Hoppat!

Efterosm vi hade stora problem med studsen förra hoppträning tog jag mig i kragen idag och åkte upp med Kungen till ridhuset för att träna på det! 
 
Började med att värma upp ordentligt och han fick till den där samlade korta galoppen i form som vi har börjat fått på uteritterna nu. Han var alltså fin redan vid uppvärmningen. 
 
Byggde studsen med 3 meter mellanrum och 3 studs hinder. Eftersom jag är lite feg så valde jag att lägga ner bommarna på ena sidan så att ena sidan av bommen låg på 50cm strecket och den andra delen låg på marken. 
 
Första gången kom jag i trav och då saktade han av till skritt första bommen men hoppade dom två andra. Alla andra gånger kom han i trav och hoppade studsen rakt igenom. Gjorde det i alla varven några gånger tills jag var nöjd. 
 
Höjde sen upp till 50cm så att den blev hinder av studsen och kom i trav i alla varven. Kunegn var superduktig och varken rev eller vägrade någon gång. Körde även detta några gånger tills min magskänsla var lugn och då avslutade jag passet med att trava runt lite och sen skritt på långa tyglar. 
 
Jag försökte komma i galopp några gånger men jag vet inte om avståndet är rätt på studsen då det kändes som om det var lite för tajt så ska kolla med min hopptränare nästa gång vilket avstånd det brukar vara på på hoppträningen ;) 
 
Kungen var iaf superduktig och jag med får jag väl säga. Han hade öronen spikrakt framåt och arbetade på bra. Tycker han är duktig på hoppning, han hoppade förra året för första gången i sitt liv över riktiga hinder (han var 14 år) och nu kan han hoppa banor på 95cm, riktigt duktig häst det där ;) 
 
 
Bjuder på resten av bilderna från förra träningen ;) 

Första bildbomben!

Här kommer det fler hoppbilder från i tisdags. Fotograf är Linus Holmqvist.
 
 
 
 
 
 
 

Uteritt i i solsken

Idag är det riktigt fint väder igen! Hade utsläppet imorse och passade då på att göra klart sallet och rida. Jobbar mellan 13.30-21.30 så det gäller att passa på! 
 
Tog vår vanliga uteritt till söderbacken. Fortsatte med gårdagens arbete, alltså galoppen. Idag ville jag få han mer samlad än tidigare. Han tyckte det var jobbigt men kämpade på. i mellan åt fick vi en jättefin samlad galopp med rätt form och bakbens aktivitet. Några samlingar kändes det som att han llöft lite extra med framkroppen, precis som det ska vara! 
 
Tog det lugnt hem och myste i stallet när vi var hemma. Han var nog lite trött för han la huvudet i min famn slöt ögonen och bara myste, fina kungen! <3 
 

Onsdag

Trodde jag skulle vara riktigt mör i kroppen efter igår men än har träningsvärken inte börjat! 
 
Red iaf ut på Kungen idag med hacket. Riktigt mysigt hade vi det och fint väder också. Han blir så himla fin på hacket (hackamore) och kan galoppera supersakta i båda galopperna. Fokus idag låg på galoppen och den skötte han suvärent! Blev inte stark och sökte sig neråt mellan åt. Han blev inte stark eller gick på snabbare bara för att vi vände hem, framsteg! 
 
Jobbade lite i traven men där han var superfin också, han var rikigt duktig idag, avslutade med skritt hem på lång tygel. 
 
Var rikigt skönt att ha en bra dag efter igår, så man får pusta ut och ta nya tag. Det som hände igår ska inte äsnka mitt självförtroende utan bara blicka framåt så kommer det vända i hoppningen med! 
 

Schema vecka 13

Kommer ett schema för resten av veckan. Tyvärr blir det ingen tävling på Runsten på fredag, dom har kvarka där, jättetråkigt! :( 
 
Onsdag: Uteritt 
Torsdag: Uteritt 
Fredag: Hoppning (ska sätta den där studsen nu!) 
Lördag: Uteritt 
Söndag: Vila 
 

Hopptränade igår

Hopptränade igår igen med Kungen. Det gick skit rent ut sagt. Jag var för feg när vi skulle börja hoppa studs och allt blev pankaka. Åkte även av mitt i studsen. 
 
