Spänd vs. avslappnad

Jag har länge haft svårt att vara avslappnad när jag och Kungen hoppar. Det hela startade för något år sen då jag totalt blev paralyserad under en hoppträning. Jag satt på Kungen och kunde inte hoppa. Jag blev rädd för att övningarna var för svåra för oss då och han vägrade på hindrerna och jag flög av, ett flertal gånger. Efter det ridpasset blev det ett uppehåll från hoppningen. 
 
Jag började hoppa hemma och jag våga hoppa sånt jag inte hade vågat hoppat efter hoppträningen. Vi började hoppa studs, olika kombinationer och en massa andra serier. Rädslan släppte mer och mer. Men i över ett år har jag haft problem med att vara avslappnad. Mina händer blir för höga och jag vill "lyfta" Kungen över hindrerna. Jag stör honom mer än vad jag hjälper. 
 
Igår fick William med det på bild. Ett spänt hopp och ett avslappnad. 
 
 
Här är det spända hoppet. Jag liksom "lyfter" honom över hindret och jag har händerna helt fel. Man ser både på mig och Kungen att hoppet blir spänt och inte avslappnat. 
 
 
Det avslappnade hoppet. Betydligt bättre än hoppet innan. Händerna är där dom ska och jag är mer med i sprrånget. Även Kungen ser avslappand ut. 
 
Nu för tiden märker jag när jag är spänd. Då väljer jag att hoppa en gång till och få det avslappnat. Ju mer jag tänker på hur jag rider så känns inte höjden eller t.ex. kombinationen som något läskigt längre. Det glömmer man bort eftersom jag tänker på avståndet, vägen, mina händer etc. Hoppningen känns betydligt lättare än vad den gjorde för några månader sen. Jag jobbar aktivt med det här och det kan bara bli bättre nu! 
 
 

Hoppning

Idag blev det hoppning i ett väldigt varmt väder. Vi byggde upp en bana med en oxer på diagonalen samt en kombination med 7 meter mellan hindrerna, alltså ett språng mellan. 
 
Kungen var ovanligt slö. Eller man skulle kunna kalla honom lugn. Jag kunde lätt reglerna tempot och han ville inte springa iväg, så vill jag ha honom varje gång. Vi byggde upp banan med låga hinder och allt flöt på lätt. Maxhöjden idag var 75cm på samtliga hinder. Jag hade en liten lätt rädsla för kombinationen men nu är det bara att rida. Ingen kommer ihåg en fegis. Kungen gjorde det kanon och han kändes trygg. Passet idag var riktigt givande och allt kändes lätt. Nästa gång höjer vi ribban! 
 
William var snäll och hjälpte mig idag med både fotografering, filmning och bomhjälp. Guld värt! :) 
 
 
 
 
Har massor med jobb kvar. T.ex att mina händer fortfrande är för höga. Men sakta men säkert tar vi kliv framåt ♥

Slut på lovet

Kungen har fått sina sista fyra dagar med sommarlov och idag satte vi igång igen. Jag jobbade idag mellan 13.30-21.30 och tanken var att jag skulle rida innan dess. Det hela slutade med att jag somnade på soffan och sov två timmar. Jag hann alltså inte rida. Så efter jobbet vid 22 så blev det en uteritt. 
 
Kungen är fortfarande slö i skritten men det var lite mer action än vanligt i allafall. Idag la vi galoppen på hyllan och jag kommer lägga upp passen så att några pass kommer blir "galoppfria". Anledning till det är att traven inte sitter än ute och han "älgar" på i sin egna värld. Sitter inte traven så kommer inte galoppen göra det heller. 
 
Idag jobbade vi med övergångar mellan skritt-trav och två travfattningar bärde Kungen sig 100%. Det var länge sen! Annars var han ganska tungjobbad och låg på bettet. Men det sker förbättringar hela tiden. 
 
