fantastiska minnen!

 
Tänkte tillbaka idag på min häst historia och det är 3 minnen jag verkligen känner lite extra för! 
 
1. 4:e placering i klubbens KM med Barbarossa 
 
Vilken dag det var, bästa dagen helt klart under hela min ponny tid, typ. Jag tror vi rev eller vägrade något hinder men allt annat var super! Jag trodde verkligen inte att jag skulle kunna få en placering men det fick jag. Det var stilhoppning med så det kändes lite extra bra! Verkligen en dag jag kommer minnas! :) 
 
Min bästa vän under många år! 
 

2. Trea med River i klubbens KM 
 
Ännu ett km dock en pacering närmare nummer ett. River är/var som ni vet en travare. Och trava det kunde han! den 90cm banan travade vi igenom i rask takt och runt kom vi! En rivning och en vägran. River är ingen lätt häst, han kör gärna sitt egna race och man ska inte tro att det bara är att åka häst med han, nej du där fick man jobba! Jag var iaf skitglad den dagen kan jag säga!  
 
 
Hindret ligger på 90cm, och ja, River travhoppar här. ;) 
 
3.Kungens andra pay and jump 

Vilken dag alltså! Först rev han ett hinder på 70cm, ett slarvfel av honom. Jag har inga som helst förväntningar att det ska gå superbra i andra hoppningen. Och vad gör han?! Felfri runda på 80cm och lyckan är gjord. Den här travaren som knappt hade sett en bom tar en 80cm bana felfritt utan att klaga. AMAZING! Han var skiträdd också, galopen var som bortblåst och han som nästan hoppar bättre i galopp än i trav. Men jag var superlycklig. Det var nästan som om det kom tårar. Nu ska vi fin putsa på detaljerna så kommer det här bli toppn! :) 
 
  
Första pay and jumpen, dock var han lika snygg då! 
 
 
 

Hjärnspöken

Idag hade Kungen en massa ideér för sig! Tanken idag var en barbacka tur i skritt med hackamoret. Han var som sagt väldigt tittig idag och alt var lite skrämmande. Inte så att han hoppade till men skritten var ganska "hackig" och han skulle ha koll på allt. 
 
Jag gjorde lilla söderbacken, alltså red jag inte i skogen. Så det blev skritta dit, promenad hem, skönt tyckte Kungen för nu kunde jag hålla koll på omgivningen. 
 
Haha han var en riktig tönt idag men vi tar nya tag imorrn! :) 
 
Sur-Gubben! <3

Rädsla del 2

 
Här kommer den andra delen ur temat rädlsa. Den här gången kommer det handla om mina rädslor.
 
När det gäller hästar och till störrsta delen när det handlar om Kungen. Skador och olyckor ligger garanterat på en förstaplats! Jag är inte speciellt rädd om mig själv, jag har både brutit fingar, fått stora är av sårskador och blivit sparkad och biten.
 
Det som jag skulle tycka vara jobbigt nu är inte den samma rädsla för ca 10 år sedan. Då skulle det bara göra ont och jag skulle bli rädd/ledsen. Nu handlar det om den ekonomiska biten. För måste jag bli sjukskriven så får jag sämre lön om jag måste vara hemma från jobbet. Jag betalar allt för Kungen utom hans försäkring som hans ägare fortfarande betalar. Skulle man då vara sjukskriven i en eller flera veckor så skulle det bli väldigt dåligt med pengar på lönekontot.
 
Dock har jag haft tur (*ta i trä*) och blivit skadad när det har passat kan man säga.
 
Så för min egen del är jag inte rädd att skada mig. Jag är oftast aldrig rädd när jag rider, bara om jag ska göra någon ny utamanade sak som jag inte har gjort innan, som t.ex. när jag hoppade 125cm med min förra foderhäst, då var jag rädd men inte rädd för att åka av och göra illa mig utan rädd för den nya uppgiften.
 
Det är som alla säger. Hästtjejer åker av, gör illa sig, biter ihop och hoppar upp på hästen igen. Dock ska man alltid tänka på att saker kan hända och jag själv använder alltid hjälm när jag rider/kör. Även säkerhetsvästen kommer på vid hoppning, det är ett måste för mig!
 
 
Fotograf: Linn Olsson-Park (Som ni ser på bilden har jag papper i näsan, åkte av Kungen och slog i så det sprutade blod. Men jag hoppade upp och red resten av träningen)

Träning

Har haft ett uppehåll gällande hoppträningen ett tag nu. Jag tror jag hade sista lektionen i oktober eller något sånt. Saknar det i vilket fall som helst, men jag har verkligen prioriterat dressyren nu i vinter. 
 
Jag tänker så att ska man bli bättre och utvecklas på något krävs det flera olika beståndsdelar för att det ska bli bra. Det är just därför hoppträningen har blivit lite lidande nu och dressyren har fått tagit större delen utav Kungens utbildningen. 
 
Ett tag var det väldigt mycket hoppträningar och nästan ingen dressyr. Just utav den anledning att Kungen inte kunde tekniken för att hoppa. Man märkte mot slutet att även bakbenen hamnade rätt när vi skulle över. 
 
Nu innan allt drar igång igen kommer jag främst att träna på galoppen. Jag vill kunna reglera den uatn att han bryter av till trav. Vill så småningom börja introducera byten i galopp, dock bara enstaka byten. För kan jag reglera galoppen och kunna göra enkla byten så kommer det underlätta för mig i hoppningen i framtiden. 
 
