Uteritt

Idag efter jobbet blev det utaritt med Kungen. Ville köra igenom honom i alla gångarter efter dressyrpasset igår. Kungen för första gången sen han kom till mig var trött. Han var jätteseg i skritten och jag tänkte att efter lite trav, då då jäklar kommer han komma igång. Kungens motivation till fart var lika med noll. 
 
Men målet med ridpassen numera är att han ska kunna regleras i form (norma + låg) samt vara lösgjord. Kungen jobbade på bra trots trötthet och ev, träningsvärk sen igår. Jag ställde och gjorde öppnor i skritten för att få honom mjuk och avslappand. Kungen spänner sig gärna och går in i en hög form direkt. Men jag gjorde övergångar mellan skritt och trav så fort jag fick chansen och efter kanske 5 minuter var han nästan lika fin som igår, stundtals helt amazing. Han bärde sig och jag hade inte 600 kilo häst i handen. 
 
Vi provade en galopp med och den var nästan "hej-kom-och-hjälp-mig" Men kommer ta tag i den när traven flyter på bättre. Sitter inte skritt och trav ska man inte hoppa in i galoppen. 
 
jag var iallafall nöjd med Kungen. Han rörde sig fint och man kunde inte klaga på vädret iallafall, 19 grader i skuggan, oh yes. 
 
Dom där öronen <3 

Dressyrlektion 26/4-14

Idag var det alltså dags för dressyrlektion igen. Jag hade stallet på morgonen och klockan 8.30 stod jag och Kungen redo i ridhuset och väntade. Hade lektionen tidigt (kl 9.00) började nämligen jobba kl 12 idag. 
 
Hur gick det då? 
 
Det gick så in i helvete bra rent ut sagt! Kungen tuffade på som vanligt dom första 5 minuterna och låg ganska mycket på och blir lätt springig. I den situationen gäller det att ta och ge hela tiden så att han inte kan "hänga sig fast". Vi jobbade dessutom större delen av passet på en volt och då gäller det att ställa och använda inner skänkel och bromsa upp honom när han vill springa iväg. Det är inte bara en grej att hålla reda på. Men han kom till ro ganska snabbt och jag kunde jobba med honom mer. Idag övade vi på öppnor på långsidorna, lösgörande arbete på volt och skänkelvikning. Öppnor har vi gjort en gång tidigare men den skolan börjar mer och mer falla på plats. Skänkelvikning var en utav dom första gångerna vi gjorde idag. Jag suger på det. jag får lätt en konstig sits och sitter mig och lutar åt ena hållet. Men tränaren tyckte det såg helt okej ut så jag liter helt på henne. 
 
Kungen var verkligen lätt jobbad idag. Såklart blev det mera tungt mot slutet men både Kungens och mina muskler fick sig en rejäl körare idag. Jag är iaf supernöjd! med honom och jag hade inte väntat mig det här samarbetet idag. Det ridpasset gjorde hela min dag! :D 
 
Gammal bild men oj vilken snygg häst jag har! :) 

Dåligt samvete

Har så sjukt dåligt samvete just nu! Tanken var att Kungen skulle få vila idag och ridas igår. Men jag har varit i Örebro i två dagar så Kungen har stått både igår och idag. Jag får så jäkla dåligt samvete när han står när det egentligen är tänkt att han skulle ridas. Imorrn är det dessutom dags för dressyrlektion igen och jag brukar alltid rida igenom Kungen dagarna innan för att få ut maximalt av träningen. Räknar nästan med att det kommer gå skit imorrn. 
 
Som ni har försått av texten ovan så har jag varit och hälsat på William. Han kan nog vara bästa kill-kompisen någonsin. Vi har haft tacomiddag och filmkväll, så mysigt! Vi har inte träffats sen i julas så det var på tiden. Svängde förbi hööks i Uppsala också och handlade lite grejer, inlägg om det kommer senare. 
 
Om en vecka har vi flyttat till huset, längtar! :D 
 
 

Individ eller ras?

Jag tycker man oftast får höra, se eller läsa om att det finns ryttare som blir negativit bemötta på grund utav vilken häst dom rider. 
 
En sterotyp om "oss" folk som har travare och skolar om dom till ridhästar är att vi är skogsmulleryttare, inte har kunskap att skaffa något "bättre" eller att vi inte har tillräckligt med stålar i plånboken. Och visst det här kanske stämmer in på en del men långt ifrån alla. Det skulle vara som att säga att alla som har halvblod tävlar i dressyr, också det långt ifrån verklighet. 
 