När vi nästan var hemma hände en grej. Jag hade redan hoppat av och ledde Kungen sista biten hem. Då är det ett gäng vuxna mellan 20-30 års ålder som hoppar studsmatta och sparkar fotboll. Klockan är runt 23 och det är mörkt ute. Kungen börjar spänna sig för att det låter och det är skymd sikt. Då börjar den som sparkar boll att sparka den på staketet, staketet är ca 1-2 meter bort. Kungen får för första gången spelet, han ska hem. Stackarn får panik och skuttar förbi mig och svänger runt när  han känner att jag håller i honom. Han stannar och frustar som bara den. Under hela förloppet forsätter killen att sparka bollen mot staketet och det verkligen smäller när bollen träffar. Alla märker att hästen har panik och ingen gör något,dom skiter helt enkelt i det att Kungen blev rädd. Där ifrån händer inget mer. Jag lerder hem en spänd och nervös Kung och dom vuxna fortsätter sitt. 
 
En normal människa hade slutat. Märker man att ett djur på 600kg får panik så slutar man. Jag hade bra lust att gå över och säga ett par väl valda ord men med en panikslagen häst i ena handen så går man fint hem. Jag hoppas innerligt att det inte kommer hända igen >:( 
 
Mörkt var det ute i allafall :) 
 
 

Mini sommarlov

Kungen har just nu lite sommarlov. Det funkar adrig att ha honom ståendes mer än en vecka i sträck utan att han blir "knäpp". Förra veckan stod han 3 dagar i rad och denna vecka vilar han också 3 dagar. Han får vila men han blir inte full av överskottsenergi och gräsmagen hålls i schack. Nästa vecka återgår vi som vanligt. 
 
Idag var jag ner och bara kolla till honom. Flughuvan hade han kliat av sig som vanligt. Jakten började och jag hittade den totalt slaktad under en gran. Det är trejde flughuvan på två veckor. Den första är mystiskt försvunnen i hagen, den andra får han skav utav och den tredje blev som sagt mördad. På tisdag åker jag in till biltema och köper en flyveil. Jag har velat undvika att han ska ha grimma i hagen men nu har jag helt enkelt fått nog. Får han av sig grimman så ger jag upp.  
 
Det var mitt i-landsproblem idag. Blev väldigt sur när jag hittade liket i hagen. Två dagar överlevde stackarn. Ett utav öronen var dessutom helt avbiten, hur man nu kan lyckas med det?! 
 
 
Men hur ska man kunna vara arg på denna varelse? 
 
 

ocharmigt

Det här kan var den ocharmigaste bilden på länge. Varken jag eller Kungen ser speciellt snygga ut! va fan hände?! 
 
 

Helgen

Jag ligger lite efter med bloggningen, försöker slappa så mycket som det går, imorrn är semester slut och jag får återigen gå och jobba. 
 
I lördags tog jag och Kungen en uteritt. Red i alla tre gångarter och jobbade mycket med ställningar och få honom lösgjord. Lösgjordheten är det vi prioriterar mest nu då han gärna spänner till sig mellan passen. Passet var helt okej. Jag blir mer och mer kroppsmedveten och fokuserar mer på hur jag rider än att Kungens huvud ska gå neråt. Han spänner mer än gärna till sig och jag får jobba aktivt hela tiden. Galoppfattningarna satt sådär. Dom sitter huuur bra som helt på ridbanan men ute blir det bara skit av det hela. Kommer jobba på trav-galopp övergångar någon dag i veckan. 
 
Igår (Söndag) fick Kungen vila. 
 
 

Fredagens hoppning

I fredags red jag och Chanelle (min granne) till en ridbana i närheten, ca 20 min skritt. Vi började med att hoppa en bana med tre hinder. jag hoppade så att efter varje hinder blev det en ny galopp. Kungen har fortfarande svårigheter att byta från höger till vänster, men det kommer! 
 
Vi hoppade den banan tills hindrerna låg på ca 80cm. Hoppade 80-banan två gånger. Kungen var väldigt glad och pigg men efter några varv blev han sådär härligt ridbar och då jag faktiskt har en chans att påverka honom. 
 