Kommer så småningom börja hoppa lite smått i ett ridhus i närheten och sen dra iväg på träning. Enligt planerna kommer första träningen infalla någon gång under mars-månad. 
 
 
 
 
Fotograf: Linn Olsson-Park
 

Maskeradhoppningen del 1

Var hemma hos Linn häromdagen som jag skrev och hämtade lite bilder som hon har tagit. I detta inlägg kommer bilderna från maskeradhoppningen! Kungens och min första clear round som var i Juli. Första start hoppade vi 60cm felfritt, andra start hoppade vi 70cm och rev ett hinder och sista start hoppade vi 80cm och rev 2 hinder. 
 
Vi ska vara utklädda till hårdrockare, haha XD 
 
 
 
 
Fotograf: Linn Olsson-Park

Onsdag

Är ledig denna dag och har massor inplanerat! 
 
Dagen börjar som sagt tidigt och hästarna ska ha på sig kläder och få lite käk i sig. Därefter blir det mockning i vanlig ordning ;) 
 
Idag ska Kungen vila för jag ska in till staden med stort S! Nämligen Stockholm!! :) 
 
Ska åka in med pojkvännen och hans mamma, vi ska bland annat gå i saluhallar och vara smakråd till tapeter och golv! 
 
Dagen kommer bli superbra :) 
 
 
Frusen bild på skönheten ;) 

Longering

Var uppe i stallet idag klockan 8 ca. Släppte först ut hästarna, dom fick lite tunnare täcken idag eftersom det är plusgrader, skönt ute idag alltså! Efter det mockade jag båda boxarna eftersom Denise är borta idag. Sen var det till att fixa mat och packa hö. 
 
Var har haft en ismatta på hela golvet i några veckor men eftersom det är plusgrader har den smält bort, så jäkla skönt. 
 
Sen var det dax för motion. Jag fixade iordning Kungen med skydd och longeringslina och så gick vi upp till sommarhagen! 
 
Kungen ville gärna tränga in mot mig när det skulle gå lite fortare, så jag fick gång på gång trycka ut han. Till slut fattade han att det inte var någon idé med att försöka smita. 
 
Efter ett tag fick han en jättefin trav och efter det så körde vi tempoväxlingar skritt-trav, passet pågick i ca 20 min. Efter det gick vi ut på en minipromenad så han fick skritta av sig ordentligt. 
 
Passet avslutades med massage :) 
 
 
 

Måndag

Har varit ledig idag, sjukt najs att vara ledig på en måndag haha! Ändrade lite i planering så det blir longering för Kungen imorrn och inte idag. Han har alltså vilat och jag har bestaldels hållt på med bloggen. Har gjort om hela designen! Herregud vad mycket jag fick gjort med den idag. Nu känns det jätteskönt! :) 
 
Åkte även och hälsade på Linn pch fick några gamla bilder på mig och Kungen som kommer komma upp på bloggen inom en snar framtid, tack Linn! :) 
 
Har annars slappat. Tog in hästarna för ca en timme sen. Det är 4+ grader ute så dom står nakna ikväll, Dom tycker säkert det är jätteskönt utan en massa tyngd från täcket. 
 
Lindade även Kungens bakben, han har en liten liten svullnad i kotskenskidan som vägrar släppa så jag kommer hjälpa den lite påvägen^^ Men den är ofarlig så ni kan andas ut :) 
 
 
Foto: Linn Olsson-Park  
 
 

schema vecka 5

 
Måndag: Longera
Tisdag: Vila
Onsdag: Vila
Torsdag: Promenad
Fredag: Promenad
Lördag: Longera
Söndag: Vila
 
 

Helgen

Min syster har varit här i helgen där för den låga uppdateringen!
 
Igår hade jag iaf dressyrlektion! Jag fick öva mycket på sluta och öppna på voltspår vilket var rätt jobbigt eftersom Kungen är grön och vad jag vet så har han inte gjort det tidigare. Fick även minska och förstora volten med hjälp utav sidoförflyttningar.
 
Denna gång blev det även galopp och Kungen jobbade på bra på sin 15 meters volt, jobbigt värre tyckte han! Dock var det någon smart person som började prata ashögt bakom läktaren där han inte såg någonting och blev jätterädd såklart, vi stod precis bredvid. Så en liten stund av lektionen fick jag jobba med att övertyga han om att läktaren inte var läskig.
 
Men stundtals var han superfin och min sits hade förbättras, alltid något! :)
 

Upplägg

Här kommer ett inlägg om hur jag brukar lägga upp ett ridpass! 
 
Först börjar jag såklart med att ryckta, sadla och träna och sätta på skydd. Samtidigt kollar jag om Kungen har ont någonstans, är öm eller svullen. När allt ser bra ut och han är "påklädd" hoppar jag upp och rider iväg.
 
Börjar med att skritta fram ca 10-15 min innan jag börjar små jogga han ilångoch åg form. Det gäller att han blir varm i kroppen innan jag börjar arbeta med han ordentligt. 
 
När ca 20 min har gått brukar jag börja ställa krav. Detta kan gälla allt från att träna på galoppen till att trava nedsittandes och att han ska gå i form. Det är inte varje pass han galopperar och inte heller varje pass vi tränar stenhårt på formen. Detta håller vi på med i ca 10-15 min och sen joggas han ner och till sist skritt i lång i låg form tills han får gå med helt lösa tyglar för att sträcka ut sig. 
 
Ett pass brukar ungefär ta 40 min-1 timme beroende på hur hårt passet är. När jag dressyrtränar eller hopptränar brukar uppvärmningen vara längre med inslag av galopp för att få igång han ordentligt då dessa gånger är betydligt hårdare träning än när jag rider hemma.
 
