Fortsatt vila....

Kungen har fått vilat i några dagar nu pga av sin hosta. Imorrn är tanken att han ska få gå en promis. Är hostan över då så är tanken att ta en lättare ridtur på söndag. Om inte hostan är borta helt tills på måndag ringer jag vet igen. Vill kolla med dom om han ska sättas in på medicin eller inte. Hans utslag försvinner mer och mer och hans uppkliade sår ser riktigt fint ut nu. Dom bättre delarna har det börjat växa hår på och det är bara en liten "plupp" som fortfarande är som ett sår. Har även tempat honom i några dagar och tempen har gått ner från 38,0 tills 37,1 på tre dagar. Så något rätt måste jag ha gjort. 
 
Annars ser han pigg och glad nu. Bara utslagen försvinner och hostan så är jag nöjd. Vill ju hinna rida Kusen lite innan hösten och snön kommer. Det känns som om denna sommar kommer ligga mellan 12-18 grader max. Lovar att vintern kommer bli snorkall! 
 
Mer uppdatering om Kungen kommer imorrn. :) 
 
Söta hagkompisar :) 
 
 

Nytt

Klickade hem två nya täcken till Kungen igår från Hööks. Täcken är typ det tråkigaste att köpa till en häst, men väldigt behövligt. Han slet sönder sitt fleecetäcke häromkvällen (när han rymde) så det stod på listan. Sen passade jag på att köpa ett till regntäcke. Det fanns på rea, 50% billigare är inte dåligt! :) 
 
274 kr, som hittat! :D 
 
Nya fleecetäcket, 349kr 
 
Nu håller vi tummarna att dom passar! 

Morgon med Kungen

Jag satt redan i sadeln strax över kl 8 imorse. Kungen var framåt och pigg. Sitt vanliga jag. Han hade hållt sig till boxen idag precis som alla andra dagar. Vad som hände igår kommer vi aldrig få reda på. 
 
anyway det kapitlet kan vi lämna nu. Dagens ridtur var mest basic. Lite trav och lite galopp. Jag ville mest kolla honom hur han var och om han fortfarande hostade. Vilket han gjorde. Men det verkar släppa mer om mer. Hostningarna blir färre och inte lika kraftiga. Hans utslag är forfarande kavr men enligt vet ska jag ha is i magen och vänta ett tag till. Är dom inte borta på måndag riger jag dit igen. 
 
Passet gick alltså helt ok och pay and jumpen är avbokad. Jag vill inte rida omkring på en häst som hostar. Veckans ridning blir inställd och kommer ersättas med skogspromenader. Jag vill inte riskera att han ska bli sämre. 
 
Jag ska dessutom iväg och köpa en ny termometer till Kungen. Den jag hade har försvunnit på något magiskt sätt. Jag vill hålla koll så att han inte börjar tempa nu. Det vore grädden på moset om det skulle hända också. 
 
 

Promenad gånger två

Var ute och gick med Kungen nu igen på kvällen och han var precis som vanligt. Han har fått gått i vinterhagen hela dagen och är nu inne igen. Imorgon kommer han släppas på betet igen. Tänkte ta mig en ridtur (som jag skrev i tidigare inlägg) direkt på morgonen. Jag vill kolla honom en sista gång innan jag avgör om jag ska åka på pay and jumpen eller inte. Han hostade lite under promenaden men jag tycker att den var bättre sen igår. Antar att utslagen och hostan är kopplade tillvarandra. Han andas annars normalt. Låter som torrhosta när det är dammigt eller att luften ändras mycket. Vi har haft det väldigt fuktig nu i några dagar. 
 
Jag har passat på att röja i trädgården medans jag satt "barnvakt". Har även gjort ett race nu på kvällen och hela huset är städat. Mycket man hinner med när man har semester :) 
 
 

Kaos

Nör jag skulle släppa ut Kungen imorse hade han på något magiskt sätt lyckats ta sig ut ur boxen på natten. Det var massor med bajshögar i gången, söndertrampade hinkar samt att han hade hittat maten. Ringde vet på en gång då risken för kolik finns. Som tur är/var hade han mest ätit müsli som inte sväller så mycket. Hade han ätit av betforen hade det varit värre. 
 
