hade fin bjudning och hoppade alla hinder, dock med travinslag. Planen var då att han skulle stanna innan väggen och att han inte skulle få svänga av. det skötte han superbra! Hoppade in från båda hållen och även i galopp. Hoppade sen studsen i hörnet, no problems som sist. 
 
Sist hoppade jag fram på studsen och oxern, skitroligt tyckte Kungen! 
 
På slutet låg oxern på (om man ska vara exakt) 92cm hög, fick jättefina språng över och man kände att han hoppade med ryggen också! Studsen innan låg på 50cm. 
 
Studsen i hörnet fick ligga på 30cm eftersom den är ganska klurig. 
 
Trekombinationen hade han svårast med, vilket den också är för dom flesta hästar. Mittenhindret låg på 70cm och dom andra 50cm, typ. Det blev korsgalopp, trav inslag, hoppade av för tidigt, hoppade av försent. Men detta är en övning vi verkligen kommer få nöta på tror jag. Ingen häst kan vara bra på allt och vissa saker får man helt enkelt jobba mer på. Men i överlag är jag supernöjd, Kungen har trotts allt bara varit hopphäst i ca 1 år. Duktiga Killen <3 
 
 
Trekombination 
 
Studs på böjt spår 
 
Studs, 6meter, oxer. 
 
 
 
 
 
 

Igår plus idag

Här kommer gårdagens och dagens ridpass! 
 
Måndag: Uteritt på schemat och jag tänkte va fan jag provar att rida i grimma. Och Kungen var superfin! Den här hästen behöver inga skarpa bett för att på stopp på. Har man en lydig häst så ska det inte vara några problem att rida såhär (om den inte är superkänslig för tryck dåra). Hade dock sadel men kände misg supertrygg på min fina kille. Inget anvacerat ridpass men väldigt lärorikt och roligt! 
 
Tisdags: Även idag blev det uteritt.. I spöregnet. Men jag har ett schema att gå efter och vill helst inte första planeringen och kan man inte rida i regn kanske man ska byta sport. Om nu inte hästen blir hysterisk vid regn då kanske det inte är så smart. Kungen var supefin och vi både gallopera och trava utan problems. Gjorde en film och den förklarar med varför dagens ridpass var så himla lyckat, kolla och se själva! :) 
 
 
 
21 år och supertöntig, men men, that's just me! ;) 
 
Resterande vecka ser ut såhär! 
 
Onsdag: Markarbete/hoppning 
Torsdag: Uteritt
Fredag: Dressyr
Lördag: Promenad/uteritt/longering
Söndag: Vila 

Terrängträning

Åkte som sagt på terrängträning i lördags! Åkte ända del Heby och deras anläggning Gropen (ca 1 timme och 50min bort). Blev lite försenad i stallet på morgonen. Brodd som inte ville in i broddhållet, jag gängade fel. Ja en massa strul men vi kom iaf iväg. 
 
När vi kom fram så var det bara snabbt att klä på hästen och alla säkerhets grejer en själv ska ha på sig. 
 
Uppvärmningen bestod av att första skrittade vi fram och tränaren pratade lite med en. Han var väldigt förvånad att Kungen var travare och undrade varför han inte var frysmärkt. Kungen är ju från tyskland och där frysmärker man inte. Anyway det var bara jag och en till tjej i min grupp, det kom en annan sen lite senare in på träningen. Jag fick korta mina stigläder som fan, trotts att jag hade gjort nya hål. Det fanns en runda vi fick trava fram på och galoppera fram. Sista varvet skulle hästarna få springa i den farten dom ville. Och jäklar vad fort det gick! Haha våra hästar tyckte det var sjuktroligt! Vi skulle dessutom stå i fältsitts hela tiden. Hända gånger vi fick sitta ner var i anridningen mot hindret. 
 
Vi började hoppa fram i ett vattenhinder som inte var ett vattenhinder för allt hade torkat bort, haha! det var ett litet nerhopp/upphopp och vi skulle hoppade det åt båda hållen. Kungen var lite skeptisk till en början men hoppa snällt och på slutet blev han jättefin och hade bra bjudning. Där efter hoppade vi över två tunnor, scary tyckte Kungen och jag var nära på att åka av en gång. Jag hamnade liksom i otakt över hindret och gjorde en vip-flash och hamnade lite på halsen men överlivet. Men jag rättade upp mig så så nära marken var jag inte. hoppade även över en upphöjd stock, den var också lite läskig men Kungen hoppade snällt. 
 
