Schema vecka 9

Här kommer ett försenat schema för veckan, så kan det bli ibland ;) 
 
Måndag: Uteritt, Kravslöst! 
Tisdag: Vila
Onsdag: Uteritt, fokus galopp
Torsdag: Vila
Fredag: Hoppning i ridhuset
Lördag: Uteritt, tempoväxlingar 
Söndag: Uteritt, Fokus kondition 
 
Fotograf: Linn Olsson-Park 
 
 
 

9 grader

Har jobbat stenhårt både igår och idag så fann tyvärr ingen bloggtid. 
 
Igår vilade Kungen iaf. Men gjorde extra fint i hans box med nytt stallpellets och allt, ny man fick han också ;) 
 
Idag hade vi verkligen ett av våra bättre pass. Han gick i form nästan hela tiden i galoppen på dit och hemväg. Jäkla duktig häst!! Han var fint samlad och vi galopperade låångsamt. Vi klev verkligen upp ett steg idag, hoppas det forstsätter i samma takt nu och att utveckligen går bättre och bättre, känns som om ett av våra mål för 2013 är nästan klarat, haha XD
 
Blev tempoväxlingar iaf speciellt i galoppen som satt super, ett verkligen skitroligt pass med finaste hästen <3 
 
 
Älskade häst<3 

Solsken

Mådde äntligen bättre idag så det blev en ridtur! :) 
 
Idag blev det en helt kravlös uteritt med mycket fart i! Större delen bestod av två hastigheter, skritt eller galopp. Han fick alltså galoppera av sig ordentligt både på vägen och i skogen. I skogen fick han även hoppa över två grenar som han riktigt laddade över, haha XD 
 
Det var riktigt mysigt med plusgrader oocg solsken, det vill vi se mer utav! :) 
 

Pyton

Har tagit det lugnt med Kungen den här veckan. Har jobbat supermycket och så har annats tagit mycket tid. Idag mår jag inte mycket bättre. Jag jobbar som sagt på sjukhus och där går det vinterkräksjuka just nu, det är väldigt smittsamt! Har mått inte så bra sen jag kom från jobbet så jag är lite orolig att jag har blivit smittad. 
 
Pojkvännen var snäll och hjälpte ta in hästarna nu på kvällen, guld vsrt att han körde bilen också, var inte alls pigg då! 
 
Hoppas på att illamåendet ska dra förbi så jag inte är sjuk, orkar verkligen inte det! :( 
 
 
hoppning på schemat nästa vecka, woop woop! :) 

galoppa!

Idag har det hunnits med mycket på hästfronten! Först utsläpp, mocka, hämta hö och rida! 
 
Trodde att Kungen skulle vara superpigg efter att ha vilat hela helgen men han höll sig relativt lugn. Kungen blir nästan aldrig het utan mest tittig när han inte har gått länge. Dock blir han het/stark och ofokuserad på hoppträningar när man inte har hoppat på länge. 
 
Idag ville jag inte nöta tempoväxlingar och det behövde jag inte då han sökte sig neråt och in med bakbenen med detsamma. Började med att galopera. Där sitter inte formen än. Han vill gärna framåt och när han vä söker sig neråt  tycker han det är jobbigt och saktar ned till trav eller så blir galoppen kass. Men det är bara att öva, öva och öva! 
 
Idag red vi faktiskt in i skogen och Kungen fick pulsa i snön, jobbigt värre! det låg två grenar som Kungen fick skutta över,han tyckte det var så roligt att vi galopperade sen den mesta biten. Skrittade hem sen och Kungen fick stretching. 
 
Är nöjd med passet idag. Det var en riktig härlig tur och Kungen skötte sig kanoners efter att ha vilat lite för mycket.. Imorrn blir det uteritt igen och mer galopp! :) 
 
 
Varför äta på balen när man kan äta runt? 

Motivation

Känner en väldigt stark motivation till ridningen just nu, trots att min planering inte alltid går ihop. Jag känner att jag vill komma framåt nu och utvecklas som ryttare. Vill verkligen att alla mina mål för 2013 ska ske och att Kungen håller sig sjuk/skadefri.
 