Det var bara till att mocka rent och städa upp i stallet. Kungen fick en frukost på paraffinolja och betforvatten. han stod inne mellan 8-12 (vi tog en 30-40 minuters promenad under den tiden med) utan mat. Ringde vet vid 12 och eftersom han har varit symtomfri hela tiden fick han bli utsläppt. Han går just nu i vinterhagen och små betar. Det finns gräs att äta men det är inte jättemycket. Det kan vara bra för honom att vila magen lite. Han kommer få stå inne i natt igen och skulle han lyckas öppna dörren finns det ändå ingen mat i stallet för den är flyttad. Ikväll kommer han få hö och mera betforvatten. 
 
Jag har som ni vet en pay and jump och det ska vara lugnt att ställa upp i den imorrn om Kungen inte blir sämre (vilket han borde ha blivit i nuläget isf) 
 
Jag kommer ta en promenad till ikväll troligtvis, det är bra om han får röra på sig. Imorrn kommer jag ta en kortare ridtur och se om allt är lugnt, det gör jag redan på morgonen. Är allt ok så kommer jag åka på pay and jumpen. 
 
Jag passade på att fråga om utslagen och hostan och jag skulle bara hålla koll så att det inte blev värre. Troligtvis är det nässelutslag som kommer förvinna av sig självt. 
 
Nu hoppas vi på att turen kan komma tillbaka och att Kungen blir sitt vanliga ja snart igen :) 
 
Kungen idag, ingen regn idag iaf :) 

skitväder

Idag har det regnat non stop sen klockan 8 imorse. Jag släppte ut Kungen ur sitt fängelse (iaf vad han tyckte) klockan 8 imorse. Vid 16 kollade jag till honom och hans stod och skakade i hela kroppen! Stackarn frös utav bara den så jag plockade snabbt upp honom till stallet och där får han sova inatt. Han har aldrig frusit synligt förut och jag blev helt ärligt chockad. Då förstår ni hur jäkligt vädret har varit. Han står inne alltså men hö att tugga på och pyjamas. 
 
hädan efter kommer regntäcket åka på när det regnar. Det var riktigt obehagligt att se honom sådär. Hans utslag börjar gå ner men tänkte ringa vet imorrn om dom inte har gått ner helt imorrnbitti. Har läst om nässelutslag och det kan ta några dagar innan dom försvinner men det är lika bra att rådfråga en gång för mycket än en gång för lite. Ska även rida imorrn för att se om han hostar fortfarande, han låter helt normal i andningen annars. 
 
Usch vad jag ogillar att hästen är sjuk. Kungen har bara varit sjuk/skadad ca 5 gånger och alla har varit lindriga. Jag håller tummarna att även detta ska gå över. Det såg iaf ut som att utslagen på käken/kinden var borta och det mesta satt på halsen. Hoppas att dom går bort ännu mer. Förhoppningsvis blir han så bra att vi kan åka på pay and jumpen på onsdag. Men men hälsan går som sagt först och skulle aldrig utsätta Kungen för något som skulle kunna skada honom. 
 
Imorrn ska det vara uppehåll från allt som har med regn att göra, bara att hålla tummarna nu! :) 
 
 

Utslag

Igår när jag gjorde iordning Kungen hade han utslag på ena sidan av kinden/käken och en bit upp mot halsen. Det såh ut som bromsbett men fanns bara runt det området. Han hade dessutom kliat upp världens sår under hakan. Han verkade pigg för övrigt så vi tog en liten tur i alla gångarter. 
 
Kungen var pigg som vanligt och verkade helt normal. Men efter galopp börjagde han hosta och han hostade hela vägen hem. Under dom 15 min hostade han till ca 7 gånger. Jag vet inte om det har med utslagen att göra eller om det är något annat. Kungen har vilat i några dagar och kan ibland bli lite hostig vid ansträningning just första passet efter vila. 
 
