Veckans schema

Här kommer veckans schema för båda hästarna! 
 
Kungen: 
 
Måndag: Uteritt, voltarbete
Tisdag: Vila
Onsdag: Kravlös uteritt 
Torsdag: Dressyr 
Fredag: Vila
Lördag: Uteritt, sidvärtes
Söndag: Uteritt, kondition
 
Zsa Zsa: 
 
Måndag: Promenad, longering 
Tisdag: Vila
Onsdag: Promenad, longering
Torsdag: Longering, NH i ridhuset
Fredag: Vila
Lördag: Promenad Longering
Söndag: Vila
 
 
Kungen muppar sig på morgonen ;) 

Dagens motion

Kungen: 
 
Fick återigen en uteritt. Älskar uteritter! Vem sa att man måste rida dressyr på en ridbana? Idag blev det tempoväxlingar i trav och lösgjordhet. Kungen var ganska spänd hela uteritten. Red samma runda som sist men bakvänd. Allt var läskigt och nytt och Kungen är rädd för små hus. Speciellt sådana som fungerar som busskurer. Haha knäppa djur. Men jag hade inga super krav så passet var okej. Imorrn är det en ny dag och tanken är att rida lite längre och ställa mer krav. 
 
Zsa zsa: 
 
Promenad och longering stod på schemat. Idag kvar kravet på henne att vi skulle promenera med sadel på och fortsätta med NH. Zsa zsa har kommit mer till ro när man fixar henne i stallet. Hon står mera still och skrapar inte med frambenen lika mycket. Första testningen var på stallplanen. Hon frös till i backen och la vikten på bakbenen (det hon gör när hon ställer sig) men jag var snabb och korregerade henne. Med det menar jag att när jag ser att hon lägger vikten i bak så backar jag henne och sen går fram bestämt. Hon gjorde precis som jag ville och situationen löstes fort. Med henne gäller det verkligen att korregera snabbt och sen gå fram (eller driva fram om man sitter på). Hon kom ihåg NH-tänket och lyssnade fint hela rundan.
 
Det som var läskigt häromdan brydde hon sig inte om ett dugg idag. Hon blev däremot stressad av att några barn hoppade studsmatta. Hon är livrädd för studsmattor. När hon återigen la vikt i bak backade jag henne och den blev ingen stor grej utav det. Hon ska inte ens få chansen att ställa sig. Resten av promenaden var problem fri. Även longeringen kvar klockren. Nu kan jag snart vända henne på en åtta utan att stanna henne. Även bakdels vändningarna börjar sitta nu. Så inga stegreingar idag och hon flippade bara ut två gånger. Eftersom hon blir stressad av att lämna Kungen gick jag upp till stallplanen och vände och gick ner till vägen igen (biten hon tycker är mest stressande) för att träna bort stressen. och även fast Kungen stod och skrek efter henne i hagen brydde hon sig inte utan gick fint efter mig. Känns som att problemen släpper mer och mer. Är riktigt stolt över tjejen idag! :) 
 
 
 
 
Zsa zsa i fina grimman idag :) 

Torsdag + Fredag

Torsdagen fick hästarna vila 
 
Fredag: 
 
Kungen fick ännu en uteritt. Idag blev det lite galoppträning och tanken var att han skulle fatta den direkt utan någon släng trav innan. Jag tyckte han skötte sig super! Jag har varit rätt slarvig med galoppfattningarna när vi rider ut och kvalitén har blivit där efter. Men jag måste lossa honom någon dag igen. Han blir lätt stel i musklerna och behöver ställas och formas. Han blir mycket mer bekväm mer arbetet då. Passen efter förra dressyren var han helt underbar. Måste hitta något bra ställe där man kan rida på volt och flytta in och ut samt ställa åt båda hållen. Den bästa övningen enligt mig. 
 