Varje gång jag rider ut nu för tiden känner jag att jag vill arbeta han, inte bara rida för att han ska röra på sig. Han ska gå i form, vara bärig och framför allt lära sig nya saker eller bli bättre på saker han redan kan.
 
Det vi kommer behöva träna på mest nu är samlingen i galopp. Kungen är ju som sagt född till travare och galoppen blir inte graits då. Det kommer ta många timmar innan jag kommer känna att vi nästan har gått i mål. Men det kommer vara värt alla timmar och slit i slutändan.
 
Längtar tills i mars då både träningarna och tävlingarna börjar för våran del!
 
 
Fotograf. Linn Olsson-Park
 
Finaste hästen <3

Ändrade planer

Blev tyvärr ingen ridning idag. Efter att jag och Denise hade varit på tippen var jag helt slut och mockade bara. planen ändrades till att jag skullerida efter middagen men vi hade ätit klart vi halv åtta ocg då kändes det försent att slänga på sadeln och dra på en tur. 
 
Tyvärr blir det ingen ridning imorrn heller, har först utsläpp sen så jobbar jag. Efter jobbet ska jag eventuellt bort på middag (annars rider jag!) Så åker på en gång dit. Här hemma igen på kvällen så jag kan mocka och ta in dom. 
 
Men på måndag kör vi på igen som vanligt! :) 
 
 
Har bild brist just nu! 
 
 

Tävlingar 2013

Här kommer planeringen fram till September, är inte säkert att jag åker på alla men på ett ungefär iaf! 
 
29/3 Pay and jump Runsten, 70 & 80cm 
 
21/4 Pay and jump Södertälje rf 70 & 80cm (eventuellt 80 & 90 cm istället) 
 
5/5 Lokal Edsbro 90cm  
 
5/7 Lokal Edsbro 90 cm (eventuellt 100cm) 
 
27/7 Lokal Hallstavik 90 cm (eventuellt 100cm) 
 
25/8 Lokal Roo Gård 90 cm (eventuellt 100cm) 
 
Det blir en hel del. Tråkigt nog fanns det inte så många tävlingar i Juni men det kanske dyker upp ;) 
 
Sja försöka komma ut på lite mer pay and jumps innan, han har ju bara startat 2 stycken i hela sitt liv. Dock tränar vi högre än 90cm så han borde klara det, han ska bara slappna av lite mer. 
 
Kommer bli ett suveränt år! Hoppas jag hinner starta någon 1 meters också, det hade varit otroligt roligt! 
 
Kommer börja träna för tränare igen i mars, så han inte är helt ringrostig :) 
 
 Fotograf: Linn olsson-Park
 
70cm no problemas första starten ;) 
 

Lördag

Jobbar även denna helg men slutar klockan 14 både idag och imorrn.
 
Idag efter jobbet ska jag och Denise åka till tippen med hennes släp och slänga massor med skräp! Kommer bli jätteskönt att slippa ha stora svarta sopsäckar liggandes i stallet i ett hörn.
 
Ridpasset idag kommer bli en upprepning från torsdagens pass. Vi kommer alltså fortsätta nöta tempoväxlingar, galopp arbetet och rygga. Kommer bli en jätterolig dag idag! :)
 

Om allt

Det blev väldigt sent även igår så han inte blogga, dessutom var det Alla Hjärtans dag så pojkvännen och jag hade det mysigt med film och choklad!
 
Jag, Kungen, Denise och Kyra red till Söderbacken i mörkret. Roligt med lite sällskap, det var väldigt länge sen man hade det!
 
Övade mycket på tempovöxlingar och dom börjar verkligen sitta nu! Till slut Behövde jag knappt påminna han om att Huvudet skulle vara i samma läge hela tiden, skänt att det börjar släppa! Även ryggningarna börjar bli mycket bättre, men det är jobb kvar där förtfarande.
Även galoppen var bättre idag han gick lite mer i form än vad han brukar. Trots att vi hae sällskap så ökade han inte galoppen utan behöll den som jag krävde att han skulle ha.
 
Han var väldigt cool och brydde sig inte så mycket av Kyra, trodde att han skulle vara mer fokuserad på henne en på mig, men icke!
 