Han fick stå inne i natt och jag tyckte att utslagen hade minskat. Troligtvis är det någon allergiskreaktion och då kan dom bli lite hostiga. Förhoppningsvis kommer utslagen bli mindre och mindre. Han drog iväg med världens galopp i hagen imorse så han är som sagt pigg. 
 
Han kommer få vila idag så kommer jag rida imorrn och se om han fortfarande hostar. Tyvärr fick vi alltså ställa in dagens pay and jump men hästen hälsa går alltid före. Förhoppningsvis är hostan tillfällig och vi kan starta på onsdag :) 
 
 

Måndag + Tisdag

Måndag:
 
Kungen blev skodd på förmiddagen och jag började jobba kl 13:30. Inget spännande hände alltså denna dag. 
 
Tisdag: 
 
Dagens ridpass spenderades i regn. "Tyvärr" är ridsport en utesport och väder ska inte hindra en från att rida (om det inte är oväder såklart). Tog den vanliga rundan och jobbade med att lösgöra honom. Kungen har som ni vet stått några dagar extra på frund utav hans tappsko. Han blir alltid lite extra pigg och tittig då och dagen var inte ett undantag. Jag har börjat jobba honom igenom sånt som gör honom tittig. Travar förbi eller ställer åt det andra hållet. Hoppar han till rider jag honom framåt. Han ska inte stanna utan ska fram hela tiden. Jag tycker att han kommer snabbare och snabbare igång med arbetet. Förut ville han gärna bli stel och ha svårt med ställningarna. Idag på slutet bar han sig fint i traven. Tog även några galoppfattningar och dom var helt okej. Jag ska jobba vidare med dom någon dag. 
 
Kungen skötte sig alltså och jag tycker han var någelunda lösgjord väl hemma. Jag kan inte heller kräva allt för mycket efter som han har stått i några dagar. Kungen verkade nöjd och framåt i allafall och det är huvudsaken! :D 
 
Finaste idag <3

Tappsko

Igår när Kungen skulle longeras hittades han i hegen med en sko som bara satt fast med 3 sömmar på ena sida. Fick gå hem igen och hämta en hovtång och dra bort den. beteshagen ligger en kanske 5 minuter bort (om man går) så det kändes bättre att dra bort den i hagen istället för att gå upp med honom. Nu är Kungen så sjukt jävla snäll rent ut sagt så jag fick dra bort den i lugn och ro och han stod bara och väntade tills jag var klar. obunden ute på en äng medan resten av kompisarna kollade vad vi gjorde. Men hoven såg fräsch ut så även fast jag fick slita lite i den, den satt som berget. 
 
Men tur i oturen så kommer hovis imorrn. Kungen reds alltså bara 2 gånger förra veckan men kommer gå 5 veckan som kommer. schemat ser ut såhär: 
 
Måndag: Vila (hovis kommer)
Tisdag: Uteritt, lösgörande arbete 
Onsdag: Uteritt ställa och lång och låg
Torsdag: Hoppning
Fredag: Längre uteritt
Lördag: Vila
Söndag: Uteritt, lösgörande, övergångar 
 
Veckan som kommer efter denna har jag två pay and jumper så Kungen ska lösgöras och på torsdag kollar jag honom i hoppningen. minst 90cm ska vi hoppa då, på utebana. Efter denna vecka har jag semester i tre veckor. Kommer bli såååå skönt! 
 
 

Ännu mer vila

Hoppar över ridpasset idag och låter Kungen vila. Han var bra trött igår och jag vill inte ta ut honom helt. Imorrn jobbar jag 7-20:30 men hoppas på att jag hinner rida på kvällen. 

Idag var jag iallafall och shoppade flugspray och en ny fluhuva. Myggen och flugorna är alltid en pest för Kungen. Inte lätt att vara mörk i färgen 😉 

Blir det ridning imorrn så väntar en uteritt isåfall. 


Vackra Kungen i sommarhagen ❤️

Klart man är med!

Är med och tävlar om ett fint armband hos Stockholmsjenna! Klicka på bilden för att komma direkt till tävlingen! 
 