Passet avslutas med borstning och till sist stretching eller massage. 
 
 
 

.

 
Att jag jobbar som Undersköterska, jajamensan! Det är därför jag har lite konstiga arbetstider, jag jobbar både dagar, kvällar och helger, dock inte nätter vilket jag är glad för! :)  Ett toppen jobb som jag verkligen trivs med! Jobbar just nu heltid som vikarie och jobbar både på äldreboende och på sjukhus :) 
 
 
Är väldigt snygg i arbetskläderna ;) 
 

Promenix

Blev en promead i dag istället för ridtur. Fickjobba över nästan 2 timmar så gjorde iordning stallet och skottade fram transporten. Sen så tog jag och Kungen en promenix på ca en timme. Tränade lite ledarskap med han på dit vägen, behöver egentligen inte träna det med han då han är lydig men det är alltid roligt att påminna så dom inte glömmer bort alla kommandon. 
 
Spelade även in en liten filmsnutt som kommer komma upp i ett annat inlägg, jisses vad Kungen är rolig, haha XD 
 
Hade sällskap utav 4 rådjur med, alltid lika trevligt! :D 
 

Tisdagens pass

Sluatde klockan 12.30 igår vilket var superskönt så kunde jag få rida i ljuset, nice! 
 
Red iaf med sadel och allt och tog en liten tur i alla gångarter. Kungen kändes taggad då vi har hållt på med mycket arbete från marken och promenader etc. 
 
Provade Denise gelepadd men det kändes som att rida i uppförsbacke så den kommer jag hoppa nästa gång, den gled omkring med och låg inte still. 
 
Kungen var sjuktfin i traven och jobba väldigt fint i fin form. I galoppen tog vi föst höger och där kunde jag samla han ordentligt! Han jobbade på riktigt bra för att inte ha galoppat på ett tag. Vänster galoppen är sämre och det har den alltid varit, så den blev lite snabbare och mindre samlad, bara att kämpa på! 
 
Ritten tog ca 40 min cob avslutades med massage och godis! :) 
 
 
 

Förklar kring River

Läste igenom texten och ska förklara lite för er. 
 
Det kan uppfattas som om jag föredrar River framför Kungen och så är det verkligen inte. Jag skulle inte byta Kungen mot någon annan häst. Vi har kommit jäkligt nära varandra och det är inget jag bara skulle kasta iväg bara sådär. Kungen betyder väldigt mycket för mig och jag hoppas på att vi kommer få många bra år tillsammans! 
 
Med River tänker jag så här. Du har en hund som är din bästa vän. Efter några år dör hunden och du skaffar en ny. Efter åt år saknar du den döda hunden men detta betyder inte att du inte gillar din nya. 
 
Så är det lite med River. Men River är inte död, men jag kan inte träffa han så ja det blir typ lite samma sak men ändå inte. Nu har jag Kungen och skulle inte byta bort honom för allt smör i småland! 
 
Så om någon har tänkt någon konstig tanke att jag gillar River mer än Kungen. Så är svaret nej. Kungen är en utav mina bästaste vänner och sådana växer inte på träd och något man bara kastar bort. 
 
Kungen kom in i mitt liv för ett halvår sen och honom har jag verkligen fastnat för. End of story! 
 
 
Min fina lurviga vän <3 

.

 
 
Att jag har haft en egen häst? Sweet Chili Sand hette hon. Jättemysig häste verkligen! Hon var en Varmblodig travare som inte var utbildad alls. Dock hade jag henne bara i två månader sen fick hon somna in. Jättetråkigt tror verkligen att hon hade kunnat bli något bra, hade jättelugnt psyke och var jättesnäll dock höll inte kroppen för ridning :( 
 

Rädslor del 1

Alla är vi rädda för saker och det är även jag. Men när rädslan övergår i att inte kunna utföra saker helt eller inte alls har det gått för långt. Ridsporten är som vi alla vet en farlig sport. Vi rider omkring på djur som kan väga upp till 800 kilo och om något går snett kan man råka illa ut. Hästen använder sig utav instinkter och är ett flockdjur. Blir hästen rädd är det inte så konstigt om tanken "Spring" kommer upp i huvudet och hästen skenar iväg. 
 
Men det som man har kommit fram med forskning nu är att om jag som ryttare tänker att det kommer ske en olycka snart så kan min hjärna göra så att jag hamnar i en sådan. För blir man rädd blir man oftast stel, tar en kramaktigt tag om tyglarna, slutar andas eller i värsta fall skriker. 
 
Hästen känner varenda rörelse du gör så slutar man andas kommer hästen undra vad som händer? Är det något fel? osv osv. 
 
Det jag brukar tänka på när jag känner att Kungen blir rädd eller stressar upp sig är att jag andas normalt, håller om med benen, sjunker ned i sadeln och tänker framåt. När jag har gjort detta lugnar han oftast ned sig, och skulle han hoppa till då sitter jag ändå där i sadeln så djupt att jag knappt far omkring. 
 
Men mitt bästa tips är ändå att ANDAS att inte göra detta kan hästen tro att något är helt galet! 
 
 
 
 
Hoppning är en utav grenarna där man ska hållahuvudet kallt! 
 
 

Gårdagen och idag

Tjoho! 
 
Kungens motion har bestått utav promenader både idag och igår. Igår var det verkligen skitkallt, det blåste och snöade samtidigt dessutom! Men vi knatade på både han och jag och var ute och gick ca 30-40 min. Samma runda blev det idag också, dock lite varmare, mindre blåsigt och snöigt samt att det var ljust den här gången! 
 