Sen blev det smal hinder- no problems och bank. Banken var så sjukt jäkla rolig att hoppa och Kungen bjöd som fan och bara hoppa. Vi fick hoppa den på högsta stället med, woop woop! 
 
Sen blev det en stock på 80-90cm, matte tyckte den var döläskig men på tredje försöket kom vi över. Hoppade även trappa nerför (asroligt!), coffin, vanliga stockar, plank med häck över och typ som en låda. Lådan stoppade vi på flera gånger men där kom vi också över! 
 
Vi hade träning i 2 timmar så vi var bra slut sen! Kungen skötte sig otroligt bra! Trodde han skulle vara mer tittig men det var nog matte som var det. Fick höra att jag hade bra balans men att jag måste våga släppa han mer. Jag måste inte hålla in han för då tar han inga egna beslut. då blir resultatet i en icke smart häst. Kommer definitivt terrängträna fler gånger, superroligt var det! :) 
 
Tränaren var Ulf Ulvefjell. 
 
 Stocken! 
såhär ser en coffin ut (denna bild är inte från banan jag red på) Men det var en liknande. stock, grav (ett hål rakt ner i marken) och sen en stock till. 
 
 
trappa (denna bild är inte från banan jag red på)
 
Bank (denna bild är inte från banan jag red på) 
 
 

Förra veckan!

Ska fan börja ställa in mobilen att jag ska blogga, blir så jäkla långa inlägg och hundra ridpass hela tiden, well well! 
 
Torsdags: Markarbete stod på schemat och så blev det! gjorde upp en studs på 30 cm i en båge med fem hinder. Gjorde en kombination med 14 meter (tre galoppsprång) och en oxer på kortsidan. Kungen ville till en början köra sitt egna race men efter några ryggningar lyssnade han rikigt bra. Började att värma upp hoppningen med att travhoppa in i kombinationen. Gjorde det några gånger åt båda hållen och till slut hoppade vi in i galopp. Ibland var han superfin ibland blev det trav och ibläand blev det korsgalopp. Men han hade alltid rätt galopp efter kombinationen och det är ett stort plus! 
 
Sen hoppade vi oxern på kortsidan, no problems, Kungen har börjat fattat den övningen på kortsidan! 
 
Sist hoppade vi studsen. Jag hade gjort den på böjt spår med 3 meter mellan varje hinder, allt som allt var det fem hinder. Började att ta varannan bom på marken, det vill säga 2 bommar. Styrde in Kungen i trav åt båda hållen några gånger och han skötte det klockrent! Höjde upp bommarna på marken med så alla hinder var på 30cm. Och vilken häst! Han bara "jaja" och sköter sig perfekt rakt igenom och båda hållen. 
 
På slutet av passet red jag en bana två gånger. det blev kombination-oxer-stuts-oxer-kombination. Kugen var kanon rakt igenom och studsen kunde vi ta i galopp. Fian hästen! 
 
Blev mycket mys i stallet sen, med både ryktning och massage ♥  
 
Fredags: Uteritt med mycket lydnad, övergångar och konditon. Perfekt träning inför terrängträningen. Annars ett ganska okomplicerat ridpass. 
 
Lördag: terrängträning (kommer i ett annat inlägg) 
 
Söndags: Vila. Stod egentligen uteritt men Kungen hade gått hårt hela veckan och speciellt i lördgas så han fick helt enkelt vila. 
 
Studs på båge! 
 

Kungens fula sidor....

Alla hästar har ovanor, lika så min.. här kommer en del saker som Kungen gör som inte riktigt uppskattas ibland....
 
 
  • Kungen vill gärna ta egna beslut. Speciellt i hoppningen just nu. Det ska gärna gå lite fortare, annan gångart, snävare svängar. You name it. Detta tycker inte matte om.. Speciellt inte i hoppningen då det ska gå i 180 och Kungen söker sig efter hinder att hoppa. Det är nästan så att man kan höra han tänka. Fuck you i'm doing this my way. 
 
  • Kungen ska äta allt. Det vill säga blad, grenar, gräs, jord.. ja allt. Speciellt på uteritter då ska det gärnas äta en gren eller två, vilket resulterar i att Kungen får en härlig brun sörja runt munnen som sitter stenhårt på betett. 
 
  • Han blir 5 år på tävlingar. typ. Allt är nytt,läskigt och så kan man inte stå still. Kungen blir hyper och ska bråka med den som håller i vilket oftast inte är jag för jag försöker klä på han. Framhoppningshindrerna är dö läskiga och kan äta upp en. Transporten ska det stampas i så man får uppmärksamhet. Kungen i ett nötskal. 
 