 

Hoppning 11/6

Idag var det hoppning på schemat. Helt klart sista gången i ridhuset innan hösten, fy så varmt det varmt! Nästan som att gå in i en bastu. Kungen (samt matte) blev svettiga på två sek. Kungen har absolut ingen dålig kondis, det berodde helt enkelt på att det var varmt och instängt. Vi hoppade hindrena samanlagt 10 gånger kanske. Men allt kändes super så det kändes bara elakt att harva runt med honom där inne. 
 
Nu till hoppningen. Jag hade vissa krav idag. Nummer ett var såklart mina händer. Dom åker upp och jag rider men en hög handställning = Kungen stör sig på det. Händerna blev någelunda bättre. Fram till hinder ett var dom helt okej sen åkte dom upp igen. Den här ovan kommer jag få nöta bort tills den är borta, det är inget som kommer fixas på ett ridpass. 
 
Nummer två var att Kungen skulle byta till rätt galopp efter hindret när vi byter varv samt att inte sladda. Kungen hade faktiskt mer eller mindre rätt galopp hela tiden. Fram till hindrerna är det aldrig problem utan det är när man hoppar på diagonalen (tex) och byter varv efter det. Det blir oftast korsgalopp eller någon konstig trav/galopp. Men idag satt det faktiskt. Att Kungen sladdar in är mitt egna fel. Jag ger en dålig väg och hinner inte få ihop honom innan hindret. Idag var detta bättre. 
 
Nummer tre var att hoppa högre än 70cm. Vi hoppade 80cm, ville inte höja mer pga värmen och av den anledningen  inte hoppa så länge. 80cm kändes lätt. Vi hoppade hindrena 4 gånger och det var no problems. Kungen klonkade det rättuppstående en gång men bommen föll inte. Han hoppade av lite för tidigt och slog ner med bakbenen för tidigt. Men inga pet och inga tendenser till att nita. Det kändes enkelt och jag skulle lätt kunna höja högre utan att få ont i magen. 
 
Jag är supernöjd med Kungen idag. Han var tillräckligt fram men inte het. Han hoppade fint och jag gjorde mitt bästa att följa med i språnget. Huvudsaken var att det kändes lätt. 
 
Nästa hoppass blir på torsdag nästa vecka då på en utebana. Tänkte mig samma upplägg men kommer hoppa ett snäpp högre igen. Då kommer jag träna på: 
 
  • Sänka händerna mer, ovanan ska väck! 
  • Tänka på vägen, Kungen ska vara väl förberedd på hindret 
  • Vara mer följsam i språnget, vara mindre rak i kroppen över hindret. 
Och sist men inte minst, filmerna! 
 
 
 
 
 

Ny klubb

I år ska jag inte tävla/träna för Edsbro utan jag har bytt klubb till Roslagens rid körklubb. Anledning till detta är att jag har hört mycket gott om deras tränare samt att dom har en fältävlanstränare. Jag och Kungen var på en terrängträning förra året och det var så roligt! 
 
Jag tror RRKK:s hopptränare kommer passa mig och Kungen bättre än Edsbros. Edsbros har en bra tränare men tränaren passar inte oss helt enkelt. Alla människor är olika. Att man har en bra tränare som passar en är A och O. 
 
Jag har dessutom anmält mig till två pay and jumper, Nu jäklar kör vi! :) 
 
 
 
  
 
 
 

Att träna på

Saker som kommer tränas in innan pay and jumpen 23/6 
 
  • Sänka händerna när jag rider 
  • Vara mer nogrann att få honom att galoppera runt banan 
  • Inte "sladda" in från böjda spår 
  • Vara avslappand, det är som sagt "träningstävling"!! 
  • Hoppa lite högre hinder 
 
Har en hel del att få till innan dess. Bara två hoppträningar innan pay and jumperna. Vi kommer vara redo! :) 
 
Kungens nya flickvän, en liten shettis vid namn Romance :) 

Bestraffning inom ridsporten

En sak som händer oftare och oftare är när ryttare bestraffar sina hästar med spö. Det är väldigt få tävlingar nu för tiden där denna situation inte uppstår. Hästar som stannar, river, är "bångstyriga" som får sig ett slg med spöet. En del stannar inte där, en del matar med spöet om och om igen. Sen kan man alltid förtydliga bestraffningen lite genom att lägga på sporrar och ett skarpt bett som man kan slita lite i. Spön och andra redskap (så som sporrar) finns för att hjälpa till att förfina/tydliggöra hjälperna. Redskapen är inte till för att bestraffa hästen. Man rider och tävlar på hästens villkor. 
 