Zsa zsa fick promenad med NH tänk och longering. Det har varit mycket fram och tillbaka med den damen men efter några dagars funderande får hon stanna. Hennes utbildning ska tas om från ruta ett och med det menas med mycket markarbete. Efter onsdagens händelse ville jag bara hitta en ny häst och köra hem Z. Men alla är värda en andra chans och jag är helt säker på att hon ställer sig när hon blir stressad/rädd/pressad. Hon är alltså inte "dum" som vissa skulle uttrycka det. Ägaren har jag jättebra kontakt med och hon var helt med på att hon skulle åka hem men hon kommer alltså att stanna. 
 
Hon fick sig en promenad plus longering. Longeringen var det inga problem med. Hon lyssnade bra men var lite för intresserad av allt annat runt omkring. Men vi gjorde skritt-trav övergångar och på slutet lyssnade hon bra. 
Under hela promenaden var det NH tänk. Jag kan bara det som är mest basic och vi gjorde ledarskaps övningar. Hon fick inte gå framför mig och skulle stanna när jag gjorde det gå långsamare när jag gjorde det etc. Till en början gick hon förbi mig när jag stannade. Men när hon gör det backar jag henne genom att säga "bbbbbbaaaaaaccckkkkkkaaa" och ge ett tryck på bogen. Men längre och längre vi kom på promenaden desta snabbare blev hon på att reagera och lyssna på vad jag gjorde. Tillslut räckte det med att visa med handen och säga backa så gick hon bakåt. 
 
Vid ett ställe där man håller på och bygger och har ställt upp stora stenar vi vägen kom problemet fram igen. Z:a stannade frös till och skulle inte fram. När jag drev framåt (genom att gå) så ställde hon sig två gånger. Jag var snabb och "drog ner henne" innan hon hade nåt max i stegringarna. Hon kom upp kanske 20 cm som enligt mig inte är mycket. Det gäller att korregerna henne snabbt och visa att det inte är ok. Så fort hon ger efter fick hon eftergift i linan som beröm. Efter dom två gångerna ställde hon sig inte mer. Men hon var skräckslagen. Hon frös i backen, ville helst av allt vända, och bara darrade. Hon ställde sig alltså i en pressad situation som den enda undanflykten och känner till. Jag valde att gå på den läskiga sidan och då gick hon framåt. Jag blev alltså hennes trygghet. Men vid läskiga saker så måste man gå fram till dom, vilket hon också gjorde med lite övertygelse att stenarna inte var farliga. 
 
Resten av promenaden var problemfri. Det finns tunnlar under vägen som vi gick igenom. Hon var väldigt tveksam men jag behövde knappt be henne så gick hon igenom dom. Dom är ganska mörka och det låter väldigt högt när man pratar där inne, men hon gick snällt bredvid. 
 
Jag är helt klart nöjd med promenaden. Även fast hon ställde sig gick vi igenom problemet. Hon såg mig som en trygghet och ledare och vi gick förbi det läskiga. Hon var även relativt lugn medans jag red Kungen. En stor guldstjärna till Zsa zsa idag! :) 
 
 
 
Kungen vill komma in ;) 

ridpass Onsdag

Kungen fick sig en uteritt på onsdagn. Eftersom han hade stått i ca en vecka så var nerverna utan på kroppen. Jag hade heller inga direkta krav under ritten. Det var även första turen på nya stället och då blir allt extra tittigt. Enda kravet under ritten var att gas och broms skulle fungera. Det är väldigt sällan det inte gör det. Kungen tittade lite grann på vissa "läskiga" saker annars hände det inte mycket under ridturen. utan det blev 40 min uteritt med en härlig häst. 
 