Ett väldigt roligt pass med både nöjd häst och ryttare! :D
 
 
Idag blir det inget ridpass då jag först jobbade mellan 7-14:30 på sjukhuset och nu sitter jag och väntar på nästa pass på äldreboendet som börjar klockan 16-21!
Fotograf: Linn Olsson-Park

Ny rutin..

 
..  att skriva gårdagens ridpass såhär på lunchrasten! Red igår innan insläppet och sen var det bara att duscha och slänga mig ner i sängen!
 
red iaf till Söderbacken. jag re di mörkret och då är den helt klart bäst och mest upplyst eftersom alla andra vägar har mer skog omkring sig.
 
Fortsatte med mina tempoväxlingar som jag gör nästan hela tiden nu för tiden. Började med trav-galopp. han sökte sig bra neråt i slutet av gallopen men är ganska stel i nacken till en början. Det är ju väldigt viktigt att hålla koll när det är mörkt ute^^
 
Från trav-skritt-trav var det inga problem! Men man märkte mot slutet att han började tycka det var jobbigt, bara att kämpa på!
 
Från skritt-halt-ryggning kämpade vi på idag igen. Han har inte fattat grejen än med det där att rygga. Men den polletet kommer trilla ner till slut också^^
 
Var faktiskt väldigt nöjd med ridpasset, dagens ridpass kommer ungefär ha samma uplägg :)
 
Fotograf: Linn Olsson-Park

Gårdagens ridpass

 
Följde med Linn igår på hennes hoppträning så det blev lite sent hem igår så han inte blogga.
 
Red iaf söderbacks rundan igår. La som sagt väldigt mycket fokus på galoppen. han kändes väldigt stark och sökte sig inte riktigt neråt. Någon sekund då och då blev det iaf bättre och jag kunde jobba han neråt och satt ner ordentligt i sadeln. På galoppen kommer vi få träna mer på. Känns just nu som att jag kommer få jobba han mycket i undertempo just för att nosen ska bli mera i form.
 
Jobbade vidare sen på en volt och tränade på inåtställning i skritten. Idag var den likabra i båda varven, jätteskönt! Han var tidigare svåt att ställa inåt vänster varv, ute har an dessutom mer framåtbjudning så baknenen hamnar där som ska :)
 
Vägen hem blev det tempoväxlingar skritt-trav-skritt-rygga-skritt-trav osv osv. Fårn skritt till trav och tvärt om behöll han formen men när han skulle rygga blev en mest seg och formen var inte alls som den skulle, så det kommer vi träna supermycket på!
 
Så läxa till framtiden är:
 
  • Mer samlad galopp och i rätt form
  • Samma form från skritt till ryggning, huvudet ska inte åka upp i luften.
 
 
 
 

Ingen uppdatering = Mycket jobb

Det har varit rätt kass uppdatering på bloggen här ett tag. Jobbade rumpan av mig hela helgen och igår. Men idag är jag ledig, wiho! Enda dagen den häs veckan också så imorrn börjar köret igen :) 
 
Kungen vilade hela helgen plus igår på grund utav vädret. Har verkligen varit skitväder här och på radion varande dom till och med att det skulle bli väldigt mycket snö och allt. Så Kungen har bara fått vara häst och lullat i hagen. 
 
Men idag är det andra bullar som gäller! Ska åka upp om en timme eller så och ta en ordentlig uteritt. Fokus idag ligger på galoppen, vill ha den mer samlad än tidigare, vi får se hur det går :) 
 

Då och nu: Dressyr

 
Man ser kanske inte så stor skilland men man känner den ridmässigt kan jag lova. Dom första lektionerna hängde han sig otroligt mycket i handen. Han var inte lika frammåt vid arbete och kunde inte ställas lika lätt. Visst vi har fortfarande inte rikigt kommit överräns över hus han ska ställas, väntser varv är som sagt fortfarande kämpigt. Men på alla nivåer har det blivit bättre. 
 
En annan sak är att han reds alltid på hack. Men som de flesta vet så får man inte tävla på det i dressyren. Men han rids nu på tre-delat eggbett, så det blev också en inskolning. Han börjar dessutom söka sig neråt i galoppen, bara det är ett jättesteg i rätt riktning! 
 