Vi började träningen med att galoppera utan stigbylar. Jag var livrädd och det kändes som jag flög runt som en liten vante och att Kungen rusade. Dock sa både pojkvännen och tränaren att det inte gick så fort. Jag var alltså löjlig som vanligt. 
 
där efter skulle vi hoppa två hinder som man skulle hoppa efter sväng. Det gick bra och jag började känna mig lite tryggare i sadeln. 
 
Sen kom studsen. För er som inte vet hatar jag studs. Jag blir livrädd och fryser fast och börjar luta mig framåt. Ger inget driv med benen som Kungen behöver för att vara modig. Det var tre studs sen ett galopp steg sen en oxer. Jag kom över 2 studs sen var det stopp. Jag höll mig kvar och började om, hoppade två studs och åkte av. Landade dock på fötterna så lite cred ska jag ha! ;) 
 
Tränaren la ner studs hindrerna på ena sida (bild kommer så ni förstår vad jag menar) och Kungen hoppade 2 studs stannade, jag höll mig kvar tog om det och då hoppade han alla hinder igenom. Gjorde det några gånger till det satt ordentligt. Mitt i träningen började min kropp skaka som bara den (min pojkvän såg det från läktaren) och jag hade svårt att andas och jag hade säkert en puls över hundra. Jag tror det blev så dels för att jag blev rädd efter avramlingen och att jag inte andades ordentligt under tiden jag hoppade. 
 
Jag var/är riktigt missnöjd över min prestation under träningen. Kungen skötte sig super för att det få någon respons  av mig med varken driv eller känslan att "Det här klarar vi!" Så det var inte konstigt att han stannade så många gånger i studsen. Och trots att jag åkte av blev han inte skrämd eller skärrad utav det. Duktiga kille <3 
 
Note till mig själv
 
  • Träna på studs, det blir inte bättre för att man fegar eller undviker den övningen
  • Träna på distanser med hjälp av bommar och hinder 
  • Slappna av mer! Det är större risk att man åker av om man föreställer sig det hela tiden! 
  • Fortsätt landa på fötterna när jag åker av, det gör mindre ont då ;) 
 
 
 
 
 
 
Här åker jag av, bjuder på dessa bilder! :D 
 
 

Mer bilder kommer i senare inlägg! :D 

Full dag

Har varit i Arnige typ hela dagen så det blev ingen längre rund med hästen som jag hoppades på utan det blev gamla vanliga söderbacken i mörkret, men det är aldrig fel att rida under en stjärn klar himmel :) 
 
Fixade ordning Kungens man till en början, den såg förjävlig ut! Dock blev pannluggen ganska kort för att den var så ojämn, tur att den inte blev allt för ful och att hår växer ut igen! 
 
Nu till ridturen. Ville jobba Kungen så eventuella spänningar från igår skulle släppa men Kungen kändes ganska mjuk till en början så hoppträning tog nog mest på mig (har jäkligt ont i låren idag!!). Började med att jobba han i galoppen där han höll ett fint tempo och jag kunde inverka på han mycket mer än tidigare dagar. Där jag brukar vända jobbade jag han på volt några varv och han skötte sig toppenbra! Vänster varvet har han svårare med men han jobbade på bra utan att försöka fuska eller smita från arbetet! 
 