Zsa zsa skulle även hon ridas ut. Men allt gick inte enligt planerna. Man märkte redan i stallet att hon var stressad. Allt gick bra tills jag skulle driva henne framåt. Till en början frös hon fast i backen. Jag bad att hon skulle gå framåt lite tydligare och från ingenstans ställer hon sig på bakbenen. Hon kom upp rätt upp i luften. En väldigt farlig situtaion för mig. Risken att hon faller bakåt är ganska stor i det ögonblicket. Men Zsa zsa gick ner igen och jag satt kvar. Helt otroligt att under dom sekunderna gör man allt som står i regelboken. Jag slutade mig framåt och hade eftergift i tygeln. Även fast det var första gången en häst har ställt sig så  som hon gjorde så hade jag dom där reglerna i bakhuvudet. Hade hon bara stått hade jag drivit henne framåt men Zsa zsa valde att lägga sig ner efter detta och då var det bara att kliva av. Både jag och pojkvännen blev rädda av situationen och Zsa zsa fick gå in i hagen igen. Kanske inte det bästa alternativet men jag kände inte för att rida med gråten i halsen. 
 
Det blev alltså ingen uteritt på Z den dagen. 
 
 
 
 

Måndag och tisdag

Efter flytt helgen blev jag supersjuk och låg hemma i soffan och sov ungefär hela dagen på måndagen. Jag har som en regel att inte rida när jag är så dålig. Nu var det dock en förkylning from hell. Dom flesta vet om att om man aktiverar och tar ut sig för mycket under tiden man är sjuk blir man oftast sämre. Risken för hjärtmuskel infalammation ökar och det tar lång tid innan man återhämtar sig och den är en allvarlig sjukdom. 
 
Så hästarna fick stå i början av veckan. Jag ogillar att "ställa" av hästarna då jag vill följa schemat så mycket som möjligt. Men jag gör det vid undantag. 
 
Det hände inte så mycket mer under dessa två dagar. jag kryade på mig och hästarna stod mest och åt. 
 
Morgonrutin! 

Flytten

I helgen flyttade jag och sambon in i nya huset. kl 10 i fredags var vi på banken och hela dagen gick åt till att flytta saker från gamla huset till det nya. Fredag stavades med ett ord: Kaos. Eftersom herr Kung skulle komma lördag fm skulle hagen och stallet vara fixat på fredagen. Jag hade fattat det som att hagen skulle vara hel och redo att stoppa hästar i den. Men icke. Grannen hade varit över och snott all övertråd runt hela hagen och det fattades stolpar på ena hela kortsidan och halva ena långsidan. Skitkul. Det blev till att åka in till Norrtälje och köpa stlop på byggmax och aggregat och diverse saker som behövs till ett staket på granngården. Sen hade jag (som tur var) tre starka pojkar till min hjälp, annars hade jag fått hålla på till midnatt. 
 
Lördagen var nog veckans stressigaste dag. Kl 9 flyttstädade jag och killen gamla huset eftersom det skulle komma in nya kl 12 samma dag. kl 13 hämtades Kungen och jag flyttstädade i stallet. Kungen tog flytten med ro. Det ska mycket till innan den killen brusar upp sig. Mitt i flytten skulle jag och sambon bort på 80-års kalas och på kvällen hämta jag hem Zsa Zsa. Zsa Zsa (kommer börja kalla henne sessan) tyckte inte det var roligt att flytta, till en början. Hon ville inte gå in i transporten, men med lite muta gick och snällt in. Hon småsparkades lite i transporten men inget allvarligt. 
Första mötet med Kungen gick bra. Hon var mer intresserad av grannens shettisar. Men det var ett väldigt lugnt ihopsläpp. inga skrik eller sparkar, det var som om dom kände varandra sen tidigare. Jag tror dom är ganska lika i rang ibland jagar Kungen bort henne och ibland är det tvärt om. Det räcker med att den ena lägger bak öronen så går den andra iväg. Väldigt skönt! 
 
Söndagen blev det mera packa upp och lite städ i hagen. Vi fick ta bort en hel del sly från tråden. Vi kommer få rensa upp i hagen ytterligare. 
 
Det var flytthelgen det. Stressigt som fan men nu är iaf alla fyra infyttade och oj så skönt det är!! :D 
 
 
Zsa Zsa <3 

RSS 2.0