  • Underlaget bitts. Rider man på nyaställen och marken skiftar i färg, kan räcka med en nyans, så är det livsfarligt att gå där. Kan även räcka med att det finns en sten som är svart och resten bruna, LIVSFARLIGT. Det är inte bara en gång Kungen har lagt på en tvärnit och hans kära ryttare får kämpa för att sitta kvar. 
Såklart är dessa inte bara negativa saker. Det är sånna här saker som jag tycker gör en häst persolig. Skulle aldrig byta bort/lämna bort eller sälja Kungen. Vi är som ett gammalt gift par ;) 
 
Världens bästa häst! 
 
 
 

Dagens ridpass

Försökte skriva det här inlägget redan på förmiddagen men internet har inte funkat så det får bli nu istället! :) 
 
Blev ett dressyrpass på ridbanan. Kunegn var till en början tung och låg i handen. Började jobba han med att gör sidförflyttningar och volter där han skulle gå inåtställd. Även öppna blev det. Kungen blir så jäkla mjuk och följsam i kroppen när man gör sidoförflyttningar, även idag blev han det. 
 
Jobbade ganska mycket med galoppen. Idag var kravet att han skulle vara samlad i båda varven, vilket han var. Blev faktiskt liye chokad då höger alltid har fungerat men ej vänster och idag bara jaja jag går väl samlad då. Så vid varje fattning tog han upp huvudet lite (inte så konstigt då det var första gången) men det åkte dirket ner på en gång! Lycklig tjej! 
 
Provade även att göra galoppombyte efter diagonalen. Han la i trav mellan varje gång men fattade snabbt sen iaf. Han gjorde ett klockrent byte häromdagen från höger till vänster, fattade rätt med både fram och bak. Duktiga killen!
 
 
Jobbade han även i traven som jag alltid gör, efter det blev det avskrittning och ryktning. Ett bra pass helt enkelt! :) 
 
 
 
i vintars kunde han inte galopperas i form ;) 
 

Motivationen

Tänkte dra upp lite tips på vad man kan göra när motivationen till hästen är borta. Alla har vi perioder då man inte rider lika mycket och det är här tipsen kommer, hur man hittar tillbaka den!
 
  • Läste på en blogg förut att man skulle strunta i att mocka och bara rida. Jag tycker tvärt om. En häst kan inte mocka själv, och jag hade då inte velat sova i min egna avföring. Så första tipset (eller rådet) är att orkar du inte rida, fine se till bara att hästens grundläggaande behov finns. Det vill säga mat, vatten och ren bädd. Ingen vill sova i sitt eget skit, inte heller hästarna. 
 
  • Planera in en träning. Motivationen för mig iaf höjs sjukt mycket om jag vet att vi ska träna för någon. Det ska planeras med ridning dagarna innan och efter. Hamna bara inte i en ond cirkel där hästen bara rids på träningar för att det är roligt. Hästen kommer tröttna rätt snart och risken för skador är större. 
 
  • Planera in en tävlig. Nu blir kraven lite större och du har ett mål som ska genomföras. Hästen ska vara i god kondition (helst) och redo för uppgiften och måste alltså ridas och tränas innan tävlingen. 
 
  • Sätt ett mål. Jag själv gör alltid års mål. Jag planerar in realistiska mål för året i januari och jobbar mot dom hela året. Helst ska alla vara klara innan året är slut. man kan dessutom göra veckormål eller dags mål t.ex. "under det här ridpasset ska han gå i form under hela arbetstiden" 
 
  • Känner du att du inte har någon ork för att rida hårdare pass, gör det inte! En skrittur kan göra gott och väl och att bara ha det mysigt med hästen som dessutom får komma ut och röra på sig är bättre än en häst som får stå i hagen varje dag. 
 
Detta var mina motivations tips och jag använder mig av alla knepen! Vill tillägga att om hästen skulle stå en extra dag lider den inte av. Då kan det räcka med att bara borsta hästen eller stå och mysa med den i hagen. Eller varför inte ta en promenad så får både du och hästen motion. Alla knep är guld värda och det ändå viktiga i slutändan är att både du och hästen mår bra och har roligt tillsammans! :) 
 
Kungen och jag på träning förra året tror jag... Jag har papper i nästan för jag ramla av och började blöda näsblod, så kan det gå! ;) 
 
     

piggelin!

Hade från börjat planerat in en lugn mysig uteritt idag med massor av skritt och lite trav. Men det var bara att lägga ner den tanken och planera om för jesus vad Kungen var pigg!
 