Travade sen och gjorde tempoväxlingar. Satt ner på slutet och att sitta ned i traven blir betydligt bättre och bättre! Skönt att inte skumpa upp och ner som en galning. Avslutade med skritt och körde öppna och sluta, Kungen kämpade på bra och var duktig! Passet avslutades med skritt på långa tyglar. Väl tillbaka myste vi en massa och Kungen fick sin natt puss! <3 
 
Åh så strääääcker vi på benet! ;) 

Hoppträning

Var som sagt iväg med Kungen idag på hoppträning. Sist jag var på hoppträning var det oktober och vi var på utebanan. Jag var lite orolig och nörvös till en början och värre blev det. Kände hur magen snorde ihop sig när jag såg att alla vattenmattorna drogs fram. Kungen har hoppat vattenmatta 2 gånger tidigare, vilket var förra sommaren. 
 
Som jag misstänkte blev det en hel de stopp till en början. Jag var alldeles för feg och mesig vilken resulterade i att Kungen stannade många gånger, speciellt på vattenmattorna såklart. Jag blir alldeles för feg och skänklar inte på ordentlig och är med Kungen så han får stöd. När jag väl är med med både ben och händer går det hur bra som helst. Kungen travade väldigt mycket till en början men galoppen kom mot slutet iaf, det ärnågot jag kommer vara hårdare med nästa vecka då vi ska träna igen. 
 
Sista banan låg på 70cm som högst tror jag med en massa svängar, det var en ganska svår övning enligt tränaren så jag är nöjd men Kungen, dock inte så nöjd med min insatts men det tränar vi mer på till nästa gång :) 
 
Hade ingen fotograf med mig idag så ni får nöja er med en annan snygg bild på ett snyggt ekipage ;) 

Bildbomb!

Här kommer ännu mer bilder från när jag sist hoppade med Kungen! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En sak jag verkligen älskar med Kungen är att han är så himla positiv häst till det mesta och ställer upp som en schysst kompis i nästan alla lägen. Jag menar, inte ett ända kort kan man se att han har öronen åt en annat håll än framåt, det är att ställa upp det och tycka att jobba är roligt! :) 

Måndag

Red ut med Kungen på morgonen efter att stallet var klart. Red fram och tillbaks till söderbacken och fokuserade väldigt mycket på galoppen. Han var ganska stark till en början men började slappna av efter ett tag. Det blåste på rätt rejält så det kan ha stört hans koncentration. Men jag tycker inte han var något vidare tittig eller stressad, utan mest att han var ofokuserad. 
 
Körde galopp även påväg hem med och där var han lite jobbigare. Jobbade vänster galoppen som är hans svåra galopp. Men han skötte sig bra även då även fast den är jobbigare :) 
 
Det blev lite extra pyssel i stallet. Klippte hovskägget och svansen, hann inte mannen och pannluggen så den får jag ta någon annan dag :) 
 
Städade lite också i stallet men måste verkligen ta en dag och plocka upp skiten från vägen som har kommit fram nu nör allt börjar smälta. Vore inte heller dumt att städa sadelkammaren med och smörja upp allt. Jag har lite att göra alltså! 
 

Schema vecka 12

Måndag: Uteritt, fokus galopp
Tisdag: Hoppträning!
Onsdag: Längre uteritt
Torsdag: Uteritt, fokus samling
Fredag: Vila
Lördag: Längre uteritt
Söndag: Uteritt, fokus samling

Ridpass söndag

Kungen har vilat sen tisdags så jag trodde att dagens ridpass skulle ske i en jäkla fart eftersom han bara har skrotat i hagen. Dock möttes jag av en lugn lyhörd häst med alldeles lagom energi. Han var relativt lätt i handen och har verkligen förstått sig på det är med tempoväxlingar, skönt! 
 
Jobbade ganska mycket med galoppen som vi har ett litet bakslag med. Nu när han har fattat vinken prövar han ständigt gränserna. Dock tror jag också att han tycker det är jobbigt med eftersom han inte riktigt har dom musklerna än. Men dom börjar komma och han jobbar på mycket lättare nu. Vägen hem blev det ett lite fortare tempo än på väg bort mot stallet men det kan jag köpa en dag som denna! 
 