 

Sporren

 
Att jag är redaktör för vår lokala klubb? Klubben som jag sitter med i heter Väddö hästsällskap. Vi har dessutom en klubbtidning som kommer ut en gång i månaden, och den skriver alltså jag! :) 
 
I den finns det reportage från våra klubbtävlingar, faktatexter, inbjudningar till klubbtävlingar och en massa mer. 
Kungen brukar även få vara med på bild på min sida som handlar om vad som har hänt oss den senaste månaden. Det är jätteskoj att skriva den så det kommer jag fortsätta med ett tag framöver :) 
 
 

Ridövningar: Åttan

Ska tipsa om en bra ridövning jag rider ganska ofta, nämligen åttan! 
 
Istället för att rida runti samma varv, varv efter varv så bli det varannan gång istället. Man får dessutom träna på att ställa hästen olika efter varje volt och ställa tillbaka sen när man har gjort halva åttan. Hästen får dessutom tänka lite mer eftersom omställningen blir hela tiden. Man kan även ställa utåt om man vill det. 
 
Tips är att börja från skritt, när det sitter och man kan ställa hästen utan problem kan man sen börja trava. Vill man göra det ännu svårare kan man prova att gallopera, hästen får även då träna på att göra galoppombyten där volterna möts. 
 
En perfekt övning helt enkelt! 
 
 
Jättesnygg ritning som jag gjore i paint, haha XD 

Ridväg: Söderbacken

Här kommer en beskriving på ridvägen jag rider mest nu vintertid! 
 
Dock är inte skogen med då det är alldeles för mycket snödär just nu, den kommer alltså i en annan del. 
 
Först rider man på en asfalts väg ca 15 min. Där är det uppvärmning som gäller. Jag brukar aldrig trava eller galoppera på asfaltsväg. Den här vägen är även trafikerad av både bilar och traktorer så vi tar det säkra före det osäkra. 
 
 
 
Efter ett tag kommer en grusväg som man svänger in på. Där brukar jag alltid trava och galoppera. I slutet av grusvägen kan man även göra en liten volt och träna lite där. Från där kan man rida åt 3 håll. Det är mot ridhuset, in i skogen eller mot husinge. 
 
Grusvägen tar ca 10 min, just nu vänder jag om jag inte ska till ridhuset, eftersom det är så mycket snö. Då tar alltså grusvägen 20 min. 
 
 
 
Sen är det återigen asfaltsvägen, då blir det avskrittning. Sen brukar Kungen bestämma sig för att det är dax att bajsa så ridturen brukar oftast avslutas med promenad. Denna runda brukar ta 1 timme ca, perfekt nu när det är mycket snö överallt. 
 
 

Vädret

Vädret här har varit helt sjukt! 
 
Jag hade tur igår som han rida innan det började snöa. När jag åkte hem från jobbet igår vid 21.30 så var delar av vägen hem som bort snöade. Det var så jäkla mycket snö som hade blåst upp på vägen så man fick gissa var man skulle köra någonstans. samtidigt gled man omkring på hela vägen som man ändå inte såg, sjukt läskigt men bilen  kom hända hem och jag hamnade inte i diket. 
 
Idag är vädret fortfarande dasigt så Kungen vilar idag. Var ändå uppe tidigt och släppte ut båda hästarna och mockade. Har också smörjt tränset så nu ser det fint ut igen :) 
 
Det är ganska bra med att sätta igång han mjukt. Det ända han har gjort i en månad är att promenera. Men imorrn hoppas jag att vädret är bättre så man kan rida ut igen :) 
 
 
 

Fredagsmys

var upp ganska tididgt idag och släppte ut båda hästarna och mockade och fixade allt klart.
 
Blev en ganska krävande ridtur för Kungen sen. re som vanligt ut och övade först på tempoväxlingar i galopp-trav. var noga med att huvudet skulle vara i form även när vi saktade av till trav och ökade till galopp. Dock var formen inte klockren i galoppen så det ska vi hård träna nu. Vände efter ett tag då blev det tempoväxlingar i arbetstrav-skritt. När jag var nöjd med Kungen avslutades passet med öpppna och sluta och till sist lite voltarbete. 
 