Han går i separat hage just nu då dom är lite väl våldsamma mot varandra vid fodringarna och Kungen har fått väldigt fula sår på sistonde. Då är det bättre att han fårstå själv ett tag, han har dock hästar runt omkring så han känner nog sig inte allt för ensam. När han står ensam så samlar han på sig en massa energi som jag får ta hand om, det bästa sättet då är att jobba han mycket! 
 
Åter till ridpasset! istället för en lugnt tur blev det kondition istället. Jag red en sväng där man får vända efter ett tag så jag la upp ridpasset så här: 
 
Ditvägen: arbetade i alla tre gångarter så han blev värm i kroppen. Började med skritt sen trav och efter halva vägen blandade jag alla tre gångarter. 
 
Hemväg. Kort och gott, trav och galopp nästan hela vägen hem. Såklart avskrittning i slutet. Han blev lite stark mellanåt men det räckte med att luta sig bakåt så började han bromsa in. På slutet var han väldigt fin och lydig. Några sträckor gasade jag på lite mer så han fick jobba och sträcka ut sig också. 
 
Ett bra pass trots att både han och jag fick jobba mycket. Båda var lika svettiga efteråt så nog fick vi jobba allt! :) 
 
 

Schema

Här kommer veckans schema (som förhoppningsvis kommer att hållas, hehehe) 
 
Måndag: Vila
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Markarbete 
Fredag: Uteritt
Lördag: Terrängträning
Söndag: Uteritt
 
Om 3 månader är det december igen... burr! 

Helgen

har haft en rätt crappig helg. Inget som har med Kungen att göra så jag kommer inte skriva så mycket mer om det, kanske i framtiden vi får se... 
 
Anyway så blev ridningen lite drabbad, när man är nere så kanske inte motivationen på topp alltid. Så Kungen fick vila i lördags. Hade dessutom asmycket att göra den dagen. Laga och städa bil t.ex. 
 
Men i söndags var det andra bullar för då var det hoppträning! Annelie (som jag hoppar för) hade gjort en bana med en kombination med tre språng mellan. Ett vanligt räcke och ett räcke med grind under. Den stod på diagonalen. Sen var det oxer på kortsidan. Ett stigsprång på långsidan och en solfjäder från sväng. 
 
Kungen var så förbannat taggad. Han blev superstark så jag fick påminna han hela tiden att det var jag som styrde fartenoch inte han. Funkade väl sådär. Vi började hoppa fram på ena hindret i kombinatonen, vi red och hoppade den på volt. Han var fortfarande stark och hoppade ganska spänt. sen hoppade vi kombinationen och där la han in trav nästan alla gånger men en gång kom vi perfekt på båda hindrerna. Vi la till resterna hinder och han blev lite mjukare i kroppen. När kungen var ordentligt framhoppad började vi hoppa som på en bana. Då blev det oxer på långsidan-kombination-oxer kortsida-solfjäder-oxer kortsida och tillsist kombinationen igen. Han var väldigt stark mellan åt. Han tycker det ska gå snabbt och jag tycker han ska galoppa i lagom fart. Till slut började han lyssna ordentligt och det var jäkligt skönt, haha! 
 
Sista banan låg oxern på långsidan och solfjädern på 1 meter och Kungen tvekade inte en ända gång på dom hindrerna, han bara jaja och hoppa. dom första hoppen var supersnygga, han sköt mig ur sadeln så vi fick korta mina stigläder haha! Vi fick däremot problem med kombinationen. Vi kom in fel en gång och sen blev det pankaka. Han vägrade och jag gjorde illa mitt finger. Vi la ner hinderna så dom kanske var 70cm höga och då gick det bättre. 
 
Så passet tyckte jag gick bra. Dock väldigt pigg häst och en ryttare som bromsar lite för mycket ibland, men men bara att köra på! :) 
 
gammal bild men på detta pass var han ännu mer crazy! 
 

trött och underbara känslor!

Asså det här med att blogga, är det verkligen min grej? Såklart det är bara att jag suger på det just nu (eller ja det har jag ju alltid gjort). Men men här kommer några rader om hur veckan har varit. 
 
Måndag: Vila 
 
Tisdag: Det stod dressyr på schemat men det var ingen dressyr-dag helt enkelt! Det blev en härlig uteritt! det var sjukt fint väder och jag och Denise tog en ny runda! Vi red runt grustagen och det var jättebra underlag och det blev som en runda man red så man behövde inte vända. Kungen var jätteduktig och var fin i både traven och galoppen. jag gjorde helt klart ett bra val att byta dag på dressyren :)
 
Onsdag: Hade jobbat natt till den här dagen och var sjukligt trött! Red dressyr i ridhuset och känslan var mee... helt klart inte det sämsta passet men inte heller det bästa. Ett helt okej ridpass. Jobbade lite på volter i traven och han fattar snabbare vad jag vill med mina skänklar och händer. 
 
