Syster rider

Idag var det inte jag som fick ta en tur med kungen utan syrran. Min storasyster har ridit förut i flera år. Dock lite mindre hästar som ponnys och islandshästar och någon arab så hon tyckte/tycker Kungen är lite stor. Det blev en uteritt iaf. Jag fick mig en promenad och syrran fick rida lite, mest skritt och en galopp upp för en backe, sedan var vi alla tre nöjda. Har även hunnit mocka ut halva hagen plus packat nästan allt! Så vi är väl förberedda tills flytten imorrn! :) 

Syster och Kungen idag! :) 


igångsättning

Kungen har får en liten vintervila på ungefär en vecka. Men idag var det åter dax att sitta upp i sadeln igen. Tog med Kusen på en uteritt. Höll det väldigt basic och Kravlöst. Enda kravet idag var att gå i form i traven samt att inte hänga i munnen. Kungen fick sträcka ut i två galopper och idag satt båda utan tjafs. Han fick sträcka ut ordentligt i högergalopp i en uppförsbacke. Stackarn går just nu i en lerig hage och bara går. Eller ja mest står stilla. 
 
Har även hunnit med att måla över sparkmärkerna i boxen, tvättat boxen och packat ner lite grejer. Kungen kommer ju flytta på fredag. Imorrn ska hagen mockas ur och packa det sista. Blir inte lika mycket att hålla på med på fredag då. Bara att packa det absolut sista, mocka ur det sista, mocka ur box och tvätta boxen. Sedan ta både häst och släp till Älmsta. 
 
Ser verkligen fram till att flytta. Det kommer bli så jäkla bra! :) 
 
 
Tänkte ta några småskutt imorrn :) 

Dagens motion 18/12

Det blev en relativt lugn uteritt i alla gångarter. Brukar alltid planera in en uteritt efter en hoppträning/tävling så hästen kan få sträcka ut sig. Dessutom märker man om hästen skulle vara halt eller fått någon sträckning dagen innan. Hönsmamma? jag? nää... 
 
Uteritten blev väldigt lyckad och Kungen höll sig i skinet och travade på lugnt och fint både bortavägen och hemmåt. Galoppen satt och han var nästan lika fin i vänster som höger. Framsteg! Kungen försökte dessutom inte sticka, kanske gick musten ur honom på hoppträningen? 
 
Allt gick bra så har inte så mycket att säga, han var klockren idag helt enkelt! :) 
 
Blev lite smörjning av sadel, stigläder, sadelgjord och träns. Det behövdes helt klart! :) 
 
Kungen och jag hittade denna i diket, felparkerad? ;) 

Hoppträning 17/12

Åkte som sagt på träning igår, dunderförkyld. Men jag piggnade på mig på eftermiddagen och mådde bättre och envis som man är så tog man hästen och åkte. 
 
Redan på framridning så hade jag en avspänd häst som lydde minsta vink. Även i v.galopp vilket förvånade mig, med tanke på hur han har betet sig innan. Han blev riktigt fin mellanåt till och med, sökte sig i form och var bara härlig att rida. Det började strömma in en massa människor och hinder drogs fram. Fortfarnade lugn som en filbunke. 
 
Vi började träningen med att ta bort stigbyglarna och trava över bommar. Kungen blev lite stark mellaåt men gick helt klart att kontrollera och på slutet sög han på betett och slog inte i en ända bom. 
 
Vi hoppade fram med galopp bom bakom och framför. Kungen tyckte det var skitckligt med alla bommar men jag var mjuk i handen och höll om skänkeln så över kom han. Tillslut rullade han bara över övningen som inget. Min 15-åring har helt plötsligt växt upp :) 
 
Det gjordes en liten bana med oxer från sväng, plankhinder, ett rättuppstående med jätteläskig (enligt Kungen) hinderfyllnad. och två oxrar till. 
 
Sista banan vi hoppade på var någonstans mellan 90-100cm. Så stolt över min skit på träningen. Han gjorde sig förtjänt av sitt namn. För igår var han Kung. Han vägrade kanske 5-8 gånger på 2 olika hinder. Mestadels för att jag var slut i benen efter 1 timma och han måste ha 100% ryttarstöd annars nitar han. Läskigt utan mamma ju. Sen var den där hinderfyllnaden sjukt läskig. 
 