Att sställa kunge åt höger är lätt som en plätt men vänster sidan är inte alls lika lätt. Där får man verkligen kämpa. Så till framtiden kommer det jobbas iaf en liten stund varje pass på att ställa ut båda hållen tills det går som en dans.
 
Är väldigt nöjd med dagens ridpass! Kungen lyssnade bättre idag än igår och kämpar på med allt jag kräver utav han. Duktig häst!
 
Passet avslutades med stretching och ett väldigt nöjt ekipage :)
 
En bild där han är inåtställd åt vänster
 

Torsdag

När klockan var 10 var hästarna ute, stallet fixat och hästen motionerad.
 
Ridpasset blev en uteritt med fokus på att Kungen ska lyssna på mig. I början ville han gärna köra järnet med sitt egna race. han har ju stått i en månad och har då endast promeneras eller longeras. Så galoppen idag små ökade han hela tiden, haha XD
 
Så det blev tempoväxlingar, först skrtt-halt-skritt med fokus på att han skulle gå i form hela tiden utan att slå upp huudet vid start och stopp. När det satt blev det skritt-arbetstrav-mellantrav-arbetstrav-skritt han skötte sig riktigt bra :)
 
På slutet tränade vi på öppna och sluta, sluta tyckte Kungen var riktigt jobbigt så det ska vi öva massor på. Sen blev det skritt resten av vägen hem.
 
Sadel var helt underbart och Kungen sa inte ett knyst varken vid sadling,under ridningen eller efter åt. Så jäkla underbart! <3
 
 
Blir förhoppningsvis en tur till ridhuset inom en snar framtid :)

Överanalysera

En sak jag är riktigt bra på är att överanalysera. Speciellt när det gäller Kungen och hans eventuella sjukdomar/skador. 
 
Sen Kungen kom har jag haft misstankar att han har haft Lymfangit, senskada, Kissing spines, kotledsinflammation, gaffelbandsskada osv. osv. 
 
Kungen har såklart aldrig visat några symptom på dessa sjukdomar, haft feber eller varit halt. Ändå ska tankarna dra iväg och tillslut är han dödssjuk. 
 
Men jag antar det blir så. Nu när jag har läst alldeles för mycket på google om skador ska kan jag nästan kalla mig expert. För ska man ta hand om ett liv så ska man vara rädd om det livet. Ibland kanske man blir för rädd och går till överdrift. Jag har börjat ställa mig själv några frågor och dessa frågor kan se ut såhär: 
 
  • Är Kungen halt? 
  • Är han svullen?
  • Är han varm på den ev. skadan? 
  • Har han feber? 
  • Äter han och dricker normalt? 
 
Blir svart nej på dom fyra första och ja på den sista är sannolikheten att han är sjuk/skadad minimal. Men man ska alltid ringa veterinär om det skulle vara något. 
 
Kungen blev i höstas lite svullen i ena benet. Det visade sig att han kände av muggen han hade fått av en sår på bakbenet. Jag ringde veterinären och efter 3 dagar var svullnaden borta. Kungens sår tvättades med jodopax och han stod lindad på nätterna. Han fick vara ute i vår hage som var mindre lerig och han var varken varm, halt eller hade feber. Det var den gången jag trodde han fick lymfangit och skulle ha pencillin sprutor, men icke sa nicke men lite sårvård mådde han bra igen, eller han mådde inte dåligt egentligen, han vara samma matglada kille. 
 
Så många gånger skenar mina tankar iväg. Dock är jag uppmärksam när jag vet när något inte står rätt till. Som med muggen eller nu när förra sadeln inte passade längre. Alltid något ;) 
 
 
Han är älskad den här hästen <3 

Dagen

Blev tyvärr ingen ridning idag då det har snöat konstant hela dagen. Dock han jag rulla ut en ny höbal, slänga lite grejer så det blev 3 sopsäckar till som ska till tippen och mockade och tog in kusarna nu på kvällen. 
 