Nu är det i allafall en bloggare som vill sätta stopp för detta och det är Tyra Sjösted. Hon har skrivit ett långt inlägg om detta och har startat en namninsamling för just detta område: Att ryttare som brukar våld på tävling ska bestraffas för det också. Ett jättebra initiativ. Jag har såklart skrivit på med mitt namn. Spö och sporrar ska användas till rätt ändamål, inte till att ge hästen stryk. 
 
Jag själv använder inte sporrar, jag äger inte ens ett par. Spö har jag vid dressyr för att få till vissa rörelser eller när benen börjar säga ifrån, då petar jag till honom med det, absolut inget som gör ont. I hoppningen använder jag spö men behöver bara hålla i det. Har helt ärligt aldrig använt det på en tävling. Kungen har så bra motivation till att hoppa ändå. Som det ska vara. 
 
Jag tycker alla ska läsa igenom inlägget Tyra har skrivit och sen själva avgöra om ni vill vara med på listan eller inte. Sidan finns HÄR  
 
 
Ett ordspråk som jag tycker passar in i ämnet: 
 
Där kunskapen tar slut tar våldet in 

dagens Kung

Idag starx innan jag åkte från jobbet spöregnade det och åskade utav bara tusan. Åkte hem och trodde det skulle vara samma väder hemma. Hemma var det soligt och jättevarmt. Passade på att rida ifall regnet skulle komma. 
 
Jag har låtit Kungen vila i 3 dagar eftersom han var så trött efter pay and jumpen. Idag fick jag kvitto på att jag hade valt rätt beslut, Kungen var sitt vanliga jag igen. 
 
Idag blev det mycket ställningar i traven för att få honom att släppa. Jag ska ända mitt ridsätt och börja rida mer in honom i formen än att sitta och rida med händerna. Kungen blir mer sammarbetsvillig och inte lika "dragig". Idag kom han snabbt in i arbetet och en och annan polett ramlade ner. På slutet hade jag fin häst som samarbetade väl. Avslutade passet med att trava av honom lång och låg, inte alltid lätt att få till på uteritterna. 
 
Imorrn kör vi vila igen jobbar 12-21 men sen rullar veckan på som vanligt :D 
 
 
På pay and jumpen i onsdags, snart kör vi igen! :D 
 

Schema vecka 24

Här kommer veckans schema! 
 
Måndag: Uteritt, ställning och lång och låg
Tisdag: Vila
Onsdag: Hoppning i ridhuset
Torsdag: Uteritt, kondition
Fredag: Vila
Lördag: Dressyr
Söndag: Längre uteritt 
 
 
 
 

Pay and jump Almunge 4/6-14

jag och Kungen var på pay and jump i onsdags och här kommer ett lite försenat inlägg (bättre sent än aldrig, eller hur?) 
 
Framridning 
 
Jag har en ny rutin på tävlingar nu och det är att vara där i bra tid. Ingen stress och Kungen får kolla runt på platsen i lugn och ro. Jag lägger nu för tiden mer tid på framridningen än framhoppningen. Vi var där ca 1 timme innan första starten.  Jag kan alltså klä på Kungen all utrustning i lugn och ro samt lugna ner mig själv, mina tävlingsnerver är inte dom bästa. Kungen var coolare än coolast under hela tiden fram tills start. Han har utvecklats så mycket sen första gången vi var på pay and jump. 
 