Har haft en riktig röjar dag idag också! Hade utsläpp på hästarna så jag fixade dom först, gjorde i ordning vattnet ute, hö påsar, mockade och fixade vattenhinken inne och gjorde i ordning foderhinkarna. 
 
Sen så fotade jag lite grejer som ska säljas efter det sopade jag supernoga och tvättade alla hinkar. Bärde även ut allt skräp till transporten. På fredag åker jag nog nämligen till soptippen och slänger lite grejer! 
 
Btw så har Kungen blivit som en hund att gå ut på promenad med. Han bajsar alltid nu för tiden och sen ser han på mig som om jag skulle ta upp det, haha knasiga djur! XD 
 

.

 
 
Att Kungen kommer från Tyskland? Kungen började nämligen travtränas i Tyskland men det gick inte så bra. Han skickades då för att tränas i Sverige men inte heller detta funkade. Då hamnade han hos sin fodervärd. Jag är alltså "andrahands"  fodervärd då Kungen fortfarnade ägs av dom i Tyskland. 
 
Han har alltså ett tyskt pass och har ingen frysmarkering, det ni! 
 
 
Born in Germany!  
 
 

Hästar genom tiderna: Häst 3 River

Oj oj hur ska man börja på denna kärleks historia då? 
 
River som egentligen heter Rivervalley Rocket och är ett 14-årigt varmblod som jag red i ungefär 3 år. Hade både jag och River varit människor hade vi haft ett väldigt jobbigt on and off förhållande med mycket drama. Det var nämligen väldigt mycket drama kring denna häst. Jag slutade rida han 3 gånger, jag slutade rida han av olika anledningar som inte ska tas upp i bloggen, dom är för privata. 
 
River är den envisate häst jag någonsin har suttit på! Aldrig att man fick något gratis, utan man skulle slita håret av sig tills man fick som man ville, men oj vad man lärde sig! River hade inte ridits på ca ett halvår när jag började och i början kunde han 3 gångarter: Skritt, travar trav och skena. Någon slags form eller samling fanns inte på världskartan. 
 
Ungefär efter 1 år gick han i form i skritt och trav och galoppen hade börjat komma. Det var nu vi startade vår första klubbtävling i hoppning också, som gick allt annat än bra, skit gick det rent ut sagt. 
 
Efter tre år slutade med ett flertal felfria pay and jump och 2 clear round rosetter i dressyr. han löshoppades på 140 cm och galoppen var en riktig dröm tillslut som kunde ridas på volt i form i samlat tempo. 
 
River är en häst som jag rikigt ordentligt kan sakna ibland. Vi hade våra moments och dom kommer jag aldrig glömma. Dock är det för mycket drama som sagt över denna häst och jag kan helt ärligt säga att mitt hjärta kommer inte orka att träffa han igen för att sedan tas ifrån mig igen. Men han var en underbar vän och som jag tror kommer varken han eller jag någonsin att glömma vad vi hade tillsammans. 
 
 
 
 
 
 
 

Vad som komma sakll

Har haft det lite bloggledigt nu över helgen, även Kungen har fått vila, det har nämligen varit runt 25- här, burr! 
 
Men jag slänger upp ett schema så får ni se på ett ungefär hur vecka ser ut :) 
 
Måndag: Promenad 
Tisdag: Rida ut
Onsdag: Rida ut
Torsdag: Promenad
Fredag: Vila, hovis och vet kommer
Lördag: Dressyrträning
Söndag: Promenad 
 
Blir mycket promenader just nu då jag är osäker hur pass bra sadeln sitter, men han reagerar inte när man rider med den så då är det inte allt för illa! På fredag får han som sagt nya skor och ska vaccineras igen, skönt men snösulor i bak också! 
 
 
Skönt med en till dressyrträning också! :) 

Mycket

Den här dagen har verkligen varit smackad med saker! 
 
Första som jag gjorde var att försova mig då min mobil inte alltid fungerar som den ska ringde alarmet väldigt lågt imorse och jag vakande helt enkelt inte! 
 
Så jag vaknade när jag skulle åka men jag hann fixa mig i tid på 12 min så jag var ute i god tid ändå. Dock så hade det hänt en trafikolycka så jag fick stå i kö och vänta i 20 min, men det är mer synd för dom som var iblandade i olyckan än för mig. 
 
Slutade jobbet 15.00 Och åkte till pojkvännen innan jag drog ut med William och käka middag och sen blev det filmmys! 
 
Sist på denna dag åkte jag upp till Kungen och tog in han och polaren, så det blev som planerat en vilodag. 
 
Imorrn tar vi nya tag! :) 
 

.

 
 
Att Kungen var rädd för allt vad bommar och hinder var när jag började rida han? Den enkla anledningen var att Kungen aldrig hade hoppat i sitt liv tidigare. Han hade endast hoppa små låga grenar ute i skogen. Så första gången han hoppades var på min andra provridning, och jisses vilken fegis! 40 cm hoppade vi som högst, i trav förstås! 
 
Jag kan knappt tro att den lilla skiten har hoppat 80cm g´felfritt på en pay and jump när jag endast hade ridit han ett halvår ca ;) 
 
psst.. Han har till och med hoppat endstaka hinder på 1 m, det ni! 
 
 
andra hoppträningen, han lär sig fort den där Kungen ;) 

Promenad

Har inte blivit så mycket dagens ridpass inlägg här, tyvärr så har jag mått ganska dålig från helgen tills idag. Kungen har alltså stått söndag, måndag och igår. Dock gick vi ut på en promenad idag ca 40 min, kände ångesten komma att han stod så mycket! 
 