Travare har fått stämpeln att dom är billiga, super nervösa och kan bara slängtrava. Detta är långt ifrån sanningen. 
 
Jag har helt ärligt aldrig stött på någon som har varit negativ till mitt val av häst. Aldrig några höjda ögonbryn eller någon vass kommentar. Eller jo en sak kommer jag på. Jag hade en vän som sa (jag citerar) "Det är bara att vänja dig Louise du kommer bli van att höra mycket skit om ditt val av ras" Min vän hade uppenbarligen fel. Men  har jag haft tur eller har det bara varit en slump att jag inte har träffat dessa människor som skulle snacka så mycket skit om min häst? Jag vet inte. 
 
Men Kungen har ett undantag. Han är från Tyskland. I Tysklans frysmärker man inte hästar. Det finns alltså inga "bevis" på att han är travare, iaf inte som man ser. Det är först när han börjar röra sig, speciellt i övergången mellan trav-galopp där han inte riktigt bär sig än. Jag vet att många döljer tatueringen med svart eller brun färg för att beviset ska försvinna, åtminstode under tävling. Jag tycker helt ärligt att detta är tragiskt. Varför ska man dölja vilken ras hästen är? 
 
När jag skulle leta efter en häst hade jag några krav. Den skulle vara genomsnäll och lugn. That's it. Jag provred 3 hästar och jag fastande för Kungen. Jag gick efter individ och inte ras. 
 
Jag förstår samtidigt dom som har tävlingambitioner, dom som vill rida riktigt höga klasser. En travare kanske inte passar in i den mallen. Att utbilda en travare tar lång tid, en tid som många ryttare inte vill lägga ner på en häst. Det är inte som att utbilda en ungäst utan du ska lära om en oftast lite äldre häst. 
Alla vill inte ha en travare. Så är fallet ibland. Jag har märkt att många går till attack mot människan som inte vill rida/äga en travare. Enligt mig så måste detta också få vara okej. jag vill t.ex. inte äga en ponny eller en islandshäst, jag gillar raserna men dom är inget för mig. Men bara för att man inte vill ha en viss ras behöver man inte kasta skit på dom som har en sån ras. 
 
Ridsport är en sport som kräver en del skin på näsan. i alla fall om du ska ut och tävla. Jag har varit på en lokal hopptävling och redan på framhoppningen var det otrevligt folk. Inte för att jag hade en travare utan för att på tävling är det prestige, stress och hästar som inte alltid vill över hindret vilket också blir en stor press. Man är där för att prestera och vinna. Det gäller att inte ta åt sig. Att stå på sig. Tyvärr är det inte alla som klarar den pressen. Tävlingsvärlden är hård i alla sporter. 
 
Mitt tips till dom som har fått negativit bemötande på grund utav att man rider/äger en travare. Stå på er. Ni valde den hästen av en anledning och den anledningen är det enda viktiga i slutändan. Folk får tycka vad dom vill och stör dom sig så mycket är det deras problem. Det är inte deras häst uatn din och det är det enda viktiga. 
 
 
 
Kungen kommer aldrig bli bäst. Han kommer aldrig hoppa 150cm. Jag vill inte hoppa 150cm. Jag ville ha en schysst ridhäst, men jag fick mycket mer än så. Jag fick en underbar vän <3 
 

Mål Kungen 2014

Kollade igenom arkivet och jag har inga mål för 2014. Vad fan hände där liksom?? Så jag får väl komma på mål nu snart 5 månader försent... 
 
Here we go! 
 
Kungens mål för 2014 
 
1. Rida Lätt C:1 med godkänt resultat (minst 60%) 
 
2. Träna upp löshoppningen, Kungen ska våga och vilja hoppa 110cm 
 
3. Hitta en passande hoppsadel (att det ens finns som mål..) 
 
4. OM jag får tag på en hoppsadel så ska Kungen komma felfritt på 90cm på en pay and jump 
 
5. OM jag får tag på en hoppsadel så ska Kungen komma ut på minst en terrängträning 
 
6. Fortsätta träna dressyr för tränare regelbundet  
 
 
 
 

Hus och häst

En nyhet som jag faktsikt inte har berättat här på bloggen är att jag har köpt hus MED EGET STALL! Vadå drömmen?? Jag och min sambo flyttar in 2 maj och den 3 maj flyttar Kungen och min nya foderhäst hem till mig. Ja ni läste rätt jag har skaffat mig en till foderhäst! Sasha heter hon, är 12 år och är en travare, såklart! 
 