Framhoppningen 
 
Framhoppningen var på själva tävlingsbanan. Man fick hoppa fram på två hinder. Jag valde ett hinder med en färgglad grind och ett hinder med en plastduk som ska föreställa en mur. Jag red mot alla hinder i galopp men herr Kun bröt av till trav strax innan. Well han hoppade över hindrerna utan att ifrågasätta och det känns bra eftersom jag valde tittigahinder. Jag trodde Kungen skulle titta mer och eventuellt stanna men han körde bara på, äntligen börjar det släppa :) 
 
70cm start 1 
 
Tyvärr blev det någon fel på första filmen men jag beättar hur det gick. Det var rätt mycket trav runt hela banan, en av sakerna vi jobbar stenhårt med att "få bort". Jag vill att han ska kunna galoppera runt så som vi gör på träningen hemma. Hoppen var spända och det gick med en väldans fart. Men han tyckte det var svinkul och bara körde. Har han det drivet så kommer hoppningen gå bra. Motivation till att hoppa är A och O. Men vi blev felfria även fast vi inte hade den snyggaste rundan. 
 
70cm start 2 
 
Kungen var betydligt med avslappand och galoppen kom mer. Jag försökte ändra lite i mitt ridsätt. Mer avslappnad som ryttare, inte "pilla" för mycket med händerna. Jag tror det gör stor skillnad. Dock så vill jag att händerna ska sänkas med men det är en ful ovana. Det blev ett litet missförstånd fram till hinder 2 men vi hann rätta ut det. Han bryter mer ä gärna av till trav någon/några meter innan hindret och det är det jag måste få bort. Han hoppar nämligen bättre i galopp, det blir ett annat flyt. Denna runda var inte heller den snyggaste men vi hade kul och Kungen hade världens sug runt hela banan och bara det är ett stort plus. Vi var dessutom felfria. 
 
 
 
 
Kungen var fantastisk under hela tiden vi var där. Lugn och sansad men blev en tigen inne på banan. Nu ska vi finputsa på detaljerna till nästa gång. Den 25/6 kör vi igen på pay and jump men då i Uppsala. Längtar!! :D

Ny utrsutning

Shoppade loss vid löningen och kom hem med det här! 
 
Från hästshopen 
 
handskar från equipage, 259 kr 
 
 
GG dressyrschabrak, samma fär som på bilden ca 450 kr 
 
Eskadron boots, ca 250 kr 
 
Så vad tycker ni? Var det snygga grejer? :D 

Trött häst

Jisses vilken slö häst jag hade idag. Kungen segade verkligen på, speciellt i skritten. Men han var pigg i blicken och mådde fint förutom att han var lite trött. Betet i kombination med pay and jump har nog tröttat ut killen lite. 
 
Vi red den vanliga rundan som tar ca 30-40 min. Alldeles lagom idag med andra ord. Hade inga direkta krav förutom att han skulle gå i alla gångarter samt lösgöras. I traven ställde jag åt båda hållen så han fick sträcka ut halsmusklerna. Han var riktigt ridbar idag. Provade en galopp med och den satte han fint. Lugnt och sansat. 
 
Det blev alltså mycket skritt och härligt mys efteråt. Märkte dock att han var lite öm i högersida av ryggraden (där bossan ligger) Men ju mer jag masserade dessto mindre reagerade han på trycket. Hoppas på att det är förstunden och att det släpper fort annars får jag åka in och kolla hoppsadeln eller/och ta ut en equiterapeut. Allt för hästens välbefinnande. 
 
Imorrn har Kungen vilodag och det kan nog göra honom gott. Ska såklart gå ner och hälsa på honom och klämma lite på ryggen. Det är så skönt att Kungen går på bete hos grannen, love it! :D 
 
Mys hästen <3 

Tävlingsplaneringen

Här kommer en uppdaterad tävlingsplanering för sommaren/hösten. 
 
25/6 pay and jump, Uppsala ponnyklubb, 70cm+80cm 
 
3/8 pay and jump, Uppsala ponnyklubb, 80+90cm 
 
7/8 pay and ride, Uppsala ponnyklubb Lätt C:1 (två starter) 
 
4/10 Lokal tävling Sollentuna, 90+95cm 
 
12/10 Lokal tävling Rimbo 90+95cm
Förhoppningsvis blir det lite pay and jump i juli med men just nu finns det knappt några. Om inte annat kommer vi satsa mycket på träning då. 
 