Han var lugn hela tiden och varken han eller jag stressade upp oss. Jag gick in med känslan av att inte ha några förväntningar alls om hur träningen skulle gå. För tänker jag att det ska gå skit så går det skit. Tänker jag att det ska gå bra så får jag för mycket press på mig själv. Utan jag tänkte bara "RID KVINNA!!"" och se så bra det gick! Så fort jag kände den där krypande rädslan för att hoppa, andades jag lugna andetag så försvann den känslan. Låter kanske helt sjukt för vissa men det funkar för mig ;) 
 
Kungen var dessutom lugn både dit och hem. Bästa hästen. Igår var han verkligen bra, nej vi var verklig bra! :) 
 
Är taggad på 2014 som bara den, fan vad vi ska bli bra! 
 
Gammal bild, ridpasset då allt sket sig, det kommer aldrig hända igen. 

Veckans schema!

Måndag: Uteritt
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Vila
Fredag: Dressyr
Lördag: Uteritt
Söndag: Dressyr 
 
Kommer satsa mycket på lydnad i veckan då det brister en del där! 
 
 

Måndagen uteritt-frustationen fortsätter...

Red som sagt ut igår. Var tvär förkyld men med min pigga häst så är det förtjävligt att låta han vila för mycket. Iallafall bort vägen gick bra. Han hade en fin trav och hade en stadigform genom nästan alla övergånger. Första höger galoppen blev lite åt det snabbare hållet men jag kunde bromsa upp honom lätt och då gick han superbra. Tänkte då att yes idag är det som han brukar vara. 
 
vi vnde hemmåt och helvetet började igen. Traven var super rakt igenom även så skritten. Men vänster galoppen... Fy fan.. Där skulle han sticka, dra hemmåt och vara sjukt jäkla stark. Inte okej alltså. Jag hade nästan problem att stanna honom en gång och blev lite skrämd... Det här är liksom inte min häst. Min är lugn, sansad och lydig som en hund. wtf. Jag vände honom igen och satte ny vänster galopp och helt plötaligt kunde han vara lugn och inte dra iväg. Resten av hemvägen var han lugn och sansad. 
 
Kungen kan få sånna här perioder ibland, typ två om året. Men dom är inte roliga och kräver massvis med jobba då han helst närstan ska gå 7 dagar i veckan för att funka i hjärnan. Jag rider aldrig 7 dagar i veckan, hästen måste få en återhämtningsdag för att smälta allt. Dock blir Kungen laddad med energi istället och pain in the ass att rida. 
 
Nu kommer jag dra ner på müslin lite och jobba honom trött varje ridpass. Kommer också bara att galoppera på borta vägen tills jag vet att han kan hålla sig lugn på tillbaka vägen. Nu håller vi tummarna att det funkar! 
 
Myshästen idag.... 

Söndagens dressyrpass

Gick helt åt helvete kan jag ju meddela. Det fanns inget samarbete och Kungen låg på och var het,stark och ville mest av allt dra iväg i både trav och galopp. Samtidigt försöker jag få honom lugn genom att rygga, göra övergångar och galoppera på volter. Men idag gick det helt enkelt inte. Försökte med att han skulle få galoppera av sig energin men då blev det bara värre. När vi har sånna här pass då vi helt enkelt inte sammarbeter så blir jag så himla frustrerad. Det gick ju hur bra som helst förra veckan på dressyrpasset och nu gick det åt skogen. Vi kunde iallafall avsluta med att han bar sig själv i traven och var någelunda lugn i galoppen och sökte sig neråt. Men jag var helt klart missnöjd med passet. 
 
Vet inte om det var en dålig dag för oss båda, att han har överskotts energi från fodret eller att han står för mycket på dagarna. Jag får klura lite på det dära, det sista jag vill göra är att betsla upp... 
 
Känns som en evighetet sen han gick såhär bra... 
 

Lördag

 Var upp till stallet tidigt idag och mockade bara. Kungen har gått sen i onsdags och ska gå från och med imorrn tills på torsdag. Så idag blev det väldigt passande med vilodag. Han
Har dessutom skött sig väldigt bra dom sista dagarna så han förtjänar en dags vila. Jag brukar väldigt sällan låta honom stå mer än en dag och det är på grund utav att jag inte vill att han ska vara överpigg. Han blir tyvärr det om han står mer än ett dygn. Så han har i princip aldrig längre ville för det funkar inte. Då har jag en häst som är stökig i boxen, frustrerad vid igångsättning och lämnar presenter i vattenhinken inne (det vill säga bajshögar). Jag var i Mexico i 2 veckor förra vintern och när jag kom hem hade han börjar käka på rosetterna som satt på boxväggen. Istället varvar jag med lugnare turer och för 2 veckor sedan skrittades han bara. Så det bästa för honom själv är att få jobba, det är ju ändå det han är avlad för. :) 


Vackraste hästen ❤️

Fredag

Skulle egentligen hoppa idag men då jag har planerat in Micke träning på tisdag kommer jag strunta i det den här veckan och köra på uteritter istället. 
 