En sadelutprovning är beställd iaf och den 5 februari åker vi till Mustang, känns askönt! Vill inte rida med sadeln han har nu, gör det väldigt sällan! 
 
Mockade verkligen supernoga idag och gjorde fint i hans box så nu är det fixat också. Sov en timma inatt och jobbade sen på det, fy fan vilken dålig kombo men det gick! 
 
Imorrn får Kungen troligtvis stå igen då jag jobbar till 15 sen ska jag träffa William som jag inte har träffat på SSSSSSSSJUKT länge! 
 
Juste när jag skulle ta in dom ikväll fick hästarna något ryck och bara kutade till andra sidan hagen, vete fan vad som hände eller om dom lekte, dom har nog allt sina idéer dom där två! 
 

Nytt i garderoben

Fick en försenad julklapp sist jag och min pojkvän var hos hans mamma. Jag (eller ja Kungen) fick ett två delat pannband från Kyro! Jättefint är det i brunt läder så det passar tränset jättebra, är jätteglad att jag fick det :) 
 
 
 
 
Pannbandet hittar ni HÄR 
 
 

Stretching

Som jag skrev tidigare brukar jag antingen stretcha eller massera Kungen. 
 
När jag strtchar brukar jag använda mig av några lätta övningar: 
 
1. Ta ena frambenet och försök få det så rekt som möjligt, jag brukar aldrig trycka ner det med våld utan känna efter och inte göra det obehagligt för Kunge, efter ca 15-20 sekunder "släpper" jag benet sakta till den normala positionen, detta gör jag på båda fram benen och även bakbenen, dock blir baknenen mer inte lika raka såklart. 
 
 
 
2. Denn övning gör jag också med alla fyra benen, jag lyfter upp benet och gör små småcirkelrörelser. Samma sak här det ser inte likadant ut i bak eftersom hästen ser annorlunda ut i fram och bakben. Detta blir också ungefär 15 till 20 sek/ben. 
 
 
 
3. Gör gör även nummer 13, 14 och 15.on, så som jag har förklart tidigare i ca 15-20 sek. är lite som övningarna innan fast för bakbenet då. 
 
4. Gör även nummer 18:on för att stretcha ryggen, håller i 8 sekunder som det står på bilden och man släpper väldigt långsamt för att inte skapa smärta eller obehag! 
 
 
5. Avslutningsvis stretchar jag nacken/hals på Kungen både upp,ned, höger, vänster med hjälp av godis funkar fint fint! 
 
   
 
 
Efter stretchingen brukar Kungen knaka i några leder, ett tecken på att det behövs alltså. Men ska man göra detta hemma var försiktig och tänk efter hur och om du vet hur man gör, ibland kanske man stjälper hästen istället för att hjälpa. 

Schema vecka 3

Måndag: Uteritt/Promenad
Tisdag: Uteritt fokus galopp
Onsdag: Uteritt fokus samlad trav
Torsdag: Vila
Fredag: Uteritt fokus galopp
Lördag: Terrängbanan (hoppning) 
Söndag: Dressyr (ute)
 
Jobbar idag till klockan 16 så kungen kommer få ta det lugnt och vila ut sig, vi har en vecka framför oss med mycket jobb! 
 
 
 
 
Allt mellan dressyr och hoppning! :) 

Hästar genom tiderna: Häst 2 Omega

Efter Barbarossas tid började jag rida en "något" större häst. Nämligen halvblodet Omega som mätte runt 165 cm. 
Detta stora djur kändes helt annorlunda än alla andra hästar jag hade ridit. kan ju ochså vara att det skilde ca 25 cm i mankhöjd också. 
 
Det jag kommer ihåg under denna tid är att jag ofta fick stå på en pall för att träna, långa ridturer och hennes massiva galopp. 
 
Som även barabarossa var Omega en väldigt snäll häst, dock lite lat men alltid snäll. 
 
Kommer ihåg ett tillfälle då det kom en stor älg uthoppandes framför oss och Omega blev såklart rädd och sparng några meter framåt men stannade efter ett tag. 
 
Med Omega fick jag känna på att rida "på rikigt" och ännu mer dresyr än tidigare, jag verkligen avskydde dressyr innan jag fick känna på hur det skulle kännas. 
 
Dock splittrades våra vägar för att jag ville hoppa och Omega var verkligen superdålig på det. 
 
jag red Omega ungefär ett halvår tror jag. 
 
 

.

 
 
Att jag alltid masserar eller stretchar Kungen efter en ridtur? Ända gången har inte gör det är när han får en promenad eller har haft vila. Jag vill nämligen att musklera ska vara tillräckligt varma innan jag börjar knåda eller dra i muskler/leder.
 
Kommer berätta mer om hur jag gör när jag masserar eller stretchar i ett annat inlägg. 
 
Jag gör detta för att Kungen ska ha det så bra som möjligt och att han håller sig fräsch! Dessutom försöker jag få så att han får en proffesionell genomgång av kroppen av en equiterapeut varannan till var tredje månad, än så länge har han fått en sån genomgång under tiden jag har haft han :) 
 
 
Han är endast värd det bästa <3 
 

PA

Idag har Ponnyakuten säsongstart, det är alltså den 4:e säsongen som börjar ikväll klockan 19:15 på svt.
Jag kommer sitta bänkad vid datorn och titta, har helt ärligt inte missat något program under alla tidigare säsonger. Man kan alltid lära sig något matnyttigt även fast jag inte har några problem med Kungen, men man kanske kommer ha en "problemhäst" i frmtiden och då är det bra att lära sig lite knep^^ 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sjukling

Idag är jag inte i mitt esse kan jag ju medge.. Har känt mig dålig sen igår kväll och orkade tyvärr inte rida idag. Kände bara under morgonarbetet i stallet att jag fick använda krafter jag knappt hade. Men hästar är djur som måste tas hand om även fast man är sjuk så ut kom dem och boxen blev mockad. Men mycket mer en så blev det inte. 
 