 
Jag och Kungen igår. Inlägg om det kommer senare ikväll. 
 

Historian om Zsa Zsa

Jag har varit ganska flitig nu med bloggandet och tänkte berätta om Zsa Zsa. Jag har inte skrivit om henne alls och det finns en anledning. 
 
Vi börjar från början. Kommer ni ihåg när jag skulle rida henne första gången (eller ja jag provred henne en gång innan)? Iallafall så ställde hon sig på bakbenen och precis efter det så la hon sig rakt på marken. Planen var då att vi skulle lära känna varandra och jobba mycket från marken. Vilket vi också gjorde i över två veckor. 
 
Allt markarbete gick bra och hon var trygg med mig och hade en riktig härlig personlighet. Hon var mer lik en hund i sättet än en häst. Hon ville vara med överallt, gnäggade när man kom, hon var helt enklet mysig. 
 
Sen var det dags för ridningen igen. Allt var hur lugnt som helst och jag skulle hoppa upp i sadeln. Sadeln gled till lite och jag hoppade ner och rättade till den. När jag sen skulle upp igen så från ingenstans lägger hon sig ner igen. Den här gången var det tur att det gick bra. hon var ca 10cm ifrån att lägga sig på min och killens bil! Sen låg hon där och försökte resa sig men kom inte upp. När jag sen spände upp gjorden så reste hon sig igen och började äta gräs. Som om inget hade hänt! 
 
Därifrån tog jag beslutat att hon fick åka hem igen. Jag har inte kunskapen till att "fixa till" en häst som lägger sig ner när man ska rida. Det känns ganska så skumt med att hon nästan la sig på våra bilar. Det här hände förra lördagen och jag körde hem henne i måndags. Ägaren till Zsa Zsa förstod mig och allt har känts bra. Även som ryttare måste man se över sina begränsningar. 
 
Kungen blev jätteledsen när jag kom hem med en tom transport och undrade säkert vad kompisen tagit vägen. Men Kungen har fått nya kompisar nu och går ihop med grannens shettisar och ett halvblod på bete så han är mer än nöjd. 
 
Det är tråkigt att det blev såhär men nu i efterhand känns det som det rätta beslutet. 
 
 

Hoppningen igår

Igår var det markarbete/hopping på schemat. jag var uppe tidigt eftersom Kungen skulle släppas på bete kl 9 hos grannen. Vi började rida fram redan kl 8 i ridhuset. Jag byggde upp två hinder och red som en åtta. Hindrerna låg på 70cm. Kändes onödigt att hoppa högre då pay and jumpen går på den höjden. 
 
Red fram i alla gångarter och vänster galopp var bättre än väntat! Jag trodde den skulle gå i 180 km/h men den var nästan liksidig som den andra. Uteritterna med mycket lösgörande och konditionsarbete har tydligen lönat sig :) I galoppen arbetade jag honom genom att rida ett varv runt fyrkantspåret och sen in på en 20 meters volt ch efter det ut på fyrkantspåret igen. På det sättet får jag honom att bromsa in och variera farten samt att han blir lyhörd. 
Efter det blev det hoppövningen. 
 
Jag tyckte 70cm såg högt ut, vilket det absolut inte är för oss. Men både jag och Kungen blir lite ringrostiga när vi inte har hoppat på ett tag. Jag spänner mig och resultatet blir att han hoppar spänt. Men deststo fler vändor vi red dessto avslappnare blev både jag och Kungen. En sak vi behöver träna på är att han gärna sladdar in när man hoppar in från böjt spår. Det hela ligger nog mest hos mig och att han inte riktigt har styrkan. Vi behöver dessutom träna på att få rätt galopp efter hindret när man byter varv. Det blir gärna korsgalopp eller slängtrav- men där tror jag att det fattas rutin, vi är inte jättevana att hoppa på åtta. 
 
Passet avslutades med trav i lång och låg och jag hade en väldigt nöjd häst, som han var avslappand och bara frustade. Han gjorde verkligen sitt bästa idag. Idag taggar vi för pay and jump! :) 
 
 
 

Vecka 23

Här kommer veckans schema! 
 