Deras täcken var smocksura av all snö som har trillat ner från himmlen idag. Sen blev det någon minusgrad så täckena var lite frusna här och där. Ibland är det bra att vara människa ;) 
 
Imorrn hade jag tänkt gå upp lite tidigare en vanligt så hinner jag rida innan jobbet eftersom det inte blev något idag. Jobbar mellan 12-21 imorrn så det gäller att gå upp i tid :) 
 
 
Kungens nya sadel. Dock köpte jag en brun. Ska försöka hinna knäppa lite bilder imorrn på den :) 

Mustang

Har varit bortrest hela dagen med både pojkvän och Kungen! Vi var nämligen och köpte ny sadel till Kungen! Så jäkla skönt att få en utprovad så man vet att den sitter perfekt! 
 
Kungen var som ett ljus i transporten hela vägen hem och dit, trots att jag iaf inte kört han på motorväg. tidigare. Väl på Mustang var han supernervös och bara tuggade och tuggade på bettet så det skvätte dregel. Min pojkvän trodde ett tag att han hade blivit sjuk, haha XD 
 
Provade allt som allt tre sadlar. Den första var en Jeffries Elite som hade medium bomvidd och 17". Dock tyckte jag att den kändes för liten att sitta i så vi böt. 
 
Den andra sadel kommer jag inte ihåg vad det var för märke men den var betydligt bättre och jag satt bra och Kungen kändes fin i den, dock var den svart, och jag som har brun utrustning ;) 
 
Sista sadeln var en Jeffries elit den med med den var narrow i bomvidd och 17,5". Den satt jag jäkligt bra i och Kungen rörde sig jättefint, plus att den var brun! 
 
Vi kom alltså hem med den sista sadeln som jag redan har smörjt upp så nu är den ridbar tills imorrn :) 
 
Jag vill tacka all personal på Mustang för en superbra utprovning. Jag tyckte personalen var professionell och super trevliga! Kommer definitivt åka tillbaka till Mustang för mitt nästa köp av sadel! 
 
Vill också tacka min pojkvän, utan dig hade det inte gått <3 
 

Var även in på Hööks och köpte nya stigläder, dressyr sadeljord och sadeljords tunnel :) 
 
Bilder kommer senare :) 

Då och nu: Hoppning

Kommer komma lite inlägg om Kungens utvecklig. Denna gång hoppning! :) Den här gången är det bara 3 månaders mellanrum men man märker skillnad både på han och mig teknikmässigt, himla roligt! :) 
 
 
Fotograf: Linn Olsson-Park 
 

Det jag märker skilland på först är att hans ben inte hänger lika mycket. på bild nummer 2 har han dragit upp dom mer mot kroppen och behöver då inte ta i lika mycket vid hoppet. Man ser också att han får en mycket snyggare "båge" över hindret. 
 
Det jag märker hos mig själv är att jag har släppt fram händerna mer och ger en bättre eftergift, utan att jag släpper honom helt. Tygelns ska enligt mig aldrig vara slapp utan man ska känna kontakten med hästens mun hela tiden utan att slita. 
 
Dessutom står jag inte lika mycket rakt upp som i första bilden. Det är något jag verkligen kommer behöva träna på! 
 
Men det är roligt att han ser lika positiv ut på båda bilderna. En häst som verkligen gillar hoppning trots att det var jätteläskigt med bommar och hinderfyllnader i början ;) 
 
 

Första lektionen

Här kommer bilderna från min och Kungens första dressyrlektion! Fick som sagt bilderna från Linn och hon var med då och fotade. 
 
Kommer ihåg att han gärna ville hänga sig i handen då. Jäkligt jobbigt var det men träning ger färdighet och nu så händer det inte så ofta längre. 
 
Här kommer bilderna från första gången iaf :) 
 
 
Fotograf: Linn Olsson-Park 

Se hit!

Tycker alla kan följa med och Kungen på bloglovin! Mycket smidigare än att klicka runt på allas sidor!! 
 
 
Följ min blogg med Bloglovin 
 
 
 
Woop Woop! 

What?!

 
 
Att Kungen älskar att att äta snö?! T.ex. är vi är ute och går så kör han ner mulen i en snödriva och börjar tugga. Han gör det även i hagen, även fast det finns gott om vatten! Såg även häromdan när han skulle rulla sig på morgonen att han åt samtidigt som han skulle rulla.. Knasiga häst! 
 