Idag körde vi ett lugnt joggingpass. Marken är stenhård igen och utan skymten av snö. brukar inte vilja galoppera då för att skona benen på hästen. Körde mycket övergånger och det vi har tränat på tidigare i veckan. Alltså attans vad det ger resultat! Kungen gick som en klocka och på slutet bärde han sig helt själv och jag satt bara och styrde var vi skulle. Passade på att träna nedsittning i trav och den satt nästan hela tiden. 
 
Hade en riktigt fin kille idag, han var dessutom lite mindre sur idag, alltid lika trevligt :) 
 
 
 

Torsdags

Idag stod det dressyr på schemat och det blev det i ridhuset. 
 
Började att skritta fram som vanligt, tog tyglarna och började fört jobba honom på stora spåret för att sedan jobba honom på en 20meters volt. Kungen är lite lat i skritten i början. Han vill inte riktigt ta sig till jobbet utan småfuskar genom lägga sig på bettet och inte bära sig själv. Detta gjorde han minimalt idag så helt klart framsteg. 
 
Började jobba honom in i traven och han var helt klart era "med" idag och det krävdes inte så himla mycket energi för att få honom där jag ville. Började jobba fram honom i höger galopp. fattningar var helt okej idag. Fock till en jättefin fattning resten var medelmåttiga. Kungen jobbade iaf på jättebra i höger galopp och sökte sig neråt nästan hela tiden. I vänstervarv var det lite mer kämpigt. Han tog fattningarna helt okej även där men sen var det jobbigt. Den starka stuma hästen kom fram igen och man känner verkligen hur varken matte eller häst orkar. Han aökte sig neråt några gånger och det är jag glad över, ibland kom vi även in i en schysst takt. Helt klart något vi kommer få jobba vidare på, båda galopperna måste sitta om han ska gå lite större hoppklasser. 
 
På slutete fick vi till en helt sjukt snygg höger galopp, jag bara flöt med och Kungen gick i en perfekt balanserad och stadig takt och fart, formen satt som en smäck. Kunde gråta av lycka! 
 
Passet avslutades med lång och låg form i både skritt och trav. :) 
 
 

Tisdag+onsdag

I tisdags vilade Kungen, jag jobbade mellan 7-21.30 så var upptagen på jobbet hela dagen. 
 
I onsdags red vi ut igen. Kungen började som han började i måndags. Stark, hård och stum. Satte genast igång arbetet efter framskrittningen. Började jobba honom med förflyttningar i skritt och började sedan med traven. han var betydligt lugnare idag att arbeta med i traven. Kungen hängde dessutom inte lika mycket i handen som i måndags, alltid lika skönt att få vila vänsterarm sådär ibland. Tog även en galopp och högern började han bli mer kontrollerad i, han började även söka sig neråt. Vänstern var sjukt snabb men han to rätt galopp på en gång och det är väl ett plus i kanten. 
 
Kungen var iallafall överlag "lättare" att rida idag. Han är aldrig svår att rida men det är bra skönt att inte ha ont i axlarna/skulderbladen efter ett ridpass. Avslutade som vanligt med skritt på lång tygel. 
 
 

Måndags

Är ju lite sen ute för vad som hände i början av veckan, men nu kommer det iallafall. 
 
Det blev en realtivt lugn uteritt då Kungen fick massage på söndagen. Dock är det inte det lättaste att försöka rida ihop en pigg häst hög på havre. Fick göra väldigt måga halter då han rann iväg för mig och hängde sig fast på bettet. Jobbigt att jobba tydligen, enligt Kungen. I galoppen var han mellanåt skitstark och munnen var helt stum. Så efter två fattningar och galopper i racerfart började vi om från noll. 
 
Jobbade mycket med skritten. Kungen skulle ställas åt alla håll, sidoförflyttningar och mjuka upp sig ordentligt. Till slurt släppte det och Kunge n blev mjuk och fin i munnen. Avslutade när han kunde bära sig själv i skritten och traven. 
 