Skulle egentligen prova Denise sadelpadd men jag får se om jag hinner göra det imorrn istället. Kungen ska egentligen vila imorrn men eftersom det inte blir något idag så får han glatt jobba imorrn istället. 
 
Så idag blir det helt enkelt en vila dag för både mig och han, ska försöka pilla lite mer på bloggen så designen blir klar snart! 
 
Morgonen i bilder: 
 
 
 

.

 
Att våra uteritter alltid avslutas med att jag får gå hem med Kungen. Och nej det är inte så att jag åker av eller så utan Kungen måste ha ett väldigt stort behov utav att bajsa. För varje gång man rider ut på han måste han ställa sig på den trafikerade vägen och skita. Han kan liksom inte vänta tills man kommer till skogen.. Nej, gärna ska han göra det mitt påvägen. 
 
Så när han har gjort klart sin rutin hoppar jag glatt av och tar bort skiten från vägen genom att sparka bort det med skorna, lika roligt varje gång. Och jag är för lat för att hoppa upp och rida 5min till stallet när jag lika gärna kan promenera sista vägen. 
 
 
Inte är han rumsren heller! ;) 

Terrängbanan

Blev lite hoppning idag för Kungens del! Underlaget var lite tveksamt väl när vi var framme och jag hoppade dem flesta hindrerna i trav. Det har snöat och frusit på så snön har en ganska hård yta och då vill jag ta det lugnt. 
 
Kungen var iaf pigg på att hoppa och över dem högsta stockarna blev det galopp mellan och över, så det är jättebra! 
 
På vägen hem blev det bara skritt så han fick skritta av sig ordentligt, han blev lite svettig av hoppandet, haha ^^
 
Mötte även en jakthund och jisses vad den skällde, jag är van vid att jakthundar är tysta, iaf tidigare när jag mött några i skogen. 
 
Väl hemma blev det stretching, superskönt tyckte Kungen! 
 
Han reagerade idag när jag la på sadeln och såg missnöjd ut, funderar starkt på att åka in till Mustang och köpa en ny, vill inte att han ska ha ont! Ska låna Denise sadelpadd imorrn och se om det blir bättre annars ringer jag på måndag och bokar tid! 
 
 

Nya kategorin!

 Att Kungen inte gillar att bli fotad? Han HATAR det. Om man inte lockar han med godis eller gör något intressant ljud så ser han skitsur ut. Jag brukar passa på att fota när han tittar på något spännande. Annars är det hopplöst! 
 
Sur-Kungen ser att kameran är framme! 

Fredag

Släppte ut hästarna tidigt idag innan jobbet, så klockan kvart i sju var pållarna ute och jag åkte till jobbet. Dock hade jag klantat mig lite och råkat skriva att Denise skulle ta ut hästarna fast det var jag som skulle göra det, så hon blev lite förvånad att dom redan var ute när hon kom^^ 
 
Jobbade mellan 7:30-14 och åkte upp till Kungen för ett ridpass! Dock var det fortfarande blåsigt och isade kyla men eftersom han har stått i 3 dagar kunde jag inte låta han stå en dag till. Det blev iaf en uteritt med fokus på takt och form. 
 
Kungen skötte sig väldigt bra trots den kalla vinden. Han ville gärna öka takten och trava fast det var skritt, vilket är helt naturligt eftersom han var pigg efter all vila. Efter att traven satt fint och jag kunde kontrollera takten och formen blev det lite galopp. Höger satt super som vanligt men jag behöver finputsa på vänster när jag rider ut. Ska försöka träna på galoppen mycket nu när det har blivit mer snö på vägarna. 
 
Blev en härlig skritt tillbaka och ridpasset avslutades med massage och godis :) 
 
höbalen har dom börjat trassla upp också ;) 

Storm

Är storm ute idag plus att det snöar massor så Kungen får vila igen. Känns inte så där jättesmart att bege sig ut att rida och försöka få till ett pass när man störs av snö i ansiktet, kall cind och träd som knakar överallt. 
 
Gillar verkligen inte att han ska stå i tre dagar i rad, men vad gör man när det snöar som tusan och blåser som bara den?! 
 
Hoppas innerligt att stormen är förbi imorrn! 
 
 
söta ansiks uttryck, haha XD 

Bildbomb del 2!

Här kommer dem resterande bilderna från Söndagens träning! :) 
 
Fotograf: Linus Holmqvist 

Schema vecka 2

Måndag: Uteritt fokus, "lång låg" 
Tisdag: Vila 
Onsdag:Vila 
Torsdag: Uteritt, fokus tempo 
fredag: Terrängbanan (hoppning) 
Lördag: Uteritt, fokus form och inåtställning 
Söndag: Dressyr, fokus voltarbete 
 
Är borta idag och Onsdag så då får Kungen vila, men chemat ser bra ut tycker jag med mycket variation! :) 
 

Bildbomb del 1!

Här kommer fler bilder från träningen, titta och njut ;) 
  

Fotograf: Linus Holmqvist
 

Måndag

Är dunderförkyld idag vilket aldrig är roligt, men jag hade hästarna imorse så det var bara till att gå upp! 
 