Vi ändra om ena hindret till ett kryss och hoppade i båda varven på volt, ca 20m. Kungen förstod inte riktigt vad det var vi skulle göra men fattade vinken efter något varv. Vänster varv var betydligt snabbare och slarvigare då han inte har samma ork i det varvet. 
 
därefter blev det av travning och mycket beröm, han var så härlig hela ridpasset! :D 
 
 
 
Smakprov från fredagen. 
 
Fotograf: William  

Svettig uteritt

Idag har det varit sjuk varmt så efter 19 kunde jag ge mig ut med Kungen. Passet var sådär. Det började med att Kungen var superseg i skritten. Riktigt lat och ville inte alls fram. Jag red samma runda som igår förutom att jag följde snitslarna och red inte vilse. När Kungen är lat och ofokuserad så snubblar han, massor. Stigen är "off road" och en del sten. Kungen snubblade som mest i skritten (som är vanligt för honom) men också en del i traven. Efter andra snubblingen i traven, som dessutom var en fin grusväg fick jag nog. Jag saktade av och ryggade honom och efter det slutade han. Det har inget fel på Kungen det är inte därför han snubblar utan för att han inte har koll på benen. Då får man sätta igång hjärnan på honom. 
 
Passet var både bra och dåligt. Till en början låg han verkligen i handen. Jobbade mycket med övergångar mellan skritt-trav och tog en liten galopp. Galoppen kändes superkonstig. Kungen drog ut hela kroppen och blev lång samtidigt som farten var helt okej. Skitskum verkligen. Efter övergångarna bar Kungen sig jättefint. Så fort han la sig i handen saktade jag av och gjode en ny övergång. Han skärpte till sig på en gång. Så på slutet var han toppen, så bra har han inte rört sig på säkert två veckor.
 
Kungen fick en ny flughuva idag så nu slipper han alla äckliga flygfän :) 
 
Vi är så jäkla snygga XD 

Vilse i pannkakan

Kungen fick vila igår. Vi hade kalas hemma på kvällen och det var dö varmt på dagen. Men idag har han fått sig en tur. Tanken var att vi skulle rida en tur som går via en enrgiskog. Tanken var att jobba mycket på galoppfattningarna. I skogen (där vi inte har ridit förut) Så red vi lite vilse. Jag har noll lokalsinne men vi bruka alltid hitta fram tillslut. Det är inte första gången vi har hamnat lite fel. Vi kom iaf ut på den "gamla vanliga rundan" så jag hade svängt lite för mycket bara i skogen. 
 
Det blev en del galopp idag iaf och Kungen tog fattningarna sååå mycket bättre. Jag ska boka in mig på en ridbana i närheten någon dag och då kommer vi trimma ordentligt på grunderna. Jag vill ha en avslappnad galopp i form innan året är slut. 
 
Vi avslutade med lite ställning och även det satt bättre idag. Vi tar små steg framåt hela tiden. Kungen var rätt trött idag blev blir alltid piggare av lite trav och galopp. Det är första sommaren på två år som han går ute dygnet runt. Det är ganska skönt att man inte behöver bromsa honom hela tiden. 
 
 
Hästarna igår, det var riktigt fint väder :) 

Underbart!

Idag har det varit sååå fint väder! Det blåste svala vindar så jag passade på att rida på dagen. Är det vindstilla och så varmt som det var idag så funkar det helt enkelt inte att rida. 
 
Idag hade vi ställning och form på schemat. Kungen var inte speciellt arbetsam till en början utan la sig i handen och ville helst titta på annat runt omkring. Jag har förståelse att han inte vill jobba "som han brukar". Han har gått väldigt soft en längre tid och vi har mest lullat runt i skogen. Slut på det nu! Kungen går som bäst när han får jobba både med hjärnan och fyskiskt. Jag ser varje pass som träning. 
 
Jag jobbade på med traven till en början. Han ville som sagt mest fokusera på annat så jag jobbade mest med att få honom att fokusera på mig och ställa honom från det han tittade på. Första galoppen var katastrof. Mest pågrund utav min ridning. Jag lät honom springa in i den. Det är enligt mig det sämsta man kan göra. kvaliten på galoppen kommer bli dålig. Vilken den också blev. 
 