Måndag: Uteritt
Tisdag: Markarbete i ridhuset
Onsdag: Pay and jump 
Torsdag: Uteritt, lösgjordhet 
Fredag: Vila
Lördag: Lugn uteritt
Söndag: Uteritt, kondition 
 
 

Ridpass Söndag+Måndag

Här kommer uppdatering från dom sista ridpassen! 
 
Söndag: 
 
Tog den gamla vanliga uteritten. Den innehåller både grusvägar och skogstigar och tar ca 30 min, rätt bra om man har lite med tid eller om man rider innan insläppet, vilket jag har gjort dom senaste dagarna. Körde inget hårt pass utan la fokusen på en lösgjord häst. Lyckdes inte med det. Kungen är väldigt rak och lägger sig gärna i vänster hand. Jag ger och tar med tyglarna för att han få hono att bära sig själv och inte fastna. Samt skänklar för att få fram honom. Men han var stenhård. Jobbade endast med skritten och traven. Funkar det inte med dom ska man inte byta till en annan gångart. Men passet kändes endå helt ok. Jag la helt enkelt inte ribband så högt. 
 
Måndag: 
 
Tog samma runda som i tisdags. Idag hade jag en mer sammarbetsvillig häst en dagen innan. Han blev ralativt lösgjord i traven och skritten. Han fick en jättefin galoppfattning men tyvärr hade jag önskat mer kvalité i galoppen. Jag blir gärna för "snäll" och släpper honom för mycket vilket gör att han ökar farten och huvudet åker upp. Skyller helt på mig själv. Passet i sig var i överlag bättre än dagen innan. Dock ligger han gärna på i vänster hand. 
 
helt plötsligt kan herr Kung ridas i hoppsadeln igen, den ligger jättebra med gelépadden under. Han rygg är en story för sig. Den och min plånbok är bittra fiender. Men det är kalas att han har både en dressyr- och en hoppsadel. Tyvärr går dom inte i samma färg. Känns suuuuuper jobbigt att behöva köpa mera matchande hästgrejer (ironi). 
 
På tisdag morgon bjuds det på markarbet/hoppning samt lösgörande arbete inför onsdagens pay and jump. Jag är taggad till tusen! :) 
 
Inge mer hoppande i dressyrsadel! :D 
 

Update

Noll motivation till bloggen och allt har mest gott i ett hamsterhjul dom senaste två veckorna. Mycket har hänt, både positivt och negativt. Det negativa tänkte jag ta i ett annat inlägg. Det positiva är att motivationen till ridningen är tillbaka! 
 
hästarna vilade en hel vecka för ca 2 veckor sen och det gjorde underverk för min motivation. Jag tror inte dom led av det heller då det var dö varmt hela veckan. Förra veckan blev en "komma igång" vecka för herr Kung och den här veckan kör vi på som vanligt. En veckas vila gör ingen direkt skillnad på hästen fysik. Jag gillar inte att ha längre vilor då jag tycker att Kungen tappar mycket ridmässigt. Kungen gillar inte heller längrer vilor. Han fick stå två veckor 2012 när jag var i Mexico och hästen åt upp halva boxen och alla rosetter som hängde utanför. För hans del gäller max en veckas vila innan han river stället. 
 
På onsdag är det en kvälls pay and jump inbokad och jag är supertaggad! Jag och Kungen ska förvisso "bara" hoppa 70cm vilket är lågt för oss. Men jag vill inte rivstarta med 90cm "bara för att" Utan startar två klasser på 70cm. Fokusen blir istället på två snygga rundor med mycket galopp. Han ska vara framme och vi ska komma bra på hinder. Och vi ska framför allt ha det roligt! 
 
Jag ska få till motivationen till att blogga med, alltid roligt när man får respons och tips över nätet. :) 
 
Det kommer som sagt en del inlägg under kvällen/morgondagen 
 
t.ex. 
 
Historien med Zsa Zsa 
Ridpass Söndag+Måndag 
planeringen för tävlingar 
 
m.m 
 
Mitt hem <3 

RSS 2.0