Fixade iordning stallet idag, slängde sopor och städade lite runt höbalarna! Så nu är allt fint igen, känns skönt att plocka bort grejer man inte avnvänder häromdan, smörjde i lördags och städa idag. Känns jätteskönt att allt är rent och snyggt! 
 
Eftersom Kungen fick jobba hårt igår blev det en uteritt idag vilket han upskattade väldigt mycket. Jobbade mycket i lång och låg form så han stretchar ut kroppen ordentligt. Dock kunde jag bara skritta och trava, marken är verkligen stenhård och absoult inget bra underlag att galoppera på! 
 
Ridpasset avslutades med lite stretching i stallet, Det knakade lite här och där ;) 
 
 
Kungen passar verkligen i orange! :) 

Gårdagen

Hade som sagt dressyrträning igår med Kungen. Jag tycker det gick superbra! :D 
 
Började med att öka och minska volten samt vara noga med att jag skulle ligga före han, han tar gärna över annars och gör lite mer som han vill. Sen tränade vi mycket på att ställa han innåt när vi jobbar på volt, Kungen tycker det är skönast att gå mer rakt vilket inte är tillåtet på volt. 
 
I slutet la vi in serpentiner och jäklar vad jag fick jobba! Han ville gärna tränga in mot mitten istället för att gå in på spåret. Men efter några gånger så jobba han på riktigt fint! Vi tränade även på att länga steget i traven vilket gick bra, jag fick iaf inte så mycket kritik. Och till sist skulle vi lägga in skänkelvikning vilket gick sådär.. jag suger på det, haha XD 
 
Jag är väldigt nöjd över passet och det var första gången som jag tränade för den tränaren och jag tyckte hon var duktig och förklarade bra :) 
 
Summering: 
 
- Kungen var väldigt tung jobbad i början med detta släppte mot slutet 
- Han var lite väl springig i början för att komma undan arbetet 
- Mina ben "fladdrade" lite väl mycket och tränaren fick påminna mig om att bli tung i sadeln. 
- Jag satt ganska ofta på fel sittben 
 
+ Kungen blev jättefin mot slutet och jag fick en härlig känsla 
+Jag hade mitt överliv bra 
+Mot slutet hade han jättebra takt, dock blev han lite trött efter ett tag 
+Det var en jätterolig träning och det är roligt att Kungen gillar att arbeta! 
 
Läxa: 
 
Träna på takten 
Träna på att sitta ner i traven 
Träna på att ställa innåt och att jobba steget före 
 
  
Fotograf: Linus Holmqvist 
 
 

Hästar genom tiderna: Häst 1 Barbarossa

Tänkte köra "hästarna genom tiderna" Som kommer handla om tre utvalda hästar som har betytt väldigt mycket för mig och som jag tror har påverkat mitt sätt att tänka kring hästar och mitt ridsätt! 
 
Så vi kastar oss in i detta och börjar med häst nummer 1 nämligen ponnyn Barbarossa! 
 


Me barbarossa lunde man göra det mesta, jag var med i både hoppning och terrängtävlingar med henne i hemtraktens klubb och som bäst kom vi 4:a på klubbens Km. 
 
För mig var hon världens snällaste häst och skulle aldrig vara elak eller sticka med mig, vilket hon aldrig gjorde heller. 
 
Jag slutade rida Barbarossa när jag gick i 8:an eller 9:an tror jag. 
 
 
 
 

Nya händelser på bloggen!

Nu när min blogg har börjat komma igång så kommer det ända lite grejer! 
 
1. En ny header har gjorts och kommit upp. Det var verkligen på tiden, den förra var den första och den gjordes i sommras!! 
 
2. Menyn kommer ändras, där har jag lite att göra, har börjat pilla iaf på designen :) 
 
3. En ny kategori kommer komma, "Vet du om det?" heter den och snart kommer det ramla in inlägg under den! 
 
Så lite roligt blir det iaf! Hoppas jag är klar med allt innan nästa vecka tar slut :) 
 
 
Juste måste boka både vaccinations tid och ny skoningstid! 

Uteritt på hal is

Har Precis kommit hem och ska snart sätta igång och göra lunch, där efter väntar både att skriva på Sporren och att jobba ett kvällspass. 
 
Kungen fick som sagt en uteritt. Började med att skritta på långa tyglar tills grusvägen kom där jag oftast brukar trava och galoppera. Idag blev det arbetstrav med fokus på att han inte skulle hänga sig i handen utan bar sig själv. Träningen gick överförväntan då Kungen ganska ofta tycker att jag ska bära upp honom, inte schyst med andra ord. 
 
Dock kunde jag inte galoppera då det var is över hela vägen utan sakta trav fick räcka. När vi väl kom till skogen så blev det lite galopp för herren och jisses så roligt det var! Han fick hoppa ett en liten gren som har gått av och lagt sig över stigen. Avslutade passet med att skritta hem. 
 
Stretchade och kylde även benen, godis fick han till och med, bortskämda häst! ;) 
 
När Kungen hade ridits smörjade jag skor, chaps, grimma, sadel och träns så nu är allt fint tills imorrn! :) 
 
 
Humle och dumle i hagen ;) 

Dagens planer!