Det blev ett väldigt lyckat ridpass trotts att han har vilat i många dagar och det var mörkt ute, nej en riktigt duktig häst hade jag idag! :) 
 

Abisko

Sorry för ingen uppdatering alls men jag har varit på hemlig resa med poljkvännen. Har varit i Abisko och åkte i onsdags och kom hem idag. Vi har haft det supermysigt med promenader i fint landskap, otroligt god mat och krmats och tittat på Norrsken. Jag känner mig helt utvilad och jag behövde verkligen komma bort och bara ta det lugnt. 
 
Denise har varit snäll och tagit hand om Kungen och han mådde fint fint nu när jag var upp på kvällen. Var uppe och tog in dom och red även, det inlägget kommer senare! 
 
Känner mig full med energi och känner att nu ska jag ta tag i allt och börja lösa lite "problem" med ridningen. Känns så himla bra!! 
 
 
Jag i Abisko fjäll. Man ser lapporten i bakgrunden :) 

Lugnare häst

Kom hem nyss från stallet. Har både hunnit haft utsläpp, mockat och ridit. Jag börjar jobbet klockan 13,30 så det var snabba puckar idag! 
 
Kungen var betydligt lugnare idag och jobbade på jättefint. Kan nog vara så att han tömde all överskottsenergi igår. Jobbade mycket på galoppen idag och det tyckte herren var superjobbigt! Formen va bättre idag och tillslut blev han avslappnad i kroppen även i galoppen! Resten av vägen gick det lugnt hem, han blev inte rädd eller något så han måste verkligen ha varit harmonisk idag ;) 
 
bild från igår

Hoppning

Med tanke på förra inlägget kan ni nog räkna ut att Kungen var mer vild än tam idag. Jag tror djävulen hade flugit in i han idag. Han var lugn och fin ända tills vi skulle börja galoppera över markbommar. 
 
Till en början var markbommarna stora hinder som man var tvungen att hoppa över enligt Kungen. Han lugnade dock ner sig till slut och fick några fina varv i galopp. Hindrerna som det var 14 m mellan höjdes upp till 50cm. 
 
Kungen började slänga över sig hindrerna och det gick fortare och fortare. Höger varv var med kontrollerat än det vänstra. Så småningom höjdes hindrerna upp till 70cm när han hade lugnat ner sig ytterligare. 
 
Det var nu han blev som galnast. Det skulle springas och ginas i hörnen (dock smet han inte förbi hindrerna någon gång) hoppa stort och inte hoppa alls (en gång, inlägget innan). Det skulle läggas till ett halvt steg för att han blev för lugn och det skulle hoppas långt innan. 
 
Vi avslutade passet med att lägga ner bommarna igen och jobba av han i galopp så han fick avsluta lugnt och fint och inte stressa iväg. 
 
Har faktiskt ingen aning vad som flög i Kungen idag. Jag tror att vårkänslorna börjar sätta in ordentligt samt att han fäller mycket hår (det kanske kan påverka negativt?) eller att han bara var sjukligt taggad på att hoppa? 
 
Jag red iaf bättre idag och satt mycket bättre i sadeln när jag hoppa. Så lite positivt iaf! Kungen fick även han till några fina språng och han bakbensteknik har blivit bättre. Så allt var inte skit iaf! Nästa gång blir det träning för tränare, det kan nog behövas! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hindrerna ligger här på 70cm och jag bara älskar hans bakbensteknik. Den har aldrig varit så bra som nu. Älskar också att hans öron är spikrakt framåt och att han inte tackar nej till att hoppa. Känns hur bra som helst! :)  
 
Mer bilder kommer! 

failbild

Här kommer en failbild från dagens hoppning. Mer text och bilder kommer senare! 
 
Ja jag satt kvar! 

Ridpass!

Äntligen Var jag tillräckligt frisk att jobba samt rida! Åkte upp till stallet direkt efter jobbet och tog en tur. Hade inga krav idag men ville iaf vara noga med galoppen. Vill ha den samlad och fin :) 
 
Kungen skötte sig ovanligt bra och höll sig fint i form både trav och skritt. Galoppen är han fortfarande stark i men med lite arbete så kommer även det släppa. Han var dock inte lika hetsig och het som dom två sista gångerna. Utan han höll sig till min fart. 
 