Riktigt grinig var han med när han upptäckte att det inte skulle bli någon massage, haha den mördarblicken jag fick uta han! XD 
 
 

Schema

Veckans schema! 
 
Måndag: Uteritt
Tisdag: Vila
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Dressyr
Fredag: Hoppning
Lördag: Uteritt
Söndag: Markarbete
 
 

Massage

Idag har Kungen fått vila och fick massage istället. Det kom ut en tjej som håller på att utbilda sig till hästmassör och hon knådade igenom Kungen. Hon tyckte att han var väldigt fin och var mjuk i dom flesta muskler. Han var lite stel på halsen och ryggen på högersida. Jag och massören kom fram till en teori att han spänner sig där för att kompensera upp vänstersidan, som är den svaga. Jag har varit lite orolig över hans rygg den senaste tiden. Han har bytt sadel 3 gånger det här året och han blir lätt spänd där om sadeln börjar bli för smal. Dock kunde inte hon känna någon sån spänning och det kändes skönt! 
 
Dom spänningarna han hade var dessutom lätta att lösa och släppte på en timma. Han verkade inte ha ont utan somnade till under massagen och tyckte det var himla skönt! Jätteskönt att ha en sån cool häst. Finns dom som blir tokiga och verkligen hatar det. 
 
Fick lite tips också som jag kommer använda mig utav själv. Älskar att lära mig nya saker! 
 
Finisen <3 

Lördag

hade utsläppet på morgonen och var lite smått nervös över att inte komma fram till stallet. Men vägarna var plogade så fram kom jag. Hästarna var ute och allt var mockat och fixat rätt snabbt så jag passade på att ta en härlig uteritt med Kungen. 
 
Hade fokus på tempo, lösgjordhet och att han inte skulle hänga i vänster tygel. Mot slutet började han bära sig själv vilket var själva målet med hela ridpasset. Vi hade fått väldigt fin pudersnö med så vi körde lite race i galopp. Busigt och roligt tyckte Kungen som körde på lite extra. 
 
Kungen gjorde supersnygga sidoförflyttningar och nu kan man nästan bara styra han med sätet+benen, härlig känlsa! 
 
Både matte och häst var nöjda efter passet, riktigt roligt att blanda seriös ridning och bus, något som jag tror är väldigt bra att göra ibland :) 
 
 

Fredag

Hoppade lite markarbete igår och polletten börjar trilla ner både för mig och Kungen. Jag la ut två bommar på ena långsidan med 18 meter mellan. På andra långsidan var det likadant fast 21 meter mellan bommarna. Byggde även upp två under mitt i ridhuset. Först en oxer på 50cm och ett räcke på 70. 

Började att värma upp som vanligt och Kungen kändes taggad och stark. Fick påminna honom lite att det var jag som var kapten. 

I höger galopp var han riktigt trevlig och höll sig relativt lugnt och sansad. På 18 meter fick vi in 5 språng, helt ok där vi tidigare har fått in 4 stora språng. Där det var 21 meter fick vi in 6 språng. Helt klart en förbättring sen sist då det var mer "hej kom och hjälp mig" i vänster varv var fortfarande race runt så ingen förbättring där. Bara att kämpa vidare! 

Då till hoppningen. Började i högervarv mot oxern. Kungen nitade första försöket men min sits har blivit betydligt bättre mot hinder så jag satt kvar. Resten av hoppningen flöt på. Inga stopp och inga pet. Han blev lite för på ibland men då la jag bara en volt innan och kungen blev jättefin och sprången blev super! Avslutade med att trava han lång och låg och till sist skritt. 

Sven har dragit förbi nu! 


Spöken och is

Jäklar vilken dåligt underlag vi har just nu. Dock är jag anti att bara harva omkring i ett ridhus, tråkigt för hästen och skdor på senor etc ökar. Så uteritt blev det och vi hade världens konsttigaste väder! Det har snöat här på morgonen, sen blev det plusgrader så det har varit blött och typ dimmigt hela dagen. 
 