Det som nästan är läskigare är att han äter jord på sommaren, usch! 
 
 
 
 
En kort filmsnutt när han äter snö när vi är ute på promis! Ska dock försöka filma någon mer gång så ser man tydligare vad han mumsar på! ;) 

Schema vecka 6

Här kommer veckans schema! 
 
Måndag: Uteritt
Tisdag: Promenad
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Vila
Fredag: Uteritt
Lördag: Promenad
Söndag: Promenad 
 
Kyra står längst fram och Kungen gömmer sig bakom henne ;) 

Rekommenderar

Kan verkligen rekommendera stallpellets som strö till hästen. Jag började med det i sommras till Kungen och har alltid varit helnöjd. Det är både billigare och tar mindre plats i stallet. Det ända som kan vara jobbigt, om man nu är lite lat, är att man måste blöta pelletsen. En vattenkanna brukar jag ta till en påse på 15 kg. 
 
Dessutom spar man med pelletsen om man jämför med spån. För pellets blir som finkorningt spån och ramlar lätt genom grepen och då blir det inte så mycket svinn! Dessutom klumpar sig kisset och blir superenkelt att ta bort! 
 
1 påse i veckan kan man räkna med och det märket jag köper så kostar en påse 45 kr. Då blir det alltså ca 180kr i månaden. Det är alltså billigare än de flesta andra strö alternativen. Så himla smidigt! :) 
 

Rädsla del 3

Sist jag skrev om rädsla handlade det mest om rädsla för att något skulle hände mig. Den här gången ska vi sncka lite om Kungen. Det värsta som skulle kunna hända Kungen är att han skulle bli skadad, sjuk eller dö. Det vill säga allt mellan senskador till sjukdomar hästen inte överlever. 
 
Sen är jag rädd att han ska skada sig eller bli så rädd att det händer en olycka. Som t.ex. när jag kör Kungen i hans transport, så fort han rör sig så blir jag misstänksam. Börjar han föra en himla liv som att röra på sig mycket, sparka eller allmänt leva rövare blir jag orolig. Färtänk om han skulle lägga sig i transporten och skada sig eller i värsta fall inte få luft och strypa sig shälv. 
 
Det har hänt ett flertal gånger, speciellt i början, att jag stannade transporten och kollade om han var skadad. Dock stog han alltid där och såg förvånad ut att jag öppnade dörren. Han har aldrig lagt sig ner i tansporten, men jag r nog allt orolig. 
 
Det är det värsta som skulle kunna hända tror jag. Än så länge har han varit hel och överlevt snart 8 månader med mig, jag kan ju bara hoppas att det blir många fler månader! ;) 
 
Kungen har dessutom alltid någon form av benskydd för att minimera risken att skada sig. 

Bloggar jag följer

Tänkte tipsa om lite bloggar jag läser varje dag! 
 
Kristinawarg.se  

Kristina är endast 19 år har både tävlat i Globen och vart med på Ponny EM med sin förra Ponny Wild at Heart T. Hon har ett flertal försäljningshästar men har några själv också. Just nu så försöker hon kvala in till GHS med hästen Quidam, vilket just nu går riktigt bra!
 
Detta är är en tjej jag verkligen ser upp till och följer hennes blogg dagligen! Kollar alltid på filmerna hon lägger upp och suger åt mig alla tips jag kan få. Detta är en tjej jag verkligen tror har en rikigt bra framtid för sig inom hästhoppningen! 
 
 
 
Darios.se 
 
Snygga Tyra bloggar om sina tre hästar: Dario, Joe och Landfried! Bloggen verkar väldigt lyxig och även allt runt omkring bloggen och hästarna. Just nu rider hon Dario mycket i hoppning för att sen kunna tävla med honom. Dario är inte den lättaste att rida då han är runt 1,84 m! Joe är och får lite mer utbildning på annat och håll och Lanfried har hon startat 130cm med och fick placering. 
 
Tyra verkar ha alla fötterna på jorden och rider sina hästar väldigt bra trotts att dom är väldigt olika. Jag tror även här att om hon vill kommer hon kunna komma väldigt långt!  
 