Andra galoppen skräpte jag till mig mera. Han tog hjälpen mycket snabbare. Galoppen var inte bra men den var helt okej. Absolut något vi måste träna mer på. Den avslutande traven var mycket bättre än i början av passet. Han var mer avslappnad och jag kunde ställa honom fint åt båda hållen. Kungen går alltid bättre när man har jobbat honom varm och när han börjar bli lite trött. 
 
Passet var helt okej. Jag är inte jättenöjd med mig själv och Kungen jobbar på. Det är aldrig hästen fel att något går dåligt. Det är endast ryttaren som står ansvar för felen. 
 
Det bästa med dagens ridpass var att Kungen var helt hostfri. Lyckan att den börjar släppa/är borta är total! 
 
Så vacker väder idag! 
 
 
 

Vilar

Idag vilar Kungen. Inte mig emot då himlen öppnade sig och jag har haft fullt upp med annat. På fm var jag på byggmax och handlade på mig massor. For hem och började snickra. Ja tills det började regna såklart, jag vill inte ha sönder dom elektriska verktygen. Vad jag snickrar får ni däremot inte veta. Men jag lägger upp en bild så kan ni alltid gissa. Okej? 
 
När jag ändå var i stan så for jag in på granngården. Köpte mer salva "den i svarta burken". Jag köpte den stora då Kungen snart har förbrukat två små. Köpte dessutom en ny flughuva. Kungen har slarvat bort sin fina från Amigo någonstans i hagen. Men han Kunde såklart inte ha den från Granngården. Bara till att åka till Nt någon dag och byta. 
 
Imorrn kommer jag förhoppningsvis ha snickrat klart hemligheten. Kungen kommer gå en uteritt med fokus på formen så som lång och låg samt ställning. Solen  kommer dessutom vara framme hela dagen. Det kommer med andra ord bli en awesome dag! :D 
 
 
Vad tror ni att det är? 

Uteritt

Igår tog jag och Kungen en kvällstur. Det är alldeles för varmt och för mycket bromsar för att kunna rida på dagen. Vi tog den "gamla vanliga" vägen och idag ville jag få upp tempot lite. Kungen var huuur seg som helst i skritten och jag fick verkligen väcka liv i honom. Tanken idag var tempot som sagt. Jag ville försöka "tvinga fram" hostningarna. 
 
I första traven hostade han till några gånger, i följd kom ett flertal frustningar. Som om han skulle ha andas in något och försökte få ut det? Jag tänkte på pollen eller likande. Det blev dessutom en hel del galopp och efter hostningen efter traven kom det inge mer. Hade han haft andningsproblem och börjat hosta utav detta hade han såklart hostat under galoppen. Han tyckte det var hur kul som helt med galopp och jag kände att vi har tappat mycket där. Efter galoppen blev det lite trav och där efter skritt. 
 
Jag kommer sätta igång honom helt nu. Jag tror att det sista som finns kvar av hostningarna kommer släppa trotts att jag börjar motionera honom helt igen. Dom har bara blivit färre och förre trots att jag har ridit igång honom lite. jag kommer såklart ställa av honom igen om det skulle bli värre. 
 
 
 
Skönt i sommarhagen :) 

Kungens återhämtning

Hej alla läsare! 
 
Kungen är under igångsättning och han är så gott som frisk. Han har lite hosta kvar men den försvinner mer och mer så jag har börjat motionera honom nu. Idag under longeringen hostade han till en gång. en väldigt "mild" hostning och sen var det inge mer. Det är under första traven hosten kommer sen är det lugnt resten av ridpasset. Han är inte snorig, har temp eller några andra symtom. Han ser dessutom piggare ut också. 
 
Så om allt går som planerat borde hostan vara över den här veckan. Om den inte är det ringer jag vet på måndag igen och kollar. Förhoppningsvis får han inte nässelfeber igen, hua vilken vecka det här har varit. Skönt att alla utslag är borta nu. 
 
Förhoppningsvis kommer jag kunna planera in en hoppträning nästa vecka. Försvinner hostan kommer jag boka in en :) 
 
 
Kungen just nu. Han om någon hatar allt som flyger och suger blod... 

RSS 2.0