Uteritten blev varierad men endast skritt och trav, som det var planerat. Dock det väldigt försiktigt där det var som halast. Dock märktes inget eftersom jag var smart nog att vintersko han för två veckor sen. Ställde mera krav på honom idag. Han skulle hålla en stdig form och inte dra iväg. Gick sådär. Fick påminna honom att inte lägga sig i vänster hand och hänga sig där. Det är något vi har stora promblem just nu. Jobbar just nu med att ställa honom åt vänster så jag får mer i högerhand. Fick iaf till några riktigt fina travfattningar där han börjde trava med bakbenen först- stooor skillnad på framåtbjudning och form. 
 
Avsluade med skritt på långtygel. Kungen blev skiträdd vi stallet. Jag som satt på ryggen hörde hans hjärtslag tydligt och han blåste upp sig något enormt. Hahaha tönt häst! Dock hittade vi inget farligt runt stallet och Kungen kunde pusta ut i stallet. Han är bra go de där ;) 
 
 

Jag är med!

Jag är med och tävlar på dressyrmupparna.se! 
 
Direktlänk: http://dressyrmupparna.se/tavling-6/52965#comments 
 
Hoppas, hoppas att jag vinner! :) 
 
Tänk er den här outfiten fast med svarta ridbyxor och en långärmad orange piké... Jag dööör så snyggt!!! 

 

Tröttmössa

Jobbade heldag igår, det vill säga mellan 7-21.30 och Kungen fick vila. 

Idag väntar en uteritt. Jag slutar 12.30 idag så förhoppningsvis får jag rida i dagsljus. Kommer köra på lugnt idag med bara skritt och trav. Det är fortfarande rätt hårt i marken, dock har det snöat inatt så det är kanske lite mjukare. 

Nä dax att dra sig mot jobbet! :) 

schema denna vecka

Måndag: Dressyr 
Tisdag: Vila (jobbar heldag) 
Onsdag: Uteritt 
Torsdag: Vila (jobbar heldag) 
Fredag: Dressyr med bommar 
Lördag: Uteritt 
Söndag: Vila, Kungen får massage 
 
En ganska bra "komigång vecka" :) 
 
 

Överskott

Kungen hade överskott men energi idag kan jag lova! Stackarn är ju van att gå 5-6 dagar veckan med både lättare pass och lite tuffare. Han är ju född sporthäst så då har man en del energi i kroppen även fast man är 15 år. Så idga var det tänkt lättare dressyrpass. Det blev det också typ... Började med att värma upp ordentligt i skritt. Kungen blir väldigt loj och brukar gå bätte efter att han har fått trava en stund. Så att jobba honom ordentligt i skritt direkt är något vi måste börja träna på. 
 
När vi väl skulle trava var han väldigt stark, hängde i vänster sida och när man släppte så tg han galoppfattning. Väldigt fina galoppfattningar men inte det jag bad om. Jag fick alltså sita och bromsa, bromsa och bromsa. När han började galoppa och jag bromsa började han studsa på samma ställe istället. Såg bara en lösningning och det var att han fick galoppera lite i båda varven. Dock inget high chapparall utan på en 15 metersvolt och när han fick en lugnare galopp och började sänka huvudet så avslutade jag. Travade av honom på lång tygel och han var 100 gånger bättre än innan. 
 
När han är sådär koko i huvudet så funkar det endast att han får galoppera/trava ur sig det. För jag kan inte få något vettigt gjort när han inte tänker klart. Och att sitta och bromsa och bromsa ger inget heller. Försökte rygga flera gånger (han brukar fatta vinken då) men han var lika snabb framåt igen som innan. Så att sitta och traggla med en speedad Kungen är inte lönt, man blir bara förbannad och det är det ju ingen mening med. 
 
Så jag räknar med att han kommer vara lite pain in the ass den här veckan. Men det får man räkna med, en gång sporthäst alltid en sporthäst ;) 
 
Taggad häst! 
 

Vila hela helgen...

.. För Kungens del! Själv har man farit överallt känns det som! Lördag fick han vila eftersom han hade gått många dagar i rad och det är bra om han tar det lugnt ni i igångsättningen. Snoret är puts väck så han är på bättringsvägen! På kvällen var jag och bowlade plus åt ute, alltid lika trevligt. 

I söndags var det tanken att han skulle få röra på sig men jag mådde pyton på morgonen så han fick helt enkelt stå. Sen blev det Globen och titta på SIHS, lika roligt som vanligt! 

Idag kör vi på igen med ett pass i ridhuset, vägarna är stenhårda så då går det ej att trava. Idag ökar vi hastigheten lite. 


Duktiga är dom som kan hantera fler än en häst i taget :) 

RSS 2.0