Sasha är inte jättemycket utbildad men kan båda galopperna och är riden lite i dressyr och hoppning. Men just nu har hon inte gått på 2 månader och det saknas muskler. Men det kommer bli en sjukt rolig igångsättning och det kommer bli underbart att börja om på 0 igen och samtidigt kunna rida Kungen som är tävlings och träningsbar :) Nu håller jag bara tummarna att dom kommer gå bra ihop. Men Kungen brukar kunna charma flickor ganska bra. 
 
Men ni får vänta med att se några bilder förräns hon kommer det samma gäller huset. Den som väntar på något.... 
 
Uteritt i tisdags, Älskar våren! 

Longering

Riktigt kass uppdatering, jag som skulle bli bättre aja.. 
 
Idag stod det åter igen longering på schemat. Jag la upp passet ungefär likadant som sist, förutom att vi tränade mer på galoppen. Började med att få Kungen lugn i traven, han börjar komma till ro ganska så fort nu. Efter en uppvärmning på kanske 10 min med trav i både vänster och högervarv blev det lite galopp. Jag tycker Kungen "segar" till det med att fatta galoppen. Vilket kanske inte är jättekonstigt med tanke på att han knappt har galopperat dom senaste 3 månaderna. Men ju fler fattningar han tog desto snabbare blev han att fatta. 
 
När Kungen hade fått galopperat ett tag så gick vi ner till hindrerna igen. Han fick hoppa i både vänster och högervarv. Kungen har blivit lite modigare sen vi började med att han skulle hoppa självständigt. Kommer så småningom börja träna löshoppning med honom igen men vi kommer gå extremt långsamt framåt. 
 
Efter hoppen blev han avtravad och vi tog en kort prommis hem i skritt. I stallet bleb det både frisering av man, svans och ben samt inoljning av hovar. Jag passade dessutom på att stretcha och borsta av massor med päls, gud så han fäller nu! 
 
Imorrn väntas ett dressyrprogram i sommarhagen! :D 
 
 
 
Jäkligt fint väder idag <3 

Gårdagens longering

Igår stod det longering på schemat och så blev det! Jag longerade Kungen i endast grimma, var alldeles för lat för att hämta tränset och sätta på. Men han är lydig av sig och funakr fint med bara grimma också. 
 
I början av passet så brukar han alltid busa. Jag brukar låta honom göra det så får han ut lite av all sin energi. Efter ca 10 min var han lugnare och då kan man jobba lite mer med honom. Jag körde övergångar skritt-trav och han skötte sih fint. dom sista 5 minuterna fick han hoppa på småhinder på volt. Det är superbra för honom som tycker det är läskigt att hoppa själv. Dock hände något jätteläskigt. Kungen föll omkull åt sidan för att det var halt på åkern i ena hörnet. Han gled under med benen och ramlade så han låg på ena sida. Men han reste sig igen och såg helt förvånad ut över vad som hade hänt. Han gjorde inte heller illa sig som tur var. Tur att det gick i slow motion. Han fick hoppa två skutt till och sen travade jag av honom för att se att allt såg bra ut och för att han inte skulle bli rädd. Mycket kan hända när man "bara" ska longera! Det blev massor med mys efteråt i stallet. 
 
 

snabbt inlägg

Ska alldeles strax sticka iväg och jobba kväll, så det blir ett hastigt inlägg om dagen. 
 
Jag hade utsläppet idag och åkte till stallet vid 8. Det var ganska mycket morgon göra då nästan alla hagar hade slut på vatten. Jag hatar att fylla vatten till 21 hästar. Srax över nio var alla hästar ute samt vattnet var påfyllt. Jag brukar mocka medan Kungen äter morgon höet. 
 