Så är väldigt nöjd med ridpasset idag. Känner mig fortfarande lite svag men det är inte så konstigt ;) 
 
Har även bokat in den första pay and jumpen. Det blir den 29 mars på årsta Runsten som planerat, är redan sjukligt nervös! 
 
 
Andra hopplektionen, haha XD 

New in

Min nya sadel som ni inte har sett än. Det är iaf en Jeffries Dressage Elite :) 
 
Crappig bild, dåligt ljus + dålig kamera = dålig bild ;) 

Sjukling nummer 1

Har varit sjuk sen i onsdags men idag är jag nästan feber fri! Jag har haft njurbäckeninflammation, vilket är den värsta sjukdomen jag har haft mest gånger. "Vanliga" männiksor kanske får det en gång i sitt liv, jag har haft det 10-15 gånger dom senaste två åren. Så jag har tyckt väldigt synd om mig själv, haha XD 
 
Kungen har då såklart vilat. No chance att jag orkar hoppa upp på hästen med nästan 39 graders feber även fast jag har tagit alvedon.
 
Tanken är nu att jag är tillbaks på jobbet imorrn och börjar då klockan 12. Ingen ridning då heller för den delen. Men det är nog bra att kroppen hinner vila upp sig lite innan jag slänger mig ut på en massa ridturer. Så jag får satsa på Söndag istället! 
 
  
Saknar sötisen <3 

Måndag + Tisdag

Red samma runda månad och i tisdags. Blev söderbacken med fokus på galoppen var det tänkt.. Kungen var inte alls rolig båda dagarna. Han var stark, trippig och rädd för det mesta. När han väl skulle börja arbeta blev han stark och hängde sig i handen. Så istället för att samla han när han inte var samarbets villig skänklade jag på han så han fick galoppera fort jtan krav, just för att alla energi han hade skulle ut. 
 
Samlade sen upp han mot slutet av vägen och då gick han hur fint som helst. Tror att den där energi-utsläppet var bra för han. Känns som en dum ide att försöka traggla med han när han inte alls har lust. 
 
Tror också att vårkänslorna börjar komma, tror det har en hel del med allt att göra! 
 

Hoppat

Stod hoppning idag på schemat som ni redan vet. Var sjukt nervös till en början eftersom Kungen inte har hoppaet sen början av november och han är i vanliga fall lite nervös och väldigt "på". 
 
Gjorde en serie med två hinder med 14 meters mellanrum på långsidan och sen stod det ett hinder diagonalt. Började hoppa fram på på 50 cm krysshinder. Kungen höll galoppen hela vägen och var väldigt framåt som jag misstänkte. Fick verkligen hålla koll på han för han ville gärna gena i hörnen och eftersom det var en kombination på långsidan så fanns det inte mycket plats att fuska. Men trots att jag korigerade han så blir han varken sur eller börjar "bråka" vilket är väldigt skönt med den här hästen! 
 
Höjde upp alla hinder till 70-75cm efter att han hade taggat ner sig. Hoppade hela serien några gånger till sen var jag nöjd. Vill inte bli för på och och "slita" ut han eftersom han ändå inte har hoppat på ca 4 månader, känns bara dumt! 
 
Både han och jag var sjöblöta efteråt och väldigt nöjda! Man märkte att vi är lite ringrostiga för han överhoppade en hel del i början och jag blev för framåtlutat ibland. Men det är bara att träna träna och träna! Hoppade dessutom i dressyrsadeln vilket var sjukt jobbigt, blev inget bra stöd för benen men jag tror att jag kommer vänja mer efter ett tag ;) 
 
Verkligen nöjd iaf! :) 
 
 
gammal bild då jag inte hade någon som kunde fota idag ;) 

RSS 2.0