Har en hel del att göra idag! Så jag kommer gå upp tidigt så jag hinner med allt! Såhär ser dagens schema ut: 
 
  • Släppa ut hästarna
  • Mocka fixa iordning mat 
  • Rida ut på Kungen 
  • Rulla ut en ny höbal med Denise 
  • Smörja sadel, träns och skor till träningen på söndag 
  • Skriva Sporren 
  • Jobba 16-21 
  • SOVA! 
Så ja det blir lite mer än en vanlig dag men det är bara roligt :) 
 
 
Kungen spanar ut genom fönstret. 
 
 

Veckan som gått

Har vrit usel uppdatering så jag tar allt i ett stycke nu hur min vecka har varit! 
 
Måndags:
 
Red ut med kungen och pulsade i djup snö. Han var superpigg och ville mer en gärna gaoppera där det var is, men det fick han inte för den som satt på. Jobbade ganska mycket på tempot och att han skulle ta det lugnt. Annars en ganska chill ridtur. 
 
Tisdag: 
 
översvämmning utanför stalldörren, great. Nyårsdagen och medans jag tog ut hästarna så låg nog dem flesta och sov^^ Longerade Kungen som fortfarande var pigg som bara den! Sladdade omkring med bakkärran några gånger tills han förstod att så smart var nog det ändå inte ;) Avslutade passet med en promenad
 
Onsdag: 
 
Kungen fick ridas ut igen. denna gång terrängbanan som var i blötaste laget. Tog det väldigt lungt i kurvorna och Kungen hoppade över stockarna för glatta livet. Han fick till galoppen rikigt bra några gånger. Alltså RIKTIGT bra, satt på hästen och blev helt förvånad, haha. Kungen var på spänn när vi red förbi grisarna med gjorde inget dumt, han är en väldigt snäll häst den där Kungen :) 
 
Torsdag: 
 
Ridpass i ridhuset, det kan ni läsa om i ett annat inlägg :) 
 
Fredag;
 
Idag är jag på pay and jump med denise så Kungen kommer få vila idag. Det har han förtjänat! :) 
 
Lördag och Söndag har ju inte varit än och dom ridpassen kommer i separata inlägg :) 
 
 
Har snöat en hel del! 
 
 
Sen smälte allt! 
 
 
Väldigt fin översvämmning! 
 
 
En väldigt snäll häst på promenad :) 
 
 

Bildbomb!

Dagens ridpass spenderades i ridhuset tillsammans med pojkvännen som följde med och tog alla bilder, så himla snällt! :) 
 
Kungen och jag tränade på dressyren idag. Främsta anledningen till detta är för att vi inte har tränat ordentligt sen innan jag åkte till Mexico och för att jag har dressyrträning för tränare på söndag, vill känna att jag har lite koll på grejerna tills dess! :) 
 
Jag började med tempoväxlingar i skritt trav och la tillslut in galoppen. Han kändes ovanligt mjuk och med på noterna idag. Han brukar annars lägga sig ganka mycket på vänster sida (känns som om man bär hela hästen då) men idag var det som sagt bättre! 
 
Galoppen var lite mer framtung som jag gissade att den skulle vara. Men det är inte så konstigt eftersom han egentligen inte ens ska kunna denna gångart^^ 
 
Tillsut kunde jag jobba han ordentligt på en 20 metersvolt i galoppen och han gick fint i form. Känns som en bra början på år 2013! Vi avlutade med lite lång och låg i trav och skritt. 
 

Året 2012

Året 2012 har varken varit ett blandat år! Den största förändrigen i hästväg var att jag slutade rida River efter 3 år och träffade Kungen. Från att bara borsta Kungen första gången vi sågs till att nu har ridit han i nästan ett helt halvår är ofattbart. Jag har börjat träna mer regelbundet, Kungen har varit på sin första pay and jump och vi har haft massor av roligt tillsammans! 
 
Här kommer en liten bild serie :) 
 
 
King of  Darkness blev min nya foderhäst. den 23 juni 2012 hämtade jag denna skönhet som nu är en av mina stora kärlekar här i livet. Jag kallade han för Kingen för att säga Kungen var konstigt. Nu kallas han bara för Kungen, om han inte är på bus humör, då är det Knugen som gäller ;) 
 
  
Ett utav dem första ridpassen. Kungen reds ändast på hacket, vilket jag nästan aldrig hade ridit med innan, men bra gick det iaf. Dock rids han mest med bett nu. 
 
 
Kungens första hoppträning. Jag var rädd och nervös. Kungen hade nämligen inte hoppat tidigare. Detta 14 åriga djur som mätte 164 i manhöjd och vägde över 600 kilo skulle jag få över bommar som var högre än 50 cm.. Men bra gick det! Redan efter första hoppträningen hade vi klarat en trippelbarr på 80cm över vatten med alla ben hela och torra kläder. Men övertalning, det krävdes! 
 
 
Kungen fortsattes att utvecklas, snart låg banorna mellan 90-1m på träningarna! 
 
 
Jag åkte även av första gången på hoppträningen, denna gång blev det bara lindrigt. Åkte av igen och slog i svanskottan hårt. Tredje gången gillt blev det också, dock landade jag på fötterna och klarade mig helt! 
 
 
Första pay and jumpen kom, blev en rosett på 60cm och Kungens första av många var nu gjord. Vår andra pay and jump i Uppsala slutade med en rosett på 80 cm och när jag skrittade av han var jag så lycklig att tårarna hade kunnat kommit vilken sekund som helst. 
 
 
 
Och nu var 2012 slut. Mycket har åstadkommits från bådas sidor. Vi har lärt känna varandra så vi vet var vi har varandra. Och aldrig skulle jag ha kunnat trott att detta var hästen i mitt liv. Älskade fina Kungen <3 
 
 
~The End~ 

RSS 2.0