Tyra driver även märket Star Rider som gör väldigt fina ridkläder och hästutrustning! 
 
 
 
Andra bloggar jag läser men inte lika ofta här: 
 
 
 

Massage

Som ni vet brukar jag alltid stretcha eller massera Kungen efter ett ridpass. Jag har tidigare skrivit om strtching så här kommer delen om hur jag massrar. 
 
Jag har från första början tagit ut en equiterapeut som har kollat igenom Kungen och känt var han har haft spänningar någonstans. Jag brukar ta ut en equiterapeut ca varannan månad, ibland kan det bli var tredje. 
 
Sist Kungen fick massage av dom hade han spänningar i vänster baklår och i slutet av ryggen. Då får jag alltså ett schema med vad jag ska massera med (arnika, liniment etc.) och hur länge och när. 
 
Sist köpe jag även ett massagelinement utav dom som är superbra! Men man måste ha handskar på sig annars Bränns det i händerna. 
 
Jag brukar först börja men benet och till sist ta ryggen. Jag masserar tills Kungen börjar tugga. När hästen börjar tugga så vet man att spänningarna börjar/har släppt. Det brukar ungefär ta ca 4-5 min tills det släpper. 
 
Jag har iallafall märkt stor skillnad på hans spänningar då och nu, vilket är jätteskönt att veta för då fukar massagen. 
 
kan tänka mig själv hur skönt det skulle vara om man fick massage varje gång man hade tränat! 
 
 
Masserar ryggslutet på Kungen

Lördag

Halloj alla läsare! Har haft utsläppet idag och fixade mockningen och allt innan klockan var halv 10, skönt! Dock börjar min förkylning bli värre, jag har bland annat en lymfkörtel i halsen som är enorm, ogilla! Så tyvärr får Kungen stå idag med då jag ska jobba hela helgen och vill inte missa en massa arbetstid! Men imorrn ska han banne mig få komma ut på en svänfg iaf :) 
 
Jag ska åka in lite tidigare till jobbet idag så hinner jag köpa mer strö. Måste lägga i mer nytt imorrn så han inte behöver stå på kalt golv ;) 
 
Jäklar vad man märker hur höbalen håller längre nu när det är varmare ute. När det var som kallast förra månaden gick det en bal i vecka, det är inte dåligt det! 
 
Nu ska jag tagga jobb som håller på mellan 13:30-21:30, woop woop! 
 
Härlig vinterbild på hästarna imorse :) 

Maskeradhoppningen del 2

Här kommer del två från maskeradhoppningen! 
 
 
Fotograf: Linn Olsson-Park
 
 
Nu när man tittar på bilderna i efterhand så känner jag mig bara så sjukt jäkla stolt! Hade haft Kungen i ca en månad och han hade aldrig ens skuttat 20cm över en bom. Jisses vilken perfekt häst för mig jag har skaffat! <3
 
 

Jutagården

Wiho! Igår bokade jag ridläger för mig och Kungen! Den 15/6 åker jag och han ner till Skövde, det vill säga ca 40 mil. Jag har varit där 3 gånger innan,ett sommarridläger och två på vintern. Tdigare har jag alltid haft en ridläger häst men denna gång blir det alltså Kungen som får hänka på! Både roligt och lite läskigt samtidigt, har aldrig kört så långt förut. 
 
Jag tror det kommer bli toppen iaf! Båda ridlärarna är B-tränare och vi kommer lära oss mycket på 5 dagar med 2 lektioner varje dag. Jutagården har även en terrängbana, då får vi se vad Kungen tycker om det 
 
 
jag och en utav Jutagårdens hästar. 
 
 

Dagen

Jobbade mellan 7.30-14. Kände mig inte alls kry men kände att jag verkligen behöver jobba och få bra med cash i slutet av mars. 
 
Dock blev det ingen ridning utan åkte direkt hem och sov en stund, mår lite bättre nu men har fått ett konstigt tryck i öronen. 
 
Så imorrn tar vi nya tag! Blir det ingen ridning så går jag och Kungen ut på en promenad iaf :) 
 

RSS 2.0