Nu till passet. Kungen har fått vila i 9 dagar tack vare min urinvägsinfektion. Så den här veckan blir som en igångsättnings vecka för Kungen. Det blev en uteritt idag på ca 40 min. Under dom minuterna han fick "jobba" så gjorde vi övergångar mellan skritt och trav. Jag vill få honom framåt utan att dra iväg eller lägga sig på bettet. Detta gjorde vi kanske 5-10 min utav passet under resterande tid gick det i skritt på lång tygel. Jag hade inga krav på honom utan den här arbetet kommer få ta sin lilla tid. I slutändan kommer jag vilja kunna regelera Kungen mer med sätet än med tyglarna. Det kommer bli en lång process. 
 
Nu hinner jag inte skriva mer men kommer försöka blogga 1-3 inlägg per dag ungerfär. Vill komma igång helt med bloggadet då det är roligt och man kan få ut mycket utav det. Jag är iaf nöjd med Kungen idag, han var avslappnad hela passet och blev lösgjord på slutet. Nu måste jag dra till jobbet, ciao! 
 
Snygging! :D 

Veckans schema!

Eftersom jag har haft UVI med feber och hela paketet har Kungen fått vila lite mer än en vecka. Men den här veckan kommer vi börja köra på som vanligt! 
 
Måndag: Vila 
Tisdag: Vila
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Longering
Fredag: Uteritt
Lördag: Dressyr
Söndag: Uteritt 
 
Kommer lägga upp passen så han får en "komma-igång-vecka" alltså inga hårda pass. Har kollat runt lite på pay and rides också så förhoppningsvis är vi fit for fight redan i sommar. Spännande! 
 
Fining <3 
 

Första passet med sadeln

Idag var det återigen dags. Första passet med sadel! Fokusen idag låg mest i att rida i alla gångarter både för att kolla och se hur den ligger efter passet och hur mycket jag och Kungen har tappat i ridningen. 
 
red dubbla rundor eftersom jag ville kolla allt. Sadeln var fantastisk skön och jag satt jättebra i traven, Kungen är rätt skumpig där. Galoppen har jag och Kungen tappat jättemycket. Det är inte så konstigt då jag har dragit mig för att galoppera barbacka, jag tycker det är läskigt. Vänster galopp var väl mer eller mindre fördjävlig. i traven låg han på bettet jättemycket. Jobbade med honom och flyttade och ställde. På slutet var han finare än i början. Han bär sig gärna inte i början och han tycker att jag ska bära upp honom.. Det tycker inte matte. 
 
Men sadel låg bra hela passet och Kungen kändes fin i ryggen efteråt. Väldigt nöjd över sadeln. Men jag är nöjd över passet, eller det var okej. Just nu kan jag inte begära mer. Men jag vet exakt hur jag ska lägga upp träningen för att vi ska komma dit vi en gång var. Fokus är att bygga bakifrån och fram. Motivationen är skyhög och jag längtar redan tills nästa ridpass! :) 
 
Mina nya fina gummistövlar :D 

drar igång

dax att damma av tangentbordet och skriva lite här kanske? Men kanske ska uppdater om läget. 
 
Kungen har varit sadellös sen januari. Motivationen till ridningen har inte varit hundra och hur roligt är det att göra samma sak i tre månader? Inte så roligt kan jag lova. Visst man får en superbra balans och sits men man kan inte lägga upp så värst bra dressyrpass osv...
 
Kungen har haft två små mindre skador. Den ena (vänster bakkota) upptäcktes under en skoning. Han reagerade när hovslagaren drog av skon, mer än vanligt, och han var lite tjockare runt kotan än normalt. Men det hela löste sig fint med promenader och varma omslag på nätterna. kan tillägga att han aldrig var halt eller visade någon smärtpåverkning. 
Andra skadan var vänster framknä. Han var svullen och varm och var studvis halt efter trav. Dock aldrig vid longering. Han hade troligtvis gjort något i hagen. Han blev bra på ca en vecka med promenader för hand och kylning av knäet. 
 
Min nya sadeln kom häromdan och jag har hittills ridit i den 1 gång (inlägg om det kommer senare). Det är en wintec new dressyrsadel med cair system och man kan ändra bomvidd på den. Snälla Jossan (http://minfux.blogg.se) sålde den till mig och hjälpte mig kolla om den låg bra. Den låg superbra! 
 
Annars är det rätt lugnt nu. kommer förjoppningsvis köpa en hoppsadel inom en snar framtid. Då kan man bocka av sadlar från inköpslistan :) 
 
Världens vackraste häst ;) 

RSS 2.0