Toradag: Vila 
 
Fredag: Red ut till en början och jobbade han mycket i arbetstrav ned sittandes. la även in galopp så han fick träcka ut sig ordentligt. Han blev väldigt tittig och ofokuserad ett tag och det ända som får bort det är att jobba mer. så han fick flytta sig från skänkeln nästan helt i sidled både från vänster och höger. Ryggade även lite mellan åt. Efter det blev han så himla bärig och underbar att rida. När jag bara vek ena handen började han ställa sig åt det hållet så vi gjorde några öppnor med längst vägen. Ville inte avsluta där så tog kanske 20 min på ridbanan. Där gjorde vi volter och ökningar och även galopp-jobb. Han gjorde jättefina övergångar i både vänster och höger galopp och börjar komma igång mer med samlingen där. avslutade med att jogga han  trav och till sist skritta både på ryggen och på marken. Han var så himla fin! <3 
 
Resterna vecka ser ut såhär! 
 
Lördag: Uteritt
Söndag: Hoppträning
 
 

Veckans schema!

Blir en tuffare vecka, nu har Kungen fått sitt sommarlov och vi kör igång igen! :) 
 
Måndag: Vila 
Tisdag: Dressyr 
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Hoppträning 
Fredag: Uteritt 
Lördag: Uteritt 
Söndag: Vila/Longering 
 
Vackraste hästen på framridningen! ♥
 

Veckan

alltså vart försvinner all min tid? Den läggs inte ner på att blogga, det är en sak som är säker! 
 
Any way ska väl skriva hur veckan har sett ut. En väldigt lugn vecka med bara 3 ridpass, pigg kille, oh yes! 
 
Måndags: Red ut. Brukar alltid göra det efter tävling. Red i alla gångarter, krävde inte så mycket. Chill för både mig och han. Var rätt mörbultat i kroppen den här dagen kan jag lova er. Svullen hand och blåmärken. Men inget stoppar mig från en uteritt med bästa hästen! 
 
Tisdag: Vila 
Onsdag: Vila 
Torsdag: Vila 
 
Fredag: Dressyr. Gav mig fanken på att han skulle släppa i höger sidan och börja ställa sig innåt åt höger. Vänster no problemas, höger pain in the ass. Efter 30 minuter kämpade trillade polleten ner för han. Det felet han gör är att han bara går in i super super kort galopp när jag använder inner-skänkeln och inte ställer sig någonting alls. Sjukt jobbigt att behöva bromsa och bromsa och bromsa hela tiden och försöka jobba han ställd trots att han inte förstår. jobbade på ett fyrkantigt spår 15x15 m typ och flyttade ut han i hörenen. Kunde till slut gör det till en volt. Denna dag gjordes knappt något galopparbete, men det gjorde inget, både jag och Kungen var bra trötta efteråt! 
 
Lördag: Vila 
 
Söndag: Markarbete. Whoho äntligen hoppa igen tänkte både jag och Kungens. hoppade på båge med varannat hinder varannat  bara med markbom. En studs med trehinder och en oxer på kortsidan med vattenmatta. Började hoppa fram på studsen. Asroligt tyckte Kungen och hoppade den superlätt, annat var det i våras, fy fan säger jag bara. Hatade studs förut nu älskar jag den... nästan. Efter det blev det hoppa på volt på oxern. Kungen har väl kanse hoppat vattenmatta vid 5 tillfällen förut och alltid vägrat några gånger innan man flög över. Idag tittade han lite, accepterade sitt öde och hoppade över. Hindret var väl kanske 30cm så nästa gånghöjer vi lite så får vi se vad han säger då. Sista serien var den på båge. Trodde han skulle ha svåra problem med den men nejdå. Red i i trav dom två första gångerna och direkt efter första hoppet blev det galopp rakt igenom. alla andra gånger kom vi in i galopp och Kungen (och jag) hade asroligt. Den övningen ska ju ändå vara rätt svår men han gjorde det med en klackspark. Gjorde en bana på slutet och Kungen skötte sig kanon. Ingen rivning eller vägring på hela passet. En svettig häst fick jag med, äntligen med tanke på hans kondition. En väldigt lyckad dag som avslutades med massage i stallet för hästen. 
 
 
 
 
Alla hinder idag!
 
 
 